Chinese techgiganten naar de beurs | Deel 4

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
In de afgelopen dagen heb ik de zogenoemde BAT-aandelen besproken. Baidu, Alibaba en Tencent zijn enorme groeiers en zijn hard bezig de wereld te veroveren. Veel Chinese techbedrijven hebben echter nog geen beursnotering, sommige laten ons naar verwachting niet lang meer wachten.

De Chinese techbedrijven met een verwachte naderende IPO zijn de smartphonefabrikant Xiaomi, het fintechbedrijf Ant Financial en taxidienst Didi Chuxing. Zodra deze Chinese beursgangen concreet worden, kunt u van mij uitgebreide artikelen verwachten in het LYNX Kennisportaal onder het kopje Beursgang & IPO’s. Desalniettemin, hier alvast een klein voorproefje.

Potentiële Chinese beursgangen

Xiaomi

Dit bedrijf is de op vier na grootste smartphonefabrikant ter wereld en is gelokaliseerd in Peking (Beijing). Het bedrijf bestaat sinds 2010 en fabriceerde zijn eerste smartphone, de MI 1, in augustus 2011. Na deze succesvolle release breidde Xiaomi zich snel uit naar andere markten. Xiaomi heeft grote ambities en wil met zijn relatief goedkope smartphones de strijdt aangaan met Apple.

 

In december 2017 werd bekend dat Xiaomi in gesprek is met diverse investeringsbanken over een introductie aan de beurs van Hongkong. Het bedrijf haalt momenteel geld op bij institutionele partijen en hoopt in juli een notering te krijgen aan de beurs. Een notering in het binnenland van China laat vanwege een geschil nog even op zich wachten. Het bedrijf haalt naar verwachting circa 4,7 miljard dollar op met de beursgang.

Update 9-7-2018: vanaf 9 juli is Xiaomi verhandelbaar onder de tickercode: 1810. Ontdek meer over de beursgang Xiaomi.

Ant Financial Services Group

De dochteronderneming van Alibaba Group is met 150 miljard dollar het hoogst gewaardeerde fintech bedrijf ter wereld. Het exploiteert onder andere het grootste mobiele en online betalingsplatform ter wereld, Alipay. Er gaan al tijden geruchten rond dat Ant Financial een IPO prefereert.

 

Het internationale blad Wall Street Journal noemde Ant Financial eerder een “mengeling van online bankieren, fondsenbeheer en andere financiële diensten.” Begin 2017 probeerde het bedrijf de betaaldienst MoneyGram International over te nemen, maar daar stak de Amerikaanse toezichthouder een stokje voor.

Wanneer het aandeel Ant Financial mogelijk verhandelbaar wordt op de beurs, is nog niet bekend.

Didi Chuxing

De ‘Chinese variant van Uber’ zou naar verluidt dit jaar nog geld willen ophalen met een IPO. Naar schatting wordt het bedrijf gewaardeerd op een bedrag van 70 tot 80 miljard dollar. De samenwerking met Renault-Nissan-Mitsubishi is opmerkelijk te noemen. Wellicht zal de geplande robottaxi van Renault-Nissan-Mitsubishi in de toekomst worden ingezet door Didi.

 

In totaal heeft dienst 450 miljoen gebruikers, wat mede te danken is aan de overname van de Chinese tak van Uber. Daarmee kwam een eind aan een lange concurrentiestrijd. In andere delen van de wereld wordt deze strijd overigens gewoon voortgezet.

Het nog niet duidelijk vanaf wanneer het aandeel Didi Chuxing aan de portefeuille kan worden toegevoegd.

Techbedrijven uit China zijn hard bezig met het veroveren van de wereld. Door de grote bevolkingsaantallen in Azië konden deze bedrijven de afgelopen jaren hard groeien. Ook de restricties door de Chinese overheid hebben meegeholpen aan de snelle groei van deze techreuzen. De laatste tijd zijn er steeds meer bedrijven die een beursnotering aanvragen. Inmiddels wordt Hong Kong Stock Exchange al de ‘hot spot’ voor IPO’s genoemd, nu bedrijven veelal op deze beurs een notering aanvragen. Ik zal deze beursnoteringen op de voet volgen en u blijven informeren over de laatste ontwikkelingen in de Chinese innovatierevolutie.

Geïnteresseerd in meer dan alleen techaandelen? Bekijk dan eens het artikel over de beste Chinese aandelen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.