TA: ‘Een verkoopvirus kan zich uitbreiden’

Sinds begin vorige week is het Chinese coronavirus een ‘trending topic’ geworden. De technische analyse is immuun voor deze besmetting. De grafieken vertellen het echte verhaal.

BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES vanaf juni 2019 + 20/120-daags gemiddelden + RS t.o.v. AMX

Aanhangers van de technische analyse weten dat alle informatie uiteindelijk beklonken wordt met een handdruk tussen vraag en aanbod. De prijs die tot stand komt is hetgeen waarover in de markt  overeenstemming bestaat. In het aandeel BESI is sinds juli vorig jaar sprake van een stijgende trend na de opwaartse uitbraak van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. De beurskoers van BESI noteert boven beide gemiddelden en heeft volgens de klassieke chartreading ruimte voor een verdere stijging naar € 42 of iets hoger. In relatieve zin presteert BESI ook beter dan het gemiddelde van de AMX-index. Raak niet besmet door allerlei angsten, maar respecteer wat is.

AIR FRANCE-KLM vanaf medio mei 2016

Het is niet zo raar dat het Chinese coronavirus aanleiding geeft om binnen te blijven uit angst voor besmetting. En het logisch dat luchtvaartmaatschappijen met vluchtschema’s naar China last hebben van de logistieke beperkingen die waren te verwachten. Het lag dus voor de hand dat in de afgelopen anderhalve week het aandeel Air France-KLM na een slotkoers op 17 januari jl. rond € 9,90 opeens te maken kreeg met een koersdaling. Gisteren werd de dalingsfase opgevangen bij de stijgende steunlijn getrokken langs de bodem van 2017, 2018 en 2019. Hier ligt ook de onderkant van het korte termijn dalende trendkanaal van de afgelopen weken. Tijd nu voor een technisch herstel.

AEX-index op uurbasis vanaf december 2019

Het verhaal in de afgelopen week achter de koersdalingen in de aandelenmarkten is natuurlijk het coronavirus. Maar nog voordat het Chinese virus groot nieuws werd ontwikkelde zich in de AEX-index een stijgend wigpatroon. De theorie schrijft een daling voor, hetgeen geschiedde. Ook de terugtest van de gebroken stijgende steunlijn is een gebruikelijk fenomeen. Daarna voorspelt het koerspatroon een daling naar de basis van de wig (= ca. AEX 581). Dat betekent dat oplevingen gedoemd zijn te mislukken en een proces van lagere toppen mag worden verwacht. Op basis van de afgebeelde koersgrafiek op uurbasis kan nu ook een verkoopvirus naar 581 om zich heen grijpen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker