TA: ‘Opnieuw bang voor banken?’

Aandelenmarkten noteren op recordhoogte. De kredietcrisis lijkt vergeten. Het internationale bankenstelsel is gered. Vorige week woensdag meldde Metronieuws dat de economische voorspoed in Nederland aanhoudt. Tsja, dit soort berichtgeving komt nooit tijdens significante marktbodems, maar vrijwel altijd bij belangrijke markttoppen. Moeten we opnieuw bang zijn voor een financiële crisis?

Europese DJ Stoxx 600 Bank sector toont een lagere top en relatieve zwakte

Koersgrafiek Europese DJ Stoxx 600 Bank sector

In tijden van voorspoed wordt er doorgaans veel geleend. Producenten zijn optimistisch en willen graag investeren. Consumenten hebben vertrouwen en durven weer geld uit te geven. De aandelenregio Europa presteert in de afgelopen periode beter dan de overige aandelenregio’s in de wereld.

Opvallend genoeg profiteert de Europese banksector niet van de feestvreugde. Aandelen van Societe Generale, BBVA en Deutsche Bank duiken omlaag en duwen de beurskoers van de Europese DJ Stoxx 600 Banks onder de afgeleide 4-weeks en 24-weeks gemiddelden. De relatieve sterktelijn is omlaag gericht.

Conclusie: de Europese belegger mijdt de bankaandelen.

ABN AMRO GROUP toont een hoofdschoudertop

Koersgrafiek ABN Amro Group

Er broeit dus iets in het Europese bankenlandschap. Wat betekent dit voor de beurskoers van het aandeel ABN AMRO Group? In de koersgrafiek tekent zich in de afgelopen 12 maanden het beruchte (H)oofd(S)chouderpatroon af. Dit patroon geldt in de technische analyse als meest betrouwbare trendomkeerpatroon.

Indien de gele neklijn binnenkort neerwaarts wordt gepasseerd onder € 23,50, dan komt in theorie de weg vrij te liggen voor een vrije val naar € 18,50. Wanneer banken de leiding nemen in prijserosie, dan is dit tevens een bearish boodschap voor het algemene beurssentiment.

AEX-index + 20-daags en 120-daags gemiddelden

Koersgrafiek AEX index

Op 25 april werd een scenario geschetst met als koersdoel AEX 526. De AEX-index is echter nadien zo hard doorgestegen, dat dit scenario waarschijnlijk al is afgeschreven. Echter, Europa wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, dit keer met een nieuwe Italiaanse regeringscoalitie die net als enige tijd terug plotsklaps een Griekse Achilleshiel kan blijken te zijn in het recente optimisme.

De koerstop van de AEX-index uit 2007 bij een indexstand rond 564 gaat een belangrijke rol spelen in de afwegingen van kansen en risico’s. Bij een daling onder AEX 564 kan het besef doordringen dat de markante koerstop van elf jaar geleden niet voor niets destijds werd gezet. Daarbij hoort ook het besef dat het tempo van koersdalingen als gevolg van de zwaartekracht relatief snel kan voltrekken.

Voor bewijs hoeven we geen elf jaar terug in de tijd. Kijk gewoon even terug naar januari/februari dit jaar.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27