Beursgang Shein: omstreden ‘fast fashion’ keten stuit op weerstand

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Beursgang aandeel Shein | IPO Shein
Het is nog niet duidelijk of het lukt, maar Shein wil graag naar de Amerikaanse beurs. Het stuit echter op weerstand van zowel de Amerikaanse als Chinese overheid.

De kledingreus zou naar verluidt gewaardeerd worden op minstens $ 66 miljard. Voor beleggers zou de beursgang van Shein het mogelijk maken om te investeren in ‘s werelds grootste fashion retailer.

Opmerkelijk genoeg verkoopt het bedrijf geen kleding in China. In dit artikel bespreken we alles wat u als belegger wil weten over de IPO van Shein.

Beursgang aandeel Shein

Shein, de Chinese online fast-fashion retailer, is bezig met de voorbereidingen voor een beursgang in de Verenigde Staten. Dit proces wordt begeleid door bekende investeringsbanken zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase. De waarde van Shein werd recent geschat op meer dan $ 66 miljard, wat het tot een van de hoogst gewaardeerde Chinese aandelen in de VS zou kunnen maken sinds de beursgang van Didi Global in 2021.

De plannen voor een Amerikaanse beursgang zijn al minstens drie jaar in overweging, maar zijn meerdere keren vertraagd door verschillende factoren zoals de toenemende spanningen tussen China en de VS, onderzoeken naar Chinese boekhoudpraktijken in de VS en de impact van de Covid-19-pandemie.

Amerikaanse wetgevers hebben bezorgdheid geuit over de arbeidspraktijken van het bedrijf en proberen bepaalde tariefvrijstellingen die door e-commerce retailers zoals Shein worden gebruikt te beperken. Een groep Amerikaanse wetgevers heeft de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) opgeroepen om de beursgang van Shein te blokkeren totdat het bedrijf heeft geverifieerd dat het geen gebruik maakt van dwangarbeid. Andere bronnen melden dat Shein toestemming van China zou afwachten om naar de beurs in de VS te gaan.

Over Shein

Shein is opgericht in 2012 in China, maar heeft later zijn hoofdkantoor verhuisd naar Singapore. Het bedrijf is een belangrijke speler in de online mode- en lifestyle markt. Het bedrijf verkoopt goedkope mode in meer dan 150 landen en heeft sinds zijn oprichting een snelle groei doorgemaakt.

Shein genereerde $ 22,7 miljard omzet in 2022, een stijging van 44% ten opzichte van de $ 15,7 miljard dollar in 2021. Het heeft naar schatting 88,8 miljoen actieve klanten, waarvan 17,3 miljoen zijn gevestigd in de VS. De Shein App werd 200 miljoen keer gedownload in 2022, waarmee het de meest gedownloade shopping app van dat jaar is.

Shein is bekend om zijn brede assortiment van betaalbare modeproducten, gericht op een jong publiek. Het assortiment omvat niet alleen kleding, maar ook huis- en keukenproducten, juwelen, accessoires, schoonheids- en gezondheidsproducten, schoenen, tassen en elektronica.

Een van de groeistrategieën van Shein is het lanceren van een online marktplaats waar ook producten van derden verkocht kunnen worden, waardoor het bedrijf in directe concurrentie zou komen met grote spelers zoals Amazon en Asos. Hiermee hoopt het bedrijf herhaalaankopen te vergroten en een breder en duurder assortiment te verkopen.

Redenen beursgang Shein

De beslissing om naar de beurs te gaan, is vaak een strategische zet voor een bedrijf en kan verschillende redenen hebben. Ten eerste zal Shein bij een beursgang kapitaal ophalen bij beleggers. Tijdens een laatste financieringsronde medio 2023 haalde het bedrijf zo’n $ 2 miljard op.

Uiteraard levert een IPO ook liquiditeit op voor bestaande aandeelhouders. Met de beursgang krijgen bestaande aandeelhouders, zoals oprichters, werknemers en vroege investeerders, de mogelijkheid om hun aandelen te verkopen en winst te realiseren.

Bovendien kan een beursgang ook bijdragen aan een verbetering van de status en vergroting van de merkbekendheid. Een beursnotering kan de naamsbekendheid van Shein vergroten en het merk een grotere internationale uitstraling geven. Dit kan het bedrijf helpen om nieuwe klanten aan te trekken en de verkoop te stimuleren.

Investeerders Shein

In het voorjaar van 2023 haalde Shein $2 miljard op aan nieuw groeikapitaal. Tot de investeerders behoorden het overheidsfonds van de Verenigde Arabische Emiraten Mubadala, General Atlantic, de Chinese tak van Sequoia Capital en Tiger Global Management als nieuwe aandeelhouder.

Beurswaarde Shein

In dit vroege stadium is er nog niets bekend over de exacte financiën, maar het bedrijf werd door investeerders gewaardeerd op $ 66 miljard tijdens de laatste financieringsronde. In 2022 werd het bedrijf zelfs op $100 miljard gewaardeerd, toen het bedrijf $1 miljard ophaalde. Volgens ingewijden zou Shein mikken op een beurswaarde van $ 90 miljard tijdens de beursgang. De uiteindelijke marktkapitalisatie zal afhangen van de interesse onder beleggers.

Waardering aandeel Shein

Hoewel Shein al 15 jaar geleden is opgericht, heeft de groeispurt pas in de afgelopen jaren plaatsgevonden. Tussen 2016 en 2022 groeide de omzet van $ 610 miljoen naar $ 22,7 miljard. Het aantal jaarlijkse kopers groeide in dezelfde periode van ruim 2 miljoen naar 88 miljoen.

Het bedrijf heeft ambitieuze groeiplannen en streeft ernaar om tegen 2025 een omzet van $ 58,5 miljard te bereiken. In 2022 realiseerde Shein een omzet van $ 22,7 miljard, met een winst van $ 700 miljoen , wat een daling was ten opzichte van de winst van 1,1 miljard dollar in 2021. Deze daling was voornamelijk te wijten aan hogere productie- en luchttransportkosten.

Bij een beurswaarde van $ 66 miljard zou het aandeel Shein handelen op 2,9x de omzet, wat vergelijkbaar is met de koers-omzetverhouding van Amazon.com. Echter als we kijken naar de winst, dan zou het bedrijf met een koers-winstverhouding van 94x erg duur zijn. Maar met de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf is de waardering uiteraard gericht op de toekomst.

Voorlopig is dit alle informatie die we hebben. Zodra Shein de aanvraag voor een beursgang indient bij de SEC, zal de prospectus met alle financiële details openbaar worden. Dan zullen we dit artikel updaten met de laatste informatie.

Beleggen in het aandeel Shein via LYNX?

Via LYNX kunt u beleggen in aandelenoptiesfuturesETF’s en meer. Na de beursgang van Shein kunt u ook beleggen in het aandeel Shein. Bekijk het volledige aanbod:

Bronnen:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-07/shein-targets-up-to-90-billion-valuation-in-us-ipo-sources-say

https://www.businessofapps.com/data/shein-statistics/

https://www.youtube.com/watch?v=2uk_7haJt40


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.