10% daling; aandeel Gemalto ook het slachtoffer van tegenvallende cijfers

Door |

Gemalto
ISIN: NL0000400653
|
Ticker: GTO
|
Valuta: EUR
Terwijl in Amerika het cijferseizoen voorspoedig verloopt, krijgen verschillende Nederlandse aandelen flinke klappen te verduren als gevolg van tegenvallende cijfers. Unilever, Akzo Nobel, Gemalto, GrandVision zijn een kleine greep van aandelen die daalden op de dag van de kwartaalcijfers.

aandeel-gemalto-1

Zwakke cijfers Nederlandse bedrijven

De lijst is echter nog een stuk langer. Voor de volledigheid noem ik nog Philips Lighting, Sligro, TomTom, Unibail Rodamco, Wessanen en ASMI. Het aandeel Arcadis hoort hier eigenlijk ook nog tussen, alleen werd de enorme klap in het aandeel voornamelijk veroorzaakt door het aftreden van de CEO. Wellicht dat ik nog een naam ben vergeten, maar de lijst is lang.

Zeker in vergelijking met de Amerikaanse kwartaalcijfers, die juist overwegend positief ontvangen zou u met de huidige euro/dollar koers eigenlijk het tegenovergestelde beeld verwachten.

aandele-gemalto-eur-usd-2

De dollar is verder aangesterkt en op een niveau van $ 1,09 belandt. Een sterke dollar leidt volgens de schoolboeken tot een verslechterde concurrentiepositie voor Amerikaanse bedrijven, terwijl Europese bedrijven juist profiteren van een goedkope euro. Ik vind het opvallend om te zien dat deze redenering tot nog toe niet op gaat tijdens dit kwartaalcijferseizoen.

Flash crash AEX

Zwakke kwartaalcijfers en vooruitzichten voor het komende jaar zorgen logischerwijs voor druk op de AEX-index. De underperformance van de AEX-index werd vanochtend dan wel weer iets overdreven. Enkele seconden na opening vond een ware flash crash plaats in de AEX future.

aandeel-gemalto-aex-index-3

Binnen 10 seconden daalde de future met ruim 5%. Uiteindelijk werd een dieptepunt op 429 punten neergezet. Het heeft alle schijn van een “fat finger”, aangezien de future binnen enkele seconden weer terug stond op het oude niveau. Inmiddels noteert de AEX-index zelfs weer bijna in de plus.

Op vanochtend na is de laatste weken overigens weinig actie te vernemen op index niveau. De AEX bevindt zich nog altijd in een zijwaarts trendkanaal. Ik verwacht niet dat dit beeld de komende maand gaat veranderen.

aandeel-gemalto-aex-index-4

Inspelen op een zijwaartse markt via LYNX

Eerder deze week werd een poging gewaagd om aan de bovenkant van het trendkanaal uit te breken. Kortstondig koerste de index boven de 460 punten, maar inmiddels bestaat alweer de angst dat de index aan de onderkant van het trendkanaal uitbreekt. Hierbij laat ik de fat finger trade van vanochtend buiten beschouwing.

Al eerder besprak ik een strategie om in te spelen op een zijwaartse markt. Middels een butterfly 440-450-460 speelt u in op een zijwaartse markt. Noteert de AEX-index op 18 november op 450 punten? Dan heeft u de jackpot en ontvangt u een premie van € 10 voor uw optiecombinatie.

aandeel-gemalto-tabel-5

Op dit moment kunt u de combinatie opzetten voor een premie van ongeveer € 2. De break-even points liggen dus op 442 en 458 punten. Expireert de AEX-index hiertussen? Dan is de positie winstgevend. Uw maximale verlies ligt gelijk aan de betaalde premie van € 200 per combinatie.

Via het LYNX Handelsplatform kunt u ontzettend makkelijk handelen in optiecombinaties, aangezien u de combinatie in zijn geheel kunt toevoegen in het handelsplatform. Zo heeft u een duidelijk overzicht van de waarde van de hele call spread en kunt u met één druk op de knop de combinatie aanschaffen of verkopen. Hier vindt u een duidelijke uitleg over de combotrader.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Update 28 oktober 2016: 10% daling; aandeel Gemalto ook het slachtoffer van tegenvallende cijfers

Vorige week schreef ik dat het aandeel Gemalto de draad weer lijkt op te pakken. Naar aanleiding van de positieve kijk op dit aandeel, heb ik een strategie bedacht om hierop in te spelen.

Hogere bodems en hogere toppen

Zoals ik al in mijn artikel van vorige week beschreef, is het technische plaatje voor het aandeel Gemalto in de afgelopen weken verbeterd. Niet alleen technisch, maar ook fundamenteel gezien worden er betere tijden verwacht.

