Beursgang Birkenstock: Duitse sandalenmaker kiest voor New York

De Duitse sandalenmaker zou volgens ingewijden tussen de $ 6 en $ 10 miljard waard zijn.
Door Justin Blekemolen


Birkenstock
ISIN: JE00BS44BN30
|
Ticker: BIRK --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Birkenstock aandeel
Artikel laten voorlezen
Na jaren van succes in de schoenenindustrie heeft Birkenstock aangekondigd om naar de beurs te gaan.

Het aandeel Birkenstock is naar verluidt medio september te verhandelen via de Amerikaanse beurs. De Duitse sandalenmaker zou volgens ingewijden bij de beursgang een beurswaarde kunnen hebben van wel $ 10 miljard

Deze spannende ontwikkeling belooft nieuwe kansen voor zowel het bedrijf als beleggers. In dit artikel bespreken we alles wat beleggers moeten weten over de IPO van Birkenstock.

Beursgang aandeel Birkenstock

De geruchtenmolen draait op volle toeren. Volgens ingewijden zou het van oorsprong Duitse Birkenstock een beursgang overwegen. Die zou mogelijk op zijn vroegst al in september kunnen plaatsvinden. Ruim een jaar geleden werd de waarde van het bedrijf nog op ongeveer $ 5 miljard geschat. De populariteit van de schoenen neemt rap toe en vorig jaar steeg de omzet met maar liefst 29% tot ongeveer € 1,2 miljard ($1,3 miljard). Inmiddels mikken analisten op een beurswaarde van tussen de $ 8 en $ 10 miljard.

De verkoop van het bedrijf werd recentelijk ook gestimuleerd door het succes van de Barbie-film, waarin Margot Robbie de hoofdrol speelt en in een scène een paar roze Birkenstocks draagt.

Over Birkenstock

Birkenstock is een van ‘s werelds bekendste schoenenmerken. Sinds de oprichting in 1774 heeft het bedrijf een indrukwekkende reputatie opgebouwd door comfortabele en ergonomische schoenen van hoge kwaliteit te produceren. Met hun kenmerkende kurken voetbed en minimalistische ontwerpen hebben Birkenstock-sandalen een trouwe aanhang verworven. Het merk biedt zowel luxe als comfort en ging eerder al samenwerkingen aan met merken als Dior, Valentino, Céline en Givenchy.

Tot het assortiment van Birkenstock behoren ook andere producten, waaronder riemen, tassen, pantoffels en cosmetica. De iconische sandalen worden sinds de jaren 60 verkocht.

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Een aspect dat Birkenstock onderscheidt, is de sterke toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf staat bekend om zijn inzet voor het gebruik van milieuvriendelijke materialen en productiemethoden. Bij de beursgang zal Birkenstock waarschijnlijk de nadruk leggen op zijn duurzaamheidsinspanningen, wat de aandacht van duurzame beleggers kan trekken.

Op de website van Birkenstock valt te lezen: “Onze producten zijn duurzaam omdat ze lang meegaan. Wij gebruiken een hoog percentage natuurlijke grondstoffen uit duurzame bronnen: kurk, natuurlatex, jute, leer, wolvilt, koper en messing behoren tot onze belangrijkste grondstoffen.”

Redenen beursgang Birkenstock

De beslissing om naar de beurs te gaan, is vaak een strategische zet voor een bedrijf en kan verschillende redenen hebben. Ten eerste zal Birkenstock bij een beursgang kapitaal ophalen bij beleggers. Dit extra kapitaal kan worden gebruikt om investeringen te doen in innovatie, technologie, uitbreiding van de productiecapaciteit en het betreden van nieuwe markten. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in de uitbouw van zijn productielocaties in Duitsland, waaronder een nieuwe fabriek van € 120 miljoen in Pasewalk, een stad ten noorden van Berlijn.

Uiteraard levert een IPO ook liquiditeit op voor bestaande aandeelhouders. Met de beursgang krijgen bestaande aandeelhouders, zoals oprichters, werknemers en vroege investeerders, de mogelijkheid om hun aandelen te verkopen en winst te realiseren.

Bovendien kan een beursgang ook bijdragen aan een verbetering van de status en vergroting van de merkbekendheid. Een beursnotering kan de naamsbekendheid van Birkenstock vergroten en het merk een grotere internationale uitstraling geven. Dit kan het bedrijf helpen om nieuwe klanten aan te trekken en de verkoop te stimuleren.

Investeerders Birkenstock

Investeringsmaatschappij L Catterton verwierf begin 2021 een meerderheidsbelang in de onderneming. Daarbij werd hij bijgestaan door miljardair Bernard Arnault, de baas van het Franse luxeconcern LVMH. Zij kochten toen voor $ 3,4 miljard naar verluidt 70% van de aandelen. Hiermee werd de waarde van het bedrijf destijds op $ 4,87 miljard geschat. De broers Christian en Alex Birkenstock behielden een belang in het bedrijf van ten minste 30%. Zij waren echter sinds 2013 niet meer betrokken bij de dagelijkse activiteiten van het bedrijf.

Beurswaarde Birkenstock

Sinds pakweg 2013 steeg de omzet elk jaar met dubbele cijfers. In 2019 werden er bijna 24 miljoen schoenen verkocht met een omzet van $ 870 miljoen (€ 721 miljoen) geboekt. Vandaag de dag worden Birkenstocks verkocht in meer dan 100 landen en heeft het bedrijf wereldwijd 4.300 mensen in dienst.

Recentelijk heeft de schoen opnieuw aan populariteit gewonnen en wordt deze gedragen door beroemdheden en modebewuste millennials. Birkenstock zag de omzet in 2022 met 29% stijgen tot ongeveer $ 1,3 miljard (€ 1,2 miljard). Volgens Bloomberg News leidde dit tot tot een aangepaste winst van circa $ 433 miljoen (€ 394 miljoen).

Bij een beurswaarde van pakweg $ 8 miljard zou het aandeel Birkenstock straks voor ruim 6x de omzet naar de beurs gaan. De nettowinst is niet bekend, maar het zou dan om een waardering gaan van 18,5x de aangepaste winst. Met de sterke omzetgroei is dat niet eens een hele dure waardering. En bovendien zou het mij niet verbazen dat de schoenen onder leiding van LVMH duurder worden, zodat de marges verbeteren. Maar mogelijk gaat het bedrijf voor slechts $ 6 miljard of juist voor $ 10 miljard naar de beurs.

Voorlopig is dit alle informatie die we hebben. Zodra Birkenstock de aanvraag voor een beursgang indient bij de SEC, zal de prospectus met alle financiële details openbaar worden. Dan zullen we dit artikel updaten met de laatste informatie.

Beleggen in het aandeel Birkenstock via LYNX?

Via LYNX kunt u beleggen in aandelenoptiesfuturesETF’s en meer. Na de beursgang van Birkenstock kunt u ook beleggen in het aandeel Birkenstock. Bekijk het volledige aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.