Slechte economische vooruitzichten & handelsoorlog drukken het sentiment

De zwakte op de markten begon gisteren in Europa nadat de Europese Commissie de groeiverwachtingen voor de eurozone flink verlaagde. De Duitse beurs sloot hierdoor 2,67% lager vlak boven de 11.000 punten. De markten in de VS openden hierdoor ook lager en kregen ook nog eens slecht nieuws over de handelsbesprekingen te verwerken. Vanwege de drukke schema’s zullen Trump en Jinping elkaar niet meer spreken voor de deadline van 1 maart. Trump liet dit weten nadat media schreven dat een ontmoeting niet zou lukken. Vorige maand zei Trump nog dat hij eind februari met Xi zou afspreken. De twee wereldleiders zullen elkaar waarschijnlijk wel vlak na de deadline ontmoeten, maar de markt vraagt zich nu af of er tarieven ingevoerd gaan worden op 1 maart. Handelsadviseur Larry Kudlow liet tevens weten dat de twee landen nog een vrij lange afstand hebben te overbruggen. Er gaan tevens geluiden rond die beweren dat Trump volgende week een wet invoert waarmee Chinese telecomapparatuur wordt verboden op het Amerikaanse telecomnetwerk.

Aandelen op Wall Street gingen over een breed front omlaag. De S&P 500 sloot 0,94% lager op 2.706 punten en de NASDAQ-100 ging met 1,32% onderuit bij een stand van 6.904 punten. Verder viel het aandeel Twitter op met een koersval van 9,84%. Het social mediabedrijf wist prima kwartaalresultaten te presenteren, zo kwamen de omzet en de winst hoger uit van verwacht. De vooruitzichten voor het lopende kwartaal stelde beleggers echter flink teleur. Daarnaast kondigde Twitter aan het aantal gebruikers van zijn netwerk op een andere manier te gaan rapporteren. Automaker Fiat Chrysler moest het ook ontgelden nadat het tegenvallende vooruitzichten presenteerde omtrent de winst en kasstroom voor 2019. Het aandeel verloor maar liefst 12%.

Japan onderuit na handelszorgen

De Nikkei 225 index ging vannacht wederom hard onderuit en sloot circa 2% lager. De Nikkei 225 index blijft hierdoor technisch erg zwak. Er is veel ruimte omlaag, de laatste bodem lag rond de 19.000 punten. Beleggers maken zich zorgen over de handelsperikelen, Japanse bedrijven die veel producten verkopen in China werden van de hand gedaan. Cameramaker Nikon verloor zelfs 11,67% na een winstwaarschuwing.

De Shanghai index, de binnenlandse index uit China is nog steeds dicht vanwege het Chinese Nieuwjaar. De Hang Seng index uit Hongkong vervolgde vandaag wel de handel en opende in een schrikreactie 1% lager. Momenteel is daar nog slechts een klein verlies van 0,15% te zien.

Europa opent licht lager

De Europese beurzen kregen gisteren niet alleen slecht nieuws over de groeiverwachtingen van de eurozone te verwerken. De Europese Commissie uitte ook nog eens zorgen over China en de brexit, die de groei nog verder in de weg zou kunnen staan. De brexit is inmiddels een hoofdpijndossier geworden en er is dan nog altijd geen deal bereikt, terwijl de deadline van 30 maart steeds dichterbij komt. Op die dag zullen de Britten officieel de EU verlaten. Een no-deal brexit zal desastreus zijn voor zowel de Britten als de EU. Theresa May heeft gisteren met Jean-Claude Juncker afgesproken dat onderhandelaars van beide partijen vanaf maandag gaan kijken of een oplossing kan worden gevonden die kan rekenen op de grootst mogelijke steun in het Britse parlement. De Britse premier zal later deze maand opnieuw afreizen naar Brussel.

De beurzen zijn de afgelopen maand fors opgelopen, maar plotseling nemen negatieve berichten toch weer de overhand. De daling van gisteren zorgde ervoor dat de AEX de eerdere uitbraak boven enkele koerstoppen is teruggegeven. Deze false-move doet de eerder verbetering teniet. Het is nu afwachten tot hoe ver de index gaat corrigeren. Rond de 500 punten ligt een gap in de grafiek, mogelijk dat de index deze weer gaat opvullen.

De macro-economische agenda is vrij leeg vandaag. Op het Damrak zijn de ogen gericht op Air France-KLM en Flow Traders die beide de kwartaalresultaten zojuist bekend hebben gemaakt. Flow Traders heeft in het vierde kwartaal goede zaken gedaan. Het handelshuis profiteerde van de onrust op de beurzen die vooral werd veroorzaakt door de wereldwijde handelsspanningen en een sterk opgelopen Amerikaanse rente. KLM heeft in januari meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. Het aantal reizigers bij de luchtvaartmaatschappij steeg met 1,6% tot bijna 2,6 miljoen, zo bleek uit vervoerscijfers. De bezettingsgraad van de toestellen zakte wel met o,2% tot 87,2%.

Alle 4e kwartaalcijfers op een rij.

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen. 

Financiële agenda

  • Chinees Nieuwjaar – Shanghai index gesloten
  • 00:30 uur: JPY Uitgaven gezinnen
  • 00:30 uur: JPY Gecorrigeerde lopende rekening
  • 18:00 uur: VS WASDE-rapport (Rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw)
  • 19:00 uur: VS U.S. Baker Hughes Oil Rig Count

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27