Voor een uitgebreide uitleg over het fundamentele plaatje wijs ik u graag door naar mijn vorige artikel.

aandeel gemalto 1

Na een lange periode van dalende koersen, lijkt het tij te zijn gekeerd bij het aandeel Gemalto. In bovenstaande grafiek zijn de hogere bodems en toppen goed terug te zien. De uitbraak boven de weerstandszone van € 59 – € 60 zorgt voor een nieuw koopsignaal.

aandeel gemalto 2

Als wij onze blikken omhoog richten, ligt het weerstandsniveau net onder een koers van € 67. Dit is mijn koersdoel voor de komende weken.

Mocht het aandeel iets afwijken na de recente stijging, dan is het niveau van € 60,50 een mooi niveau om steun te vinden. Hier kan een hogere bodem gevormd worden, om de opgaande trend vervolgens weer op te pakken.

Strategie om in te spelen op een koersstijging aandeel Gemalto

Gezien mijn koersdoel van € 67 in de komende weken, heb ik een ratio call spread gekocht, waarbij beide poten in oktober 2016 expireren. Concreet heb ik de volgende transacties uitgevoerd:

  1. Koop 4x GTO oktober 2016 € 62 CALL
  2. Verkoop 6x GTO oktober 2016 € 68 CALL

aandeel gemalto 3

In het bovenstaande screenshot is de positie terug te zien. U ziet dat ik de gekochte callopties heb aangeschaft voor een prijs van € 3,10. Voor de geschreven opties heb ik een premie van € 0,80 ontvangen.

Ik heb meer opties geschreven dan gekocht, hierdoor ligt de betaalde premie lager. Daar staat uiteraard tegenover dat (mocht het aandeel té hard stijgen) de positie verlieslatend wordt. De positie loopt echter tot oktober, wat een grote stijging heel lastig maakt.

Voor de gehele strategie heb ik dus € 1.240 (4x € 310) aan premie betaald. Hier staat tegenover dat ik voor de geschreven opties € 480 (6x € 80) heb ontvangen. Mijn totaal betaalde premie komt dus neer op € 760. Omdat ik per saldo meer opties heb geschreven dan gekocht, is de marginvereiste bij LYNX hoger dan de betaalde € 760.

Voor deze positie is ongeveer een margin van € 2.300 vereist.

Zoals gezegd, lopen de optie tot 21 oktober 2016. De positie begint boven een koers van € 64 winstgevend te worden. Expireert het aandeel Gemalto lager, dan is de optiestrategie verlieslatend met een maximaal verlies van € 760 onder een koers van € 62.

De maximale winst is te behalen als de koers van het aandeel Gemalto tijdens expiratie op € 68 noteert. De gekochte opties zijn op dit moment € 6 per stuk waard, terwijl de geschreven opties waardeloos aflopen.

De maximale winst van deze positie is € 1.640.

Bij de strategie hoort het volgende P&L verloop:

aandeel gemalto 4

Het break-even punt aan de bovenkant ligt rond een koers van € 76,50. Noteert de koers van het aandeel Gemalto tijdens expiratie boven deze koers? Dan is de positie verlieslatend. Deze koers ligt echter ruim 22% verwijderd van de huidige koers.

Kortom, noteert het aandeel op 21 oktober 2016 grofweg tussen de € 64 en € 76,50? Dan is mijn optiestrategie winstgevend.

Uiteraard hoeft u niet per sé te wachten tot expiratie, maar kunt u de positie ook tussentijds al sluiten als deze winstgevend begint te worden.

Handelen in optiecombinaties

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of verkopen.

Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie.

Een uitleg over het inleggen van combinaties via LYNX vindt u hier.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Het aandeel Gemalto heeft een roerig jaar achter de rug. Tegenvallende cijfers en een hack die bij het bedrijf plaatsvond door de NSA speelde het aandeel op zijn zachtst gezegd niet in de kaart.

Toch lijkt het ergste achter de rug voor de chipkaartenproducent.

Wat doet Gemalto precies? Hoe zijn de vooruitzichten voor het bedrijf? En is wellicht een nieuwe opgaande trend in de maak?

Welke onderwerpen worden in dit artikel besproken?

  • Korte geschiedenis
  • Hoe presteert Gemalto?
  • Is een nieuwe stijging van het aandeel Gemalto in de maak?

