Artikel laten voorlezen
Aandeel nvidia
Het aandeel Nvidia blijft maar stijgen, de AI-chipontwerper is inmiddels het op drie na grootste bedrijf ter wereld.

Nvidia heeft over het vierde fiscale kwartaal ijzersterke resultaten gerapporteerd die de verwachtingen omtrent winst en omzet overtroffen. Het bedrijf zei ook dat de omzet in het huidige kwartaal beter zou zijn dan de reeds torenhoge verwachtingen.

Bent u op zoek naar een online broker waarmee u in het aandeel Nvidia kunt beleggen? Klik dan hier.
  • Omzet: $ 22,10 miljard tegenover de verwachte $ 20,62 miljard
  • Winst per aandeel: $ 5,16 versus de verwachte $ 4,64

Aandeel NVIDIA koers

Loading ...
Company name ISIN Symbol Laatste koers 1D 1M YTD 1Y
NVIDIA Corporation US67066G1040 NVDA 881,86 -2,68 % 0,28 % 78,06 % 233,24 %

Nvidia presenteerde op woensdag 21 februari de resultaten over het vierde kwartaal van het fiscale boekjaar 2024 eindigend op 28 januari van dit jaar. Daarbij werden de torenhoge verwachtingen wederom waargemaakt. In reactie hierop steeg het aandeel in de nabeurshandel met 9% en vandaag in de voorbeurs-handel staat de koers zelfs 14% hoger. Beleggers hielden opgelucht adem, gezien Nvidia en andere semiconductor-aandelen momenteel verantwoordelijk zijn voor het optimisme op de wereldwijde aandelenmarkten. De Amerikaanse Nasdaq future noteert op +2%.

Aandeel NVIDIA kwartaalcijfers Q4’24

De totale omzet van Nvidia steeg in het voorgaande kwartaal met 265% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Deze sterke omzetgroei kwam uiteraard door de sterke verkopen voor AI-chips die bedrijven gebruiken in data centers voor servers. Met name de “Hopper” GPU chips zoals de H100 vinden gretig aftrek, zei het bedrijf.

Deze krachtige chips die Nvidia ontwerpt worden vooral gebruikt voor toepassingen op het gebied van AI, machine learning en clouddiensten. Verschillende technologiegiganten, waaronder Microsoft, Meta en IBM hebben bijvoorbeeld de GPU’s van Nvidia al in hun “zelflerende” datacenters geïnstalleerd. Chips van Nvidia worden ook op andere gebieden gebruikt, zoals het Drive PX-technologieplatform, dat autofabrikanten helpt autonoom bestuurde voertuigen te ontwikkelen die obstakels kunnen detecteren en erop kunnen reageren. De GPU’s van Nvidia worden ook gebruikt in de medische technologie. Door grote hoeveelheden data te vergelijken (big data) kunnen onder meer kankercellen onderscheiden worden van gezonde cellen.

Door de enorme vraag en de vrijwel monopolistische positie van het bedrijf, stegen de brutomarges op jaarbasis met 1270 basispunten tot 76%. Ook op kwartaalbasis vertoonden de marges een stijging van 2%. De operationele uitgaven stegen veel minder snel, met 23% naar $ 3,176 miljard. Hierdoor bleef onder aan de streep een recordwinst over van $ 12,29 miljard ofwel $ 4,93 per aandeel, een stijging van 769% ten opzichte van de $ 1,41 miljard of $ 0,57 per aandeel vorig jaar.

Aandeel NVIDIA kwartaalcijfers | cijfers Nvidia | Beleggen in Nvidia

Omzet NVIDIA per divisie

De belangrijkste verkopen, die van de AI-chips, worden gerapporteerd in de Data Center business van het bedrijf. De datacenterverkopen stegen met een verbijsterende 409% tot $ 18,40 miljard. Daarmee is deze divisie momenteel goed voor ruim 83% van de totale omzet. Meer dan de helft van de datacenterverkopen ging naar grote cloudproviders.

Nvidia zei wel dat de omzet uit datacenters werd beïnvloed door recente Amerikaanse restricties op het exporteren van geavanceerde AI-halfgeleiders naar China. Echter heeft het bedrijf zijn producten aangepast op een manier die op geen enkele wijze softwarematig te hacken is. Het nieuwe productaanbod wordt momenteel door geïnteresseerde klanten in China getest.

