TA: ‘Technisch ‘erop of eronder’-scenario’

In de technische analyse blog van 26 september werd een ‘ALS – DAN’ analyse gepubliceerd, waarin aandacht werd geschonken aan kritisch geachte steunniveaus in zowel de S&P 500 index als Amazon.com en een weerstandsniveau in de AEX-index. ‘ALS – DAN’ wordt nu ‘EROP of ERONDER’.

S&P 500 index in 2018 + 20/120-daags gemiddelde + Relatieve Sterkte Index (RSI)

De conclusie in de technische analyse blog van 26 september besloot met de conclusie dat de S&P 500 index boven de oranje lijn rond 2865 een positieve richting vertoonde. Een daling onder 2865 zou in dit scenario verandering brengen. Bij de opmaak van deze update noteert de S&P 500 index in de min bij een indexstand rond 2875.

Het ‘als-dan’-scenario wordt nu een ‘erop of eronder’-casus, want de interne stijgende steunlijn is vorige week gesneuveld en er is een dubbele top gevormd. Deze dubbele top blijkt in de relatieve sterkte index (RSI) samen te vallen met een lagere top in deze momentum indicator. Hierdoor zijn de risico’s van een ‘bull trap’ toegenomen. Dat wil zeggen, de opwaartse uitbraak boven de koerstop van januari dreigt te mislukken. Mocht er een herstel plaats-vinden, dan is met het oog op de RSI-ontwikkeling een lagere top te verwachten met als gevolg een hoofdschoudertop in ontwikkeling. Oktober 2018 wordt een spannende maand in Wall Street.

Amazon.com vanaf oktober 2017 + 20/120-daags gemiddelden

De conclusie in de blog van 26 september 2018 luidde: “Vandaar dat bij $ 1850 beleggers in Amazon.com even extra alert moeten zijn op een verandering in de vraag-/aanbodverhoudingen.

De meest concrete aanwijzing voor een op  handen zijnde verandering van richting in de trend is de dubbele top die zich na de vorige publicatie heeft gevormd. Het betekent dat tijdens de laatste rally er onvoldoende bereidheid was om op te bieden tegen hogere beurskoersen. Een andere hint is de actuele koersnotering onder die van 26 september. Die $ 1850-grens is dus een ‘erop of eronder’-grens geworden.

AEX-index vanaf medio oktober 2018

Het recente besproken ‘Gaps should be filled’-scenario is maar ten dele voltrokken bij een laagste intraday notering bij AEX 530,67. Het koersgat is pas echt gesloten bij een beweging naar AEX 529,39. Bij opmaak van deze update noteert de AEX weer boven 535. Beleggers en daytraders moeten nog even wat geduld betrachten.

Zo blijkt de aangegeven weerstand op 26 september bij een indexstand nabij AEX 553 het geduld op de proef te stellen. Vermoedelijk wordt het geduldig wachten op de daling naar ca. AEX 520 in de loop van deze maand beloond. En als dit lagere koersdoel wordt gehaald en de ‘gap’ gesloten, dan wordt de vraag ‘erop of eronder’ nog vele malen urgenter!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27