Une direction, autre direction?

De uitkomst van de G7-bijeenkomst heeft niet echt bijgedragen aan het inzicht bij aandelenbeleggers of de afloop positief of negatief beoordeeld moet worden. In Europa ging de beursweek positief van start, maar het optimisme kreeg geen vervolg. Beleggers in Duitsland en Frankrijk vragen ons even om geduld.

AEX-index op uurbasis vanaf mei 2018

De AEX-index noteert sinds mei dit jaar boven de 550-puntengrens. Na de test van dit koersniveau eind mei probeert de AEX-index opnieuw boven haar koerstop uit 2007 (= 563,98) uit te stijgen, maar het wil nog niet echt vlotten. Het ziet ernaar uit dat de optimisten (bulls) en de pessimisten (bears) elkaar in de tang houden binnen een symmetrische driehoek. Dit patroon is een consolidatie-formatie waarbij een uitbraak uiteindelijk richtinggevend wordt geacht. Bij de opmaak van deze publicatie is dat nog niet het geval. Nog even geduld a.u.b.

XETRA DAX vanaf juni 2017

De Duitse XETRA-DAX index is ook niet erg duidelijk voor wat betreft de toekomstige richting die beleggers zullen inslaan. Per saldo is sinds 11 juni 2017 geen vooruitgang of achteruitgang geboekt. Koersdalingen zoals in de zwakke zomerperiode gebruikelijk zijn droegen vorig jaar nog bij aan de ‘Sell in May’-statistieken, maar dat gold niet voor de doorgaans gunstige beursperiode tussen november en april. Er is in mei een lagere top gezet die wijst op haast onder verkopers, maar tegelijkertijd blijkt de weerstand rond 12.600 als nieuwe steun te acteren. Een uitbraak boven 12.900 of onder 12.600 moet ons gaan vertellen wat de kansen of risico’s zijn.

Franse CAC-40 index vanaf 2016

Een verbredingstop is in het afgelopen jaar zichtbaar geworden in de Franse beursgraadmeter. Bij de laatste top in mei rond 5650 was sprake van een test van zowel een weerstandslijn als terugtest van de eerder gebroken stijgende steunlijn. De CAC-40 noteert nu fractioneel boven de koerstop van mei 2017, waarmee nog maar weer eens duidelijk wordt dat het Franse optimisme tegengewerkt wordt. Een daling onder 5400 lijkt het meest waarschijnlijk met het oog op het koersgat tussen 5150 en 5200 dat in theorie nog opgevuld moet gaan worden.Dus…s’il vous plaît attendez mes amis.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27