Omzet Nvidia | Nvidia kwartaalcijfers | aandeel Nvidia

De gaming business van het bedrijf, die grafische kaarten voor laptops en pc’s ontwikkelt, steeg ‘slechts’ met 56% jaar op jaar naar $ 2,87 miljard. Op kwartaalbasis was deze groei verwaarloosbaar. Saillant detail is dat de grafische kaarten voor gaming Nvidia’s primaire business was, voor de hype rondom AI-chips.

Nvidia’s business in grafische hardware voor professionele toepassingen steeg met 105% naar $ 463 miljoen.

Nvidia’s kleinere bedrijfsonderdelen lieten niet dezelfde groeicijfers zien. De automotive business daalde met 4% op jaarbasis naar $ 281 miljoen omzet. De OEM- en andere business, die crypto-chips omvat, steeg wel met 7% naar $ 90 miljoen.

Outlook 2024/2025

Nvidia ziet geen tekenen van vertraging. Het bedrijf voorspelt dan ook dat de omzet in het huidige kwartaal de $ 24 miljard zal bereiken, en ook dat was weer hoger dan de schattingen. Analisten gingen eerder uit van $ 22,17 miljard aan omzet. “Fundamenteel zijn de omstandigheden uitstekend voor voortgezette groei” in 2024 en daarna, vertelde Nvidia CEO Jensen Huang woensdagavond aan analisten, wat bijdroeg aan het optimistische sentiment rond het aandeel.

Nvidia’s Chief Financial Officer Colette Kress zei dat hoewel het bedrijf de levering van de AI GPU’s had verbeterd, er nog steeds wordt verwacht dat ze schaars zullen blijven, vooral de volgende generatie chip, genaamd B100, die later dit jaar op de markt verschijnt.

De positieve vooruitzichten van Nvidia leidden tot een reeks aan koersdoelverhogingen. JPMorgan verhoogde zijn koersdoel voor het aandeel van Nvidia van $ 650 naar $ 850, terwijl Bank of America Global Research zijn doel verhoogde van $ 800 naar $ 925.

Waardering aandeel NVIDIA

Nvidia zag zijn omzet vorig jaar met 125% stijgen naar $ 60,92 miljard. Dankzij bijna een verdubbeling van de marges steeg de winst in dat jaar met 581% naar $ 29,76 miljard. Dankzij deze groei is ook het aandeel ontzettend hard gestegen. Op het huidige koersniveau lijkt het aandeel Nvidia alles behalve goedkoop, maar het is ook een zeer winstgevende marktleider die niet alleen op het gebied van kunstmatige intelligentie met zijn technologisch superieure chips de toon zet. Als we kijken naar toekomstige verwachtingen en waarderingen zijn de huidige koersniveaus iets beter te verklaren.

Op lange termijn heeft Nvidia namelijk sterke kaarten in handen om te blijven groeien. Het belang van chips is nu duidelijker dan ooit en de vraag naar chips zal in de toekomst vermoedelijk blijven toenemen. Analisten verwachten dan ook dat Nvidia zijn omzet in het fiscale jaar van 2025 met bijna 58% zal toenemen tot $ 96,1 miljard. In het jaar daarop zal de omzet nogmaals met 19,5% stijgen naar $ 115,6 miljard. Voor het huidige fiscale jaar 2025 komt de winst vermoedelijk uit op $ 47 miljard en in 2026 op $ 55,8 miljard Dat betekent dat het aandeel Nvidia momenteel wordt verhandeld op 36,2x de forwarded PE voor dit jaar en 30,6x de verwachte winst voor volgend jaar. Dat is niet extreem hoog in vergelijking met andere groeiaandelen, maar wel een stuk duurder dan de brede markt.

Beleggers kunnen wellicht beter wachten op een correctie na de sterke koersstijgingen. De verwachtingen van het bedrijf zijn nu zo hooggespannen dat het ‘slechts’ iets overtreffen van de verwachtingen van analisten zelfs als negatief kan worden beschouwd. Vroeg of laat zal er waarschijnlijk een grote correctie plaatsvinden. Bovendien is het gezien de hoge kosten niet ondenkbaar dat concurrenten ook met gelijkwaardige chips naar buiten komen. Grote techgiganten als Apple, Alphabet en Alibaba zouden zelf ook werken aan geavanceerde AI-chips en uiteraard mogen we sectorgenoten ARM, AMD en Intel ook niet uitsluiten.

Beleggen in NVIDIA via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel NVIDIA (NVDA). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/11/21/nvidia-nvda-q3-earnings-report-2024.html

https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-third-quarter-fiscal-2024

https://www.marketscreener.com/quote/stock/NVIDIA-CORPORATION-57355629/finances/

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.