Zijn Private Equity en Hedge Funds te duur? Koop gewoon de manager

Een felle discussie is al jaren gaande tussen de kosten en baten van actief beheerde beleggingen. In the long run zijn er maar weinig aandelenfondsen die hun benchmark verslaan. Niet omdat er enorm incapabele mensen zitten, maar om twee andere redenen.

Ten eerste is het sowieso erg lastig het beter te doen dan het gemiddelde, de andere beleggers willen het ook beter doen dan datzelfde gemiddelde.

Ten tweede wil de manager van het fonds ook betaald worden voor zijn werk, gemiddeld historisch rond de 1%.

Dus al zou de manager het voor aftrek van kosten een half procent beter doen, na aftrek doet hij het dan al snel een half procent slechter. Vandaar dat er tegenwoordig zoveel geld naar de goedkopere ETF’s ofwel Trackers vloeit.

2% + 20% te duur?

Eenzelfde discussie wordt gevoerd over Hedge Funds, Private Equity en andere alternatieve beleggingen.

En hier zijn de fees vaak nog eens een stuk hoger. 2% vaste kosten en 20% performance fee. Dan moet je wel redelijk briljant zijn om het beter te doen dan de aandelenmarkt.

Het is overigens niet zo dat het altijd een goede vergelijking is, de risico’s van het fonds kunnen veel lager zijn dan de aandelenmarkt.

Ook binnen de alternatieve beleggingen zijn er echt goede fondsen. Maar het steekt dat ze zoveel fee ontvangen. Dus als er ook beursgenoteerde aandelen van de fondsmanager zijn is dat een goed alternatief!

Blackstone een goed alternatief?

Zonder direct een beleggingsadvies af te geven aan het ABP zoals in een voorgaande blog, zouden de pensioenfondsen in plaats van de dure en op zich succesvolle fondsen van Blackstone (actief in Private Equity, Vastgoed, Credits en Hedgefunds ofwel bijna het hele spectrum aan Alternatives) misschien beter in Blackstone zelf kunnen beleggen.

Het ABP en al haar collega’s betalen een slordige € 6 miljard aan fees per jaar aan Blackstone. Na salariskosten en belastingen houdt Blackstone hier een slordige € 3,5 miljard aan over.

Die bedragen kunnen aardig schommelen omdat performance fees een stuk minder constant zijn dan de vaste kosten. De rendementen binnen de Blackstone fondsen variëren nu eenmaal, het zijn geen spaarbankboekjes.

Koers/winstverhouding van 10 lijkt bescheiden

Op de beurs kost Blackstone nu rond de $ 35 miljard, dus u betaalt maar 10 keer de verwachte winst. En dat voor een bedrijf dat die winst grotendeels uitkeert, rond de 8% per jaar. Het dividend is niet zo stabiel als Unilever, maar tendeert met alle schommelingen die er bij horen wel opwaarts.

Net als de winst per aandeel van Blackstone overigens. En dat is weer niet verwonderlijk als Blackstone binnen de door hen gemanagede fondsen een goed rendement van 10% of meer per jaar behaalt. Hetgeen ze al decennia doen. Dat kan altijd veranderen, maar laten we niet al te negatief denken.

De beheerder van Alternative fondsen is een goedkoop alternatief

Stel dat de klanten van Blackstone per saldo geen geld onttrekken maar ook niet meer bijstorten, dan groeit de feebase met dezelfde 10% per jaar en dus ook uw dividenden en de koers op termijn ook zo ongeveer.

Los van alle tussentijdse ruis en snel stijgende of dalende koersen.

Tellen we daar nog eens 8% per jaar aan dividenden bij op, dan komen we op een slordige 18% per jaar uit. De afgelopen 5 jaar was de total return dan ook 21% per jaar.

Garantie tot aan de voordeur en dit aandeel is niet voor de fainthearted. Maar als ABP en de andere pensioenbeleggers af willen van het gezeur over duur betaalde fees aan dit soort partijen dan kunnen ze beter gewoon aandelen kopen in dezelfde manager.

Dat hoeft niet per se Blackstone te zijn, ook Apollo is beursgenoteerd, of AMG en vele anderen. Punt is het idee dat als iemand veel aan u verdient, u ook veel aan hen kan verdienen. Oog om oog, tand om tand.

Masterclass Rob Stuiver

Binnenkort is Rob Stuiver weer te gast in de LYNX Studio. Nu de aandelenmarkten op recordniveaus noteren, speelt de eeuwige strijd tussen hebzucht en angst weer op. Rob geeft zijn actuele visie op de aandelen- en optiemarkten en licht toe of het in deze tijden aantrekkelijker is om in Europese of Amerikaanse aandelen te beleggen. Meld u hier gratis aan. 

Leestip

In het boek “Van Stuiver tot Miljardair” is hoofdstuk 5 ‘Alternatives’ gerelateerd aan deze blog. Het boek is gratis te downloaden van de site VOCBeleggen.nl.

 

Rob Stuiver is zelfstandig beleggingsspecialist en beheert het kennisportaal VOCbeleggen.nl. Meld u daar aan voor de gratis maandelijkse Nieuwsbrief. 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft een positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Rob Stuiver

Rob Stuiver

Rob Stuiver heeft 20 jaar ervaring in diverse functies als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. Rob is ook de auteur van het boek Van Stuiver tot Miljardair. Tevens is Rob eigenaar van de website VOCBeleggen.nl, waarop hij maandelijks interessante artikelen publiceert.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27