TA: ‘Storm in een glas Heineken’

Het aandeel van drankconcern Heineken werd vandaag getroffen door verkoopdruk. Het aandeel noteert bij de opmaak van deze blog ca. 5% onder de slotkoers van afgelopen week. Deze daling is in technische zin ‘klein bier’ vergeleken bij sommige recente koersdalingen op een handelsdag.

Heineken + 20/120-daags gemiddelden in 2018

Af en toe gebeurt het dat een bruisend aandeel even spreekwoordelijk ‘dood slaat’. De echte aandelenbelegger laat zich hierdoor niet uit het veld slaan, maar handelt bij voorkeur volgens een beproefd recept. Het recept voor aankoopmomenten is vrij eenvoudig: wanneer een koersdaling plaatsvindt onder een stijgend 20-daags gemiddelde bij een beursnotering boven een 120-daags gemiddelde, zet dan de biertap maar open voor een bestelling.

De houdbaarheid van deze benadering is ook simpel vast te stellen. Zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert is er sprake van een storm in een glas bier.

TAKEAWAY

Het is altijd prettig voor aandelenbeleggers als de beurskoers van het gekochte aandeel in waarde stijgt. Probleem is dat je nooit weet wanneer de beurskoers begint met stijgen en wanneer een stijgende trend eindigt. Om dit proces enigszins te kunnen volgen zonder gek te worden van de dagelijkse bewegingen, hoeft slechts gekeken te worden naar de hellingshoek van bijvoorbeeld het afgeleide 20-daags gemiddelde. Indien deze stijgt en de beurskoers noteert boven dit gemiddelde, dan oordeelt de markt positief. Correcties onder een stijgend gemiddelde zijn meestal tijdelijk en dat geldt in het bijzonder in situaties waar de beurskoers boven een voormalige koerstop een bodem neerzet.

In het aandeel Takeaway zijn de opwaartse kansen boven € 55 intact.

AEX, AMX en AScX in 2018

In het Nederlandse aandelenlandschap zien we een ontwikkeling die duidt op defensief gedrag. In tijden van groot vertrouwen durven beleggers doorgaans ook in minder liquide aandelen te beleggen. Deze aandelen worden ook wel aangeduid als small caps. De AScX-index toont dit jaar een duidelijk dalende trend. Klaarblijkelijk geeft de markt de voorkeur aan meer liquide aandelen, zoals bijvoorbeeld de ‘Midcap stocks’.

Het optimisme vorige maand krijgt deze maand geen gevolg. Integendeel, de AMX-index zakt weer in. De ‘Large Caps’ zijn vertegenwoordigt in de AEX-index. De aandelen in de AEX-index zijn liquide genoeg om snel te kunnen verhandelen, mocht het optimisme onterecht blijken. Kortom, de Nederlandse aandelenbelegger is voorzichtig positief.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27