TA: ‘VOPAK stroomt over’

De aandelenkoersen worden onder hoge druk vanzelf vloeibaar. Dat geldt ook voor de beurswaardering van VOPAK. De grafiek suggereert dat er geen kopers meer bij kunnen.

VOPAK op weekbasis vanaf 2012

De korte termijn waan van de handelsdag is soms beter te begrijpen door wat afstand te nemen om het grotere plaatje te kunnen bestuderen. In dat geval blijkt dat de hoogste beursnotering in het aandeel Vopak dit jaar bij € 46,54 werd gezet. Hoger bleek niet mogelijk, want een meerjarige dalende weerstandslijn lokte winstnemingen uit. Vorige week bleef de bandbreedte in de weekgrafiek tussen de openings- en slotkoers binnen de bandbreedte van de openings- en slotkoers van de voorgaande week waarin de genoemde winstnemingen plaatsvonden. Deze ‘inside’-weekdata is een klassieke voorbode van een trendomslag. De weekslotkoers van Vopak op 9 augustus eindigde vorige week onder de weekslotkoers van 2 augustus. De verkoopdruk zet nu door.

Microsoft vanaf december 2018 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Onder de huidige onzekere marktomstandigheden moeten aandelenbeleggers steeds selectiever worden in de beleggingskeuzes. Wordt het ‘kopen’?, ‘houden’? of ‘verkopen’? Wall Street oogt nog altijd relatief aantrekkelijk en de Amerikaanse technologiesector noteert nog altijd fier aan kop met een positief koersresultaat van ca. 27% tot op heden. Maar de tijd van kopen en houden zou weleens spoedig voorbij kunnen zijn. Neem als voorbeeld het aandeel Microsoft Corp. die een proces van hogere bodems en hogere toppen laat zien, maar in de afgelopen twee maanden wordt geconfronteerd met lagere toppen in de relatieve sterkte index. Dat betekent momentumverlies in de stijgingsfase en dat is een klassiek verschijnsel voorafgaand aan een trendomslag.

AEX-index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

“Never catch a falling safe before it bounces twice” beweert een technische beurswijsheid in Wall Street. Dit gezegde is ook van toepassing op de Nederlandse beursgraadmeter. De AEX-index valt wederom terug richting het dieptepunt van begin juni (= AEX 534,49). De terugval illustreert een zwak technisch beeld als gevolg van het onvermogen om zich te herstellen van de koersdreun die velen in de afgelopen weken heeft verrast. Was er recent tijdens de top nog sprake van koopkoorts tijdens een hittegolf, gelijk het Nederlandse weer is de stemming behoorlijk afgekoeld. Het is te hopen dat een daling onder AEX 534 uitblijft, anders kan er zomaar extra 50 indexpunten verloren gaan.

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker