TA: ‘Wissels op beurzen omgezet’

De Chinese aandelenbeurs liet hedenochtend de grootste koersdaling (-4,4%) zien sinds de daling op 11 oktober 2018 (-5,22%). De forse daling van de Chinese export wordt als fundamenteel excuus genoemd. De technische analyse toont andere excuses. Een meerjarige weerstand was namelijk bereikt.

Shanghai Composite

Shanghai & Shenzhen Composite Index (SSEC) vanaf 2014

Er bestaan al langere tijd grote twijfels over de Chinese economie en de houdbaarheid van de bovengemiddeld hoge groeicijfers. Technisch analisten weten dat beurzen in de regel de economie voorspellen. Misschien is het dan ook goed om te weten dat de Shanghai & Shenzhen Composite index (SSEC) niet in 2015 is gepiekt zoals de grafiek toont, maar al eerder. De koerspiek in de SSEC-index werd namelijk eind 2007 gezet tijdens de vorige fase van de wereldwijd economische hoogconjunctuur. Een dalende trendlijn langs de koerstoppen van 2015 en begin 2018 blijkt nu een belangrijke weerstandlijn. Als we kijken naar procentuele verandering sinds de recente bodem veertig dagen geleden (zie ROC-40) en de recente overgekochte Relatieve Sterkte Index boven 80, dan is het niet vreemd dat de Chinese aandelenbeurs een stap terug doet.

EUR/USD

EUR/USD op uurbasis afgelopen drie maanden

Op 28 februari werd in deze dagelijkse TA-blog gesproken over een EUR/USD laatste rally naar aanleiding van een lange termijn dalende trendlijn. Bij de opmaak en publicatie van de technische analyse werd EUR/USD gewaardeerd op $ 1,1378. Enkele uren daarvoor bleek het valutapaar te zijn afgeketst op een dalende trendlijn bij $ 1,1420 die in de korte termijn koersgrafiek op uurbasis was gesignaleerd (zie verticale stippellijn). Beleggers en speculanten in valutaparen kijken vaak naar besluiten van centrale bankiers, maar vergeten soms dat alle informatie in de prijs wordt verdisconteerd. Centrale bankiers worden ook gedwongen hun beleid te herzien, omdat de bewegingen in de beurskoersen hen daartoe dwingen. Conclusie: kijk eens wat vaker naar de koersgrafiek voor verwachte weerstand en voor verwachte steun.

AEX-index

AEX-index op uurbasis in 2019 bijgewerkt t/m 15:44 uur + 20/120-uurs gemiddelden

 

De chartist kijkt in de meest pure vorm enkel en alleen naar koersgrafieken. Hij/zij weet dat alle informatie direct in de prijs tot uiting komt. In de afgelopen dagen werden lagere toppen gesignaleerd (zie update gisteren). De opeenvolgende slotnoteringen van de afgelopen 20 handelsuren leiden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 20 tot een dalend (blauw) koersgemiddelde. Deze kwantitatieve techniek kan ook worden toegepast op de laatste 120 handelsuren (zie rode lijn). Het feit dat beide lijnen elkaar vroeg of laat kruisen maakt de grafieklezer alert op een verandering van richting. Op 6 maart dit jaar vond een negatieve kruising plaats, waardoor het sein voor beleggers op rood werd gezet. De dynamisch ingestelde trendvolger respecteert altijd de richting van de trend, totdat de wissels worden omgezet.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27