TA: ‘Van koop- naar verkoopclimax?’

Er gaat doorgaans geen bel precies op het moment van belangrijke toppen of de bodems. Toch zijn er wel degelijk aanwijzingen waar beleggers (achteraf) op (hadden) moeten letten.

AEX-index op uurbasis vanaf 7 november 2017 t/m 16:30 uur

De snelheid van de plotselinge koersdaling in de AEX-index duidt op toenemend aanbod en/of gebrek aan vraag. Dat laatste is meestal het geval als iedereen gekocht heeft. Dan zijn er domweg geen kopers meer over. Iedereen zit dan op zijn handen te wachten op een voortzetting van de bestaande trend. Het resultaat wordt zichtbaar in de koersgrafiek op uurbasis. Tijdens de daling ontstaan luchtzakken. Er zijn geen/onvoldoende biedingen.

Wat nu belangrijk is om te zien is de mate van veerkracht. Mocht de top gezet zijn, verwacht dan een koersherstel tot 38,2% of maximaal 50% van de koersdaling. De koersgaten in de grafiek geven ruimte tot ca. AEX 550.

Dow Jones Index op uurbasis vanaf 7 november 2017

Op woensdag 31 januari jongstleden werd het beurssentiment en de gevaren om in de markt te stappen toegelicht in een technische analyse update getiteld FOMO beleggers en het getal 13.

Op dinsdag 30 januari sloot de Dow Jones Industrial Average op een indexstand 26.076,89. In de grafiek op uurbasis bleek de versnellingsfase – ook wel ‘meltup’ genoemd – af te breken onder een steile stijgende steunlijn. Vervolgens ontwikkelde zich een (H)oofd(S)choudertopformatie, waarvan de neklijn op 2 februari bij aanvang van de handelssessie sneuvelde.

Enkele uren later sneuvelde een stijgende steunlijn. En de rest is geschiedenis. Hoe nu verder? De Dow Jones Industrial Average moet meer dan 61,8% van de koersdaling repareren om het vertrouwen weer enigszins te kunnen herstellen. Breekt het herstel af bij 50% van de dalingsfase, dan is het beter om defensief te spelen.

Dow Jones Industrial Average + CBOE Volatility Index vanaf 1990

De momenten waarop de aandelenbeleggers massaal verkopen gaan van nature vergezeld met een sterke vraag naar verzekeringen tegen verdere koersdalingen en/of grote onvoorspelbare uitslagen. De optiepremies worden dan relatief duur. In de CBOE Volatility index (VIX) vertaalt verkooppaniek zich naar extreme uitslagen in de VIX-index.

Een studie naar het marktgedrag in het verleden leidt tot de conclusie dat meestal de basis wordt gelegd voor een nieuwe stijgingsfase. De kalenderjaren 1998, 20008/2009 en 2011 tonen aan dat de bodems nog een keer getest worden (of zelfs doorbroken).

Het gezegde luidt: “Never catch a falling safe before it bounces twice”. Houd dus rekening met een hertest van de recente paniekbodem in de Amerikaanse beursindices.

 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27