Een putoptie ter verzekering kopen…?

In deze tijd van verhoogde volatiliteit, althans ten opzichte van het zeer rustige 2017, komt al snel de gedachte op om puts te kopen ter afdekking van de portefeuille. Aangezien de maart expiratie binnen één week is, (volgende week vrijdag) kijk ik alvast naar de april opties. Die verlopen over zes weken, aangezien de april cyclus vijf weken duurt en maart nog één week te gaan heeft.

 

Afdekken kost geld, relatief veel geld: de AEX Index

Laten we eens kijken wat een putoptie op de AEX kost met uitoefenprijs van 505, een slordige 5% onder de huidige koers van 530. De premie is EUR 3,75 ofwel 0,7% premie om je er voor zes weken van te verzekeren dat je niet meer dan 5% kunt verliezen. En we weten dat dit soort dalingen voorkomen. Dit type putoptie hadden we at hindsight graag gekocht eind januari… Toen waren ook de premies nog eens een stuk lager dan nu.

Maar echt verdienen aan de put ga je pas onder de 500 punten. Best een deprimerend niveau aangezien we onlangs nog op 570 punten stonden. Wie weet kopen we de put voor niets en veert de beurs op. De beurs kan ook 25 punten stijgen…toch? Laten we dus ook even snel kijken wat de 555 april call kost: hetzelfde, méér of minder dan de EUR 3,75?

Misschien verrassend, maar die call kost slechts EUR 1,25. Slechts 1/3e deel van de putoptie. Alsof snel bewegen altijd naar beneden is. Is de putoptie toch wat aan de dure kant? Misschien zijn er veel meer beleggers die allergisch zijn voor een flinke daling dan dat er beleggers zijn die graag die verzekering (put) aan anderen aanbieden.

 

Is dit een Hollands fenomeen: de S&P500 Index

Laten we eens kijken hoe dit in de VS ligt bij de S&P500. De april put 2580 ligt 135 punten onder de huidige stand van 2715 (ook 5%) en kost USD 26,00. Maar liefst 1% procent (t.o.v. 0,7% op de AEX), terwijl de call 2850 slechts USD 6,50 kost. Hier is de putoptie zelfs vier keer zo duur!

Misschien ben ik blind en staat het financiële systeem op instorten en gaan beurzen snel en hard zakken. Maar 1% premie in de VS voor zes weken, hetgeen je acht keer per jaar moet investeren om je portefeuille af te dekken, levert een negatief rendement op van 8% op jaarbasis. En de eerste 5% heb je dan nog niet eens afgedekt.

Stel nu eens dat je deze verzekering niet koopt maar verkoopt. Dan incasseer je 8% premie én ontvang je nog 2% op je cash. Met de verplichting om aandelen te kopen met 5% korting. En zelfs als er een maand (6 weken) tussen zit dat de beurs méér dan 6% zakt (5% ruimte tot aan de uitoefenprijs en 1% ontvangen premie) is er een mooie uitweg: doorrollen. Immers bij zo’n daling vliegt de volatiliteit omhoog en kan je eenvoudig flink naar beneden rollen, terwijl je weer een extra procentje premie ontvangt. Slechts bij een enorme daling werkt dit niet en moet je geduld betrachten en mijns inziens in je positie blijven en doorrollen tot de beurs weer herstelt. Ondertussen wordt je “break-even-point” wel steeds lager overigens.

 

Wat kan je hier nu mee?

Meestal als ik een artikel schrijf gaat het over iets wat wij zelf in de praktijk brengen. Ditmaal niet. De bescherming zou ik best willen kopen in mijn portefeuille om van mijn crashrisico af te komen. En met mij velen. Dat is dan ook de reden dat uit academisch onderzoek blijkt dat deze putopties echt véél te duur zijn. Fijn die bescherming maar echt een dure hobby om deze puts te kopen. 8% op jaarbasis is veel. Ik koop de puts dus niet.

Zou ik ze dan willen verkopen? Ja, zeker op deze niveaus. Maar als hefboombelegger, waarbij je al twee keer bloot staat aan de beursrisico’s, wil je niet ook nog eens deze risico’s erbij lopen. Immers, als ’t hard zakt, zit je met alles mis.

Maar als je over een flinke portie cash beschikt en niet volledig afwijzend staat tegen het kopen van extra aandelen…. dan is dit, naast het kopen van aandelen in de hoop dat ze omhoog gaan, mogelijk een welkom alternatief. Als je de aandelen al “binnenkrijgt”, dan is dat op lagere niveaus en tot die tijd omvang je aanzienlijke optiepremies. Terwijl het aantal 6 weekse periodes dat we op het slot méér dan 6% zijn gedaald in het verleden echt beperkt is.

Houd er wel rekening mee dat je niet te veel contracten schrijft, elke AEX optie betreft 100 aandelen dus een slordige 50K onderliggende waarde en elk contract SPX 270K USD. Gelukkig kan het daar ook op de SPY tracker die 1/10e waard is, dus is risico daar maximaal 27K USD.

 

Samenvattend

Als je cash bezit en voor een deel daarvan wel aandelenrisico wilt kopen, is het schrijven van korte termijn out-of-the-money putopties op dit ogenblik het overwegen waard. Let daarbij altijd op de risico’s en zorg wel dat je een eventuele rit naar beneden uit kunt zitten!

Voor alle andere beleggers die de afdekking achterwege laten, is het maar hopen dat de beurs geen gekke dalingen laat zien, dat de beweeglijkheid weer wat afneemt in de komende maanden en dat bovenstaande dus op termijn iets minder lucratief is…

 

Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Rob Stuiver

Rob Stuiver

Eigenaar VOCBeleggen.nl

Rob Stuiver heeft 20 jaar ervaring in diverse functies als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. Rob is ook de auteur van het boek Van Stuiver tot Miljardair. Tevens is Rob eigenaar van de website VOCBeleggen.nl, waarop hij maandelijks interessante artikelen publiceert.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27