Geschiedenis aandeel Gemalto

chip van het aandeel gemaltoGemalto is een digitaal beveiligingsbedrijf. Het bedrijf produceert onder andere beveiligingssoftware en chipkaarten voor mobiele betalingen. Gemalto ontstond in 2006 na een fusie tussen Gemplus en Axalto, door beide namen samen te voegen ontstond de naam Gemalto.

Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Hierom kreeg Gemalto een notering in Amsterdam. Sinds juni 2013 is de digitale beveiliger onderdeel van de AEX-index. Naast Amsterdam is het aandeel in Parijs genoteerd. Ook hier is het aandeel onderdeel van de hoofdindex, de CAC40.

Begin 2015 werd bekend dat Gemalto al sinds 2010 werd gehackt door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Door geheime documenten te stelen kon mobiele communicatie in veel landen gevolgd worden. Uiteraard geen positief nieuws voor een digitaal beveiliger die dergelijke situaties juist moet voorkomen.

Prestaties van het aandeel Gemalto

De afgelopen jaren heeft Gemalto een flinke groei doorgemaakt. In zeven jaar tijd is de omzet van het bedrijf nagenoeg verdubbeld. Dit is goed terug te zien in de koers van het aandeel Gemalto.

Grafiek met de koers van het aandeel Gemalto

De hoogste koers van € 90 werd begin 2014 bereikt. Terwijl de aandelenmarkten wereldwijd verder opliepen, hield de stijging van het aandeel Gemalto hier op. Omdat de koersen van aandelen uiteindelijk draaien om de winsten van de bedrijven, nemen we de winstcijfers van Gemalto eens onder de loep.

Nettowinst in miljoenen euro’s

 2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*
 159  202 259  240 167 345 406  443

* Jaren 2016 t/m 2018 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Met de winstcijfers van afgelopen jaren is het koersverloop goed te verklaren. Na jaren van flinke winstgroei stokte deze groei in het jaar 2014. Niet raar dat aan het begin van dat jaar de hoogste koers van het aandeel op de borden werd gezet.

Na de daling in 2014 volgde in 2015 een verdere winstdaling. Met name de kwartaalcijfers die vorig jaar september bekend werden gemaakt vielen fors tegen bij beleggers. Tijdens de presentatie van de resultaten werd duidelijk dat het voor Gemalto heel lastig wordt om het doel te behalen wat het lange tijd voor ogen had.

In 2017 wil Gemalto een operationele winst genereren van € 660 miljoen. Uit de halfjaarcijfers die vandaag naar buiten zijn gekomen bleek dat het bedrijf nog altijd aan dit doel vasthoudt. Toch werd hier een kleine kanttekening bij geplaatst, vertrekkend CEO Piou gaf zelf aan dat het lastig wordt om dit doel te behalen.

Ook analisten geloven niet dat Gemalto dit doel weet te realiseren. Zij gaan voor 2017 gemiddeld uit van een operationele winst van € 510 miljoen. Toch reageren beleggers aangenaam verrast op het bevestigen van dit winstdoel, het aandeel noteert 5% hoger.

Is een nieuwe stijging van het aandeel Gemalto in de maak?

Uit bovenstaande tabel blijkt de komende jaren een stuk rooskleuriger lijken te worden voor het aandeel Gemalto. Analisten verwachten de komende drie jaar een forse winststijging. Tijd voor beleggers om weer omhoog te kijken dus.

Analisten verwachten zoals gezegd voor volgend jaar een operationele winst van € 510 miljoen. Mocht het Gemalto dus lukken om dicht bij de zelf verwachte € 660 miljoen uit te komen, dan is dit uiterst positief nieuws voor het aandeel.

Naast een stijgende winst, groeit de dividenduitkering ook jaarlijks mee. Op dit moment is het dividendrendement ongeveer 0,8%. Ook voor 2017 wordt een hogere dividenduitkering verwacht dan dit jaar het geval was.

Niet alleen fundamenteel, maar ook technisch gezien ziet het er goed uit voor het aandeel Gemalto. Na een lange periode van lagere toppen en lagere bodems, lijkt het tij te zijn gekeerd. In juli werd nog een nieuw dieptepunt van € 48 op de borden gezet. Sindsdien zijn hogere toppen en hogere bodems in de grafiek ontstaan.

Weerstanden in de grafiek van het aandeel GemaltoIn bovenstaande grafiek is dit duidelijk terug te zien. Recentelijk zijn de weerstanden op € 59 en € 60 opwaarts gebroken. Hierdoor is een nieuw koopsignaal ontstaan en dit biedt perspectief voor de komende weken.

Mocht u deze mening delen, dan kom ik volgende week graag bij u terug met een strategie om in te spelen op een koersstijging van het aandeel Gemalto.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.