Spectaculair herstel na opmerkelijk bericht Wall Street Journal

Een enerverende beursdag gisteren. Na de zwakke start in de VS sloegen in Europa alle stoppen door. Verliezen van ruim 3% verschenen op de borden waarmee de Europese aandelenmarkten een 2-jarig dieptepunt bereikten. De AEX-index beleefde haar slechtste dag sinds juni 2016. In de VS konden we echter iets opmerkelijks waarnemen. Ook daar stond de S&P 500 namelijk circa 3% lager, maar de index wist te sluiten met een verlies van slechts -0,15% op 2.696 punten. De NASDAQ-100 stond echter de gehele dag op een veel kleiner verlies. De technologiebeurs wist het dit keer dus juist beter te doen. Dit is opmerkelijk, want de afgelopen tijd kwam de zwakte juist vanuit deze hoek. De NASDAQ-100 wist uiteindelijk zelfs met een winst van 0,64% op 6.838 punten de dag uit te gaan.

De beurzen gingen aanvankelijk onderuit op het feit dat beleggers denken dat de handelsoorlog tussen de VS en China nog ver verwijderd is van een oplossing. De arrestatie van de CFO van het Chinese Huawei zet de relatie mogelijk verder onder druk. Het New Yorkse zakenblad, The Wall Street Journal, meldde echter dat de leden van de Fed volgend jaar een meer afwachtende houding gaan aannemen wat betreft het monetaire beleid. De Fed verhoogt deze maand nog eenmaal de rente, maar zal het volgens de invloedrijke zakenkrant wat rustiger aan gaan doen. Eerder ging men er nog vanuit dat de rente in 2019 nog een aantal keer zou worden verhoogd. Fed-voorzitter Jerome Powell hield tijdens zijn laatste speech echter al een wat gematigdere toon aan. Hij noemde de huidige rente “just below neutral”, vlak onder het gewenste niveau dus.

Een hogere rente is meestal slecht voor aandelen, omdat andere beleggingen dan aantrekkelijker worden. Maar als de Fed het rustiger aandoet met de officiële rente verhogen, dan kan dat gunstiger zijn voor aandelen. Dit is de reden dat we aandelen de afgelopen maanden zo fel zien reageren op het monetaire beleid. Verder dreigt de korte rente in de VS boven de lange rente te komen liggen, zoals we in eerdere Morning Calls van deze week bespraken. Zo een inverse yieldcurve kan erop duiden dat de markt rekening houdt met een afkoeling van de economie. In het verleden volgde na een inverse yieldcurve altijd een recessie.

Azië toont licht herstel

Na het ‘sterke’ slot in de VS wist in ieder geval de Japanse beurs zich hieraan op te trekken met een winst van 0,82%. De beurzen in China weten even niet waar ze het zoeken moeten, er was vannacht weinig beweging en de indices staan rond het nulpunt. De CFO van Huawei verschijnt vandaag voor de rechtbank in Vancouver voor een zitting waar bepaald wordt of ze op borgtocht vrijkomt of niet. De Verenigde Staten hebben om haar uitlevering gevraagd.

De Nikkei 225 index veert op vanaf de onderkant van het licht oplopende trendkanaal. De uitbraak uit dit kanaal zal de nieuwe richting gaan bepalen.

Europa opent hoger

In Europa gaan de beurzen een hogere opening tegemoet. De belangrijkste Europese beurzen staan voorbeurs op een winst van circa 1%. De AEX gaat vlak onder de 503 punten openen. Dit is toch weer boven de psychologische grens van 500 punten die gisteren doorbroken werd. Indien de Amsterdamse beurs boven de steun en dus boven de 500 punten de week kan afsluiten, kan dat positief zijn en een mogelijk herstel kunnen inluiden. Er zijn afgelopen week in de weg omlaag in ieder geval twee koersgaps gevormd. Deze ‘gaten’ in de grafiek worden doorgaans opgevuld. In een mogelijk herstel kunnen we ons dus richten op circa 522 punten.

Verder zijn beleggers benieuwd naar de uitgestelde persconferentie van de OPEC. Gisteren kwam er berichten naar buiten over een mogelijke productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag. De olieprijs ging op dat nieuws omlaag, maar het oliekartel wist echter nog geen akkoord te bereiken over een productieverlaging. Vandaag wordt er opnieuw onderhandeld. Dan schuiven ook de bondgenoten van de OPEC aan, waaronder Rusland. Olieminister Al-Falih van Saoedi-Arabië kondigde vannacht nieuw overleg aan. “Als niemand bereid is mee te werken en bij te dragen, dan wachten we tot ze wel zover zijn”, meldde hij voor het OPEC-kantoor.

Uiteraard zijn verder alle ogen gericht op het banenrapport. Het officiële werkloosheidscijfer kan de Fed en de markt een indicatie geven over het monetaire beleid van de komende maanden.

Financiële agenda

  • 00:30 uur: JPY Uitgaven Gezinnen
  • 08:00 uur: DE Industrie Productie
  • 11:00 uur: EU Bruto Binnenlands Product (BBP)
  • 14:30 uur: VS Gemiddeld inkomen per uur
  • 14:30 uur: VS Niet-agrarische Loonlijsten
  • 14:30 uur: VS Participatiegraad
  • 14:30 uur: VS Werkloosheidscijfer
  • 16:00 uur: VS Michigan Consument Verwachtingen

Koersen (8:35 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27