CL | De olie future of Light Sweet Crude Oil future

Door Justin Blekemolen


In de vorige drie blogs over futures heb ik de E-mini S&P 500 future, de Euro Stoxx 50 future en de Euro Bund future besproken. De eerste twee zijn de meest liquide indexfutures van Amerika en Europa, de Euro Bund future heeft als onderliggende waarde de Duitse 10-jaars staatsobligaties.

Om de top 5 compleet te maken heeft u nog twee futures van mij tegoed. U kunt hier alvast vooruitblikken op mijn nummer 5; de DAX future.

In dit artikel werp ik een blik op de grondstoffenmarkt, waar de oliefuture mijn favoriet is. Deze komt overigens in meerdere smaken, waarvan Light Sweet Crude Oil en Brent Crude het meest verhandeld worden. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Light Sweet Crude Oil (CL)

Het meest liquide contract op de Amerikaanse grondstoffenmarkt is Light Sweet Crude Oil. Deze olie futures worden sinds 1983 verhandeld via de New York Mercantile Exchange (NYMEX,) de grondstoffenbeurs die onderdeel is van de Chicago Mercantile Exchange. Via de NYMEX wordt elektronisch gehandeld via het scherm in een groot aantal verschillende futures, waaronder olie en gas. Light Sweet Crude Oil is een variant van West Texas Intermediate (WTI), in de media bekend als de olieprijs.

In dit futurecontract worden dagelijks gemiddeld zo’n 200.000 contracten verhandeld, waarmee het als zeer liquide te boek staat. Omdat er meerdere varianten van oliefutures verhandelbaar zijn, is het voor een minder ervaren belegger lastig deze contracten te onderscheiden. Vanuit de basis is het onderscheid tussen Light Sweet Crude Oil en Brent Crude de locatie waar de olie vandaan komt. De eerste wordt opgepompt in Amerika, de tweede komt uit de olievelden van onder andere de Noordzee. De correlatie tussen de prijsontwikkeling van deze twee futures is hoog, al hebben we in de afgelopen jaren meerdere malen meegemaakt dat de prijs van Brent meer dan $ 10 hoger noteerde dan de prijs van Crude Oil. Dergelijke verschillen worden onder andere veroorzaakt door vraag en aanbod, met daarbij ook de kosten voor het verschepen of opslaan van olie.

De meest toegankelijke future voor beleggers is Light Sweet Crude Oil (CL) via de NYMEX. De koersdata van dit contract is realtime beschikbaar bij LYNX wanneer u geabonneerd bent op de US Value Bundle. Deze koersdata is gratis mits u $ 30 (of een equivalent daarvan) aan transactiekosten betaalt in de maand. Haalt u dit niet, dan wordt $ 10 aan kosten in rekening gebracht.

Oil Market data - olie futures

Open Outcry

De basis voor de futurehandel in het algemeen is gelegd in de pits van Chicago en New York. Voor olie futures is dit niet veel anders, waarbij het contract sinds 1983 wordt verhandeld via de NYMEX. Via de open outcry is de handel groot geworden, waarbij in het laatste decennium de verschuiving heeft plaatsgevonden naar de elektronische handel. De tijd dat handelaren via handgebaren hun orders kenbaar maken of dat brokers via de telefoon orders doorgeven, behoort inmiddels zo goed als tot het verleden. Voor nu wordt olie futures nog verhandeld in de pit, al komt het einde nabij. De volumes in de pits zijn in de loop der tijd gekrompen tot een fractie van de schermhandel.

 

Contractspecificaties van de olie future

Het mag voor zichzelf spreken dat het cruciaal is om alle contractspecificaties van een future duidelijk te bevatten voordat een belegger zich waagt op deze markt. Voor de oliefuture zitten er net wat meer haken en ogen aan dan aan bijvoorbeeld een indexfuture.

Om te beginnen is de multiplier van het contract belangrijk. Een oliefuture heeft een multiplier van 1.000, wat betekent dat één future 1.000 vaten olie vertegenwoordigt. Ieder punt heeft een waarde van $ 1.000 en de ticksize bedraagt 0.01. Het nominale prijsverschil bedraagt dus $ 10, waarbij LYNX transactiekosten rekent van $ 3,50 per future. 1 tick winst is dus voldoende om een positie na kosten winstgevend af te sluiten.

Oil contract specificaties - Olie futures of Light Sweet Crude Oil future

De expiratiedatum is ook van wezenlijk belang. Indexfutures expireren normaliter op de derde vrijdag van de maand. Bij oliefutures is dit rond de 20ste van de maand, al verschilt dit per maand. Wel is er altijd een verschil tussen de expiratiemaand en de daadwerkelijke expiratiedag. Hier zit een verschil van een maand tussen. Een juli future expireert dus in juni. De contracten worden fysiek geleverd, wat niet is toegestaan bij LYNX. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat er na expiratie opeens 1.000 vaten olie voor de deur worden afgeleverd. Voor expiratie worden de posities gesloten indien u dit nog niet zelf heeft gedaan.

