De rentecurve draait om & herstel AEX zet niet door

Het draaien van de rentecurve is begonnen. Tot nu toe zagen we de curve in de VS al steeds vlakker worden, maar gisteren draaide hij op bepaalde secties voor het eerste om. De 2-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties is nu hoger dan de rente voor 5-jaars staatsobligatie. Dit betekent dat de markt verwacht dat de rente niet veel verder op zal lopen en mogelijk zelfs weer zal dalen. De belangrijkste spread, die tussen de  2-jaar en 10-jaars rente bleef echter nog wel positief. Deze krimp in de spread wordt veroorzaakt door de Fed, die de rente op de korte termijn omhoog heeft geduwd. De rente op de langere termijn, wil echter niet meestijgen, waardoor het verschil steeds kleiner wordt. In het verleden is een omgedraaide rentecurve een signaal geweest voor een aankomende recessie, al heeft deze soms wel een behoorlijke tijd op zich laten wachten. De rente van de Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie daalt in ieder geval. Daardoor stijgt de waarde van de staatsobligatie en deze is daarbij door haar eerste weerstand gebroken.

Game aandelen uit de gratie

Buiten de draaiende rente curve, stond gisteren in het teken van de wapenstilstand in de handelsoorlog. De VS en China besloten voor 90 dagen geen verdere tarieven in te voeren. Dit zorgde ervoor dat de beursindices stevig in het groen stonden. Uiteindelijk werd een deel van de winst nog weggegeven, maar de S&P 500 sloot toch 1,09% hoger op 2.790 punten. De NASDAQ deed het zelfs nog een stukje beter en steeg 1,51% tot 7.442 punten. De technologie-index werd hierbij vooruit geholpen door Amazon dat bezig is aan een sterk herstel en gisteren 4,86% hoger sloot. Game producenten als Activision Blizzard en Take-Two konden echter niet profiteren en stonden 6,58% respectievelijk 5,66% lager. Hiermee zet de dalende trend door, terwijl andere techbedrijven juist weer weten op te veren.

Herstel in Azië zet niet door

De mooie resultaten van gisteren vinden vandaag geen vervolg in Azië. De beurs van Shanghai laat met 0,36% nog een klein plusje zien, maar de Hang Seng en Nikkei staan in het rood. Vooral het verlies van de Japanse Nikkei index valt op. Deze verliest vandaag 2,4% en komt uit op 22.036 punten. Vooral de cyclische aandelen, die het gisteren overal zo goed deden, moeten het ontgelden. De Japanse aandelen hebben bovendien last van de yen, die vandaag 0,50% wint ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

AEX weet verlies te beperken

De futures in Europa, worden meegetrokken door de lagere beurzen in Azië en het zwakke slot gisteren in de VS. De AEX-future weet de schade echter beperkt te houden tot -0,26%. Hierbij wel in ogenschouw nemend dat de AEX minder profiteerde van de rally gisteren en de olieprijs ook vandaag weer wat weet te herstellen. De olieprijs staat namelijk vandaag 1,19% hoger, waar Shell en toeleveringsbedrijven van profiteren. De DAX-future staat voorbeurs op een verlies van 0,64% en geeft daarmee een deel van haar winst weg. Mocht de AEX de dalende trend weten te doorbreken, dan zou de AEX wellicht de verliezen van dit jaar nog verder kunnen beperken.

Financiële Agenda

  • 10:30 uur: GBP Inkoopmanagersindex van de Bouw

Koersen: (08:30)

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27