Gaat het aandeel Heineken weer sprankelen?

Een van de bekendere aandelen uit de AEX is het aandeel Heineken.

Niet alleen vanwege de bekende groene flesjes spreekt het aandeel veel Nederlandse beleggers aan, ook de koersprestaties van het aandeel zorgt voor genot.

Wat zijn de drijvende krachten achter het aandeel Heineken? En hoe is de van oorsprong Amsterdamse brouwerij zo groot geworden?

 

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte geschiedenis van Heineken
  • Activiteiten van Heineken
  • Redenen voor de enorme koersstijging in de afgelopen 10 jaar
  • Koersstijging aandeel Heineken in vergelijking met concurrenten

aandeel heineken historie

 

Korte geschiedenis van Heineken

De historie van het huidige bedrijf Heineken gaat terug naar het jaar 1863. In dit jaar kocht Gerard Adriaan Heineken een bierbrouwerij, destijds nog genaamd ‘De Hooiberg’. Omdat het bier vrijwel direct goed aanslag onder consumenten, werd enkele jaren later een nieuwe brouwerij gebouwd op de Stadhouderskade; het huidige Heineken Experience.

Nadat in 1873 nog een nieuwe brouwerij in Rotterdam aan het bedrijf werd toegevoegd, werd de naam veranderd in Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij N.V. Sindsdien heeft het bedrijf een ongekende groei doorgemaakt.

Onder Freddy Heineken, de kleinzoon van de toenmalige oprichter, begon Heineken zich internationaal te ontwikkelen. Nadat in Nederland nagenoeg alle grote concurrenten waren opgeslokt, ging de Nederlandse bierbrouwer wereldwijd op oorlogspad.

Door grote overnames in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Brazilië en Azië, is Heineken inmiddels uitgegroeid tot de derde grootste bierbrouwer ter wereld. Heineken moet concurrenten SABMiller en Anheuser Busch Inbev nog voor zich dulden.

aandeel heineken bierbrouwerij

 

Activiteiten van Heineken

Zoals bekend, is Heineken dus voornamelijk een bierproducent. Door de vele overnames, hebben veel van u waarschijnlijk ook wel eens een drankje genuttigd waarvan u niet wist dat Heineken de eigenaar was. Denk hierbij aan bekende merken als Brand, Desperados, Jillz, Sol en Strongbow.

Naast de vele biermerken, is Heineken eigenaar van Vrumona, een producent van frisdranken. Bekende merken die hier aan de man gebracht worden zijn Pepsi, Sisi en Sourcy.

Heineken heeft haar succes grotendeels te danken aan de ijzersterke reclame- en marketingstrategieën. Zo was Freddy Heineken het brein achter bijvoorbeeld de lachende ‘e’ in het logo van Heineken, dat reeds zelfs werd overgenomen door Google. Ook andere populaire slogans als ‘Heerlijk, helder, Heineken’ en ‘Biertje?’ komen allen uit de fabriek van Heineken.

Redenen voor de enorme koersstijging in de afgelopen vijf jaar

Beleggers in het aandeel Heineken kunnen tevreden terugkijken op de afgelopen vijf jaar. Het aandeel Heineken is in deze tijd bijna verdrievoudigd. Ondanks dat een deel uiteraard verklaard kan worden door het gunstige beleggingsklimaat, presteerde het aandeel Heineken in deze periode stukken beter dan de AEX-index.

De eerste reden is te vinden in een stijging van de omzet en de winst. Sinds 2012 is de omzet van Heineken met ruim 10% gestegen. Een mooie groei, maar zeker niet spectaculair. De komende jaren verwachten analisten echter een verdere stijging van de omzet die iets sneller verloopt.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Omzet in miljarden euro’s 18,38 19,20 19,26 20,51 20,79 21,89 23,20 24,07 25,18
Winst in miljarden euro’s 1,49 1,29 1,54 1,85 1,83 2,21 2,42 2,65 2,89

De huidige koers-/winstverhouding van het aandeel Heineken ligt op 33. Deze verhouding past bij bedrijven die snel groeien. Aangezien Heineken geen dubbelcijferige groei kent, maar een gezonde en gematigde jaarlijkse groei, is het aandeel tamelijk duur te noemen.Een andere reden voor de enorme koersstijging van Heineken, zijn de vele overnames die binnen de sector plaatsvinden.

Onder de bierbrouwers vindt al jaren een consolidatieslag plaats, waardoor enkele enorme bedrijven zijn ontstaan. Eén daarvan is dus Heineken.

Koersstijging aandeel Heineken in vergelijking met concurrenten

Ondanks dat overnames normaliter de koersen stuwen van alle bedrijven binnen een sector, presteert de koers van het aandeel Heineken over de afgelopen twee jaar een stuk beter dan die van concurrenten.

Een teken dus dat Heineken de laatste jaren uitstekend bezig is en dat de actieve overnamestrategie haar vruchten afwerpt. Uit deze sterke koersprestatie valt af te leiden dat beleggers vertrouwen hebben dat Heineken ook de komende jaren kan blijven groeien.

Gezien de hoge koers-/winstverhouding die niet in een gezonde verhouding staat met de gematigde groei van Heineken, is het geen aandeel dat ik enorm graag in portefeuille heb. Voor het huidige dividendrendement van 1,5% hoeft u het immers ook niet te doen.

Wel biedt het aandeel Heineken u een betrouwbaar en gestaag groeiend bedrijf dat zijn sporen in de laatste 150 reeds heeft verdiend. Een defensief aandeel dat u in het huidige lage renteklimaat dus waarschijnlijk een hoger rendement gaat opleveren dan wanneer u het geld op uw bankrekening stalt.

Het aandeel Heineken kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27