De marginvereisten voor het aangaan van een Light Sweet Crude Oil future bedragen intraday $ 3.374. Gezien de recente volatiliteit in olie futures is deze margin relatief klein. Een beweging van iets meer dan $ 3 in de oliefuture staat gelijk aan de vereiste margin. Dit is overigens de intraday margin, die overdag geldt van 15:00 tot 20:30 uur. Deze tijden stammen nog uit de open outcry periode, waar de pit om 20:30 uur sluit. Wanneer u een positie mee wenst te nemen naar de volgende handelsdag, dan bedraagt de vereiste margin het dubbele van de intraday margin.

De handelstijden zijn zeer ruim. De handel in olie futures begint zondagnacht om 0:00 uur en loopt tot vrijdag door met alleen een dagelijkse korte handelsstop van 23:15 tot 0:00 uur. Dit is een groot voordeel, aangezien u op deze manier vrijwel continu openstaande posities kunt managen. Het belangrijkste is dat bijvoorbeeld stoploss orders zo goed als altijd uw openstaande long of short positie kunnen beschermen. Vindt er ’s nachts een onverwachte gebeurtenis plaats, dan kan de stoploss alsnog er voor zorgen dat de verliezen binnen de perken blijven.

Spreads

Het handelen in spreads is één van de vele manieren om actief te zijn op de oliemarkten. Wat hier simpelweg mee bedoeld wordt is dat handelaren bijvoorbeeld een contract van augustus kopen en een contract van december verkopen. Op deze manier kan worden ingespeeld op een sterker oplopende olieprijs op de korte termijn dan op de lange termijn. Het voordeel is dat de marginvereisten voor dit soort spreads laag zijn. Om eerlijk te zijn is dit wel specialistenwerk, maar het kan zeker interessant zijn om hier een blik op te werpen. Contango of backwardation zijn beide begrippen die met enige regelmaat zijn afgewisseld in het afgelopen jaar, waardoor de spreadhandel in populariteit heeft gewonnen.

Binnen het TWS handelsplatform is een aparte module genaamd Spread Trader, waarbij op een overzichtelijke manier de spreads tussen verschillende maanden getoond wordt. Wanneer u besluit om maanden tegen elkaar te handelen, is het aan te raden om dit via spreads te doen gezien de aanzienlijk scherpere bied- en laatprijzen die hiervoor worden afgegeven.

 

Olie futures handelen via LYNX?

Bij LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

Nieuws

De ontwikkelingen die plaatsvinden in de prijs van olie futures zijn voor een groot gedeelte te verklaren door speculanten. Naast de handel in futurecontracten, vindt achter de schermen de fysieke handel plaats. Dit is voor outsiders een buitengewoon ondoorzichtige markt waardoor het van tijd tot tijd lastig in te schatten is waarom bepaalde koersontwikkelingen plaatsvinden.

Het moge wel duidelijk zijn dat nieuwsontwikkelingen een grote impact kunnen hebben op de olieprijs. Handelaren moeten goed op de hoogte zijn van de situatie in het Midden-Oosten, waar een aantal van de grootste olieproducenten ter wereld zitten. De olieprijs is ook niet te vergelijken met een aandelenkoers, zo keert het bijvoorbeeld geen dividend uit en zijn er geen winstcijfers. De prijs van olie wordt vanuit de basis bepaald door vraag en aanbod. Doordat in de afgelopen jaren in Amerika veel meer olie uit de grond wordt gehaald, is er bijvoorbeeld een overschot gekomen met als gevolg dalende prijzen. Daarnaast speelt de OPEC nog steeds een belangrijke rol op het wereldtoneel wat betreft de olieprijs.

Dit alles bij elkaar maakt het een future die met name voor een bepaalde groep speculanten interessant kan zijn. Zelf benaderde ik de handel graag vanuit technisch oogpunt. Wat ik al eerder aangaf: het is buitengewoon complex om een goed begrip te krijgen van wat er precies achter de schermen gebeurt. Daarentegen zijn de uitslagen met enige regelmaat groot wat kan resulteren in sterke opwaartse of neerwaartse trends. Voor een futurehandelaar bieden dit soort bewegingen juist kansen om hier op de korte termijn op in te spelen.

Olie future (CL)| Olie futures

Future Olie future
Symbool CL
Beurs GLOBEX
Valuta USD
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dagen per week
Ticksize 0,01 punt
Multiplier 1.000
Initial Margin $ 2.875
Overnight Margin $ 5.750
   

Wilt u meer weten over beleggen in olie via LYNX?

Via het TWS Handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, futures, ETF’s en gestructureerde producten. Bekijk ons aanbod.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 

 
 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.