Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB) uitgelegd

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

otc handel - otc market - over the counter - otc aandelen
Via het OTCBB (Over-the-Counter Bulletin Board) konden beleggers in het verleden aandelen verhandelen die niet beschikbaar zijn op de meer traditionele beurzen zoals de NYSE of NASDAQ.

Eind 2021 zijn de activiteiten van de OTCBB gestaakt en deze vinden hedendaags plaats via het platform van OTC Markets Group.

In dit artikel gaan we dieper in op wat OTCBB was en hoe beleggers vandaag de dag over-the-counter aandelen kunnen verhandelen. Bent u op zoek naar een geschikte broker voor OTC handel? Klik dan hier.

Over The Counter Bulletin Board (OTCBB)

De Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) bood voorheen een elektronisch quoteringssysteem aan, bekend als het Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB), specifiek gericht op de handel in Amerikaanse aandelen die over-the-counter (OTC) werden verhandeld. Terwijl andere OTC-platforms diverse functies hadden, legde de OTCBB zich puur toe op noteringen. Echter, in 2020 maakte FINRA bekend dat het de OTCBB zou uitfaseren, vanwege het feit dat de meerderheid van de OTC-aandelenhandel plaatsvond via de platforms van OTC Markets Group. De OTCBB werd uiteindelijk op 8 november 2021 door FINRA stopgezet.

Hoe werkte OTCBB?

De Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB) was een elektronisch handelsplatform in de Verenigde Staten waar beleggers aandelen van bedrijven konden kopen en verkopen die niet voldeden aan de strenge listing-vereisten van de grote beurzen. Het was als het ware een marktplaats voor veel kleinere bedrijven die de toegang tot kapitaal nodig hebben, maar nog niet voldoende middelen hebben om aan de strenge regels van grotere beurzen te voldoen. Bedrijven die op het Over the Counter Bulletin Board genoteerd stonden moesten wel volledige rapportages aanbieden aan aandeelhouders volgens de voorschriften van de SEC (Securities and Exchange Commission). Er waren verder geen criteria om op de OTCBB genoteerd te staan, maar het ging doorgaans wel om penny stocks.

In tegenstelling tot traditionele beurzen, had OTCBB geen fysieke locatie. De handel vond plaats via een netwerk van dealers die bereid waren om als market makers te fungeren voor bepaalde aandelen. Deze dealers publiceerden bied- en laatprijzen en faciliteerden de transacties tussen kopers en verkopers. Omdat de OTCBB markt minder regulering had, waren de risico’s hoger, maar dit bood ook de mogelijkheid van hogere rendementen.

Hoe kunt u Over-the-Counter handelen?

Via LYNX is het mogelijk om Over-the-Counter (OTC) aandelen te verhandelen, afhankelijk van de beschikbaarheid van deze aandelen op onderstaande platformen. OTC-handel is doorgaans minder gereguleerd dan handel op formele beurzen, en kan daarom hogere risico’s met zich meebrengen.

Vrijwel alle transacties worden vandaag de dag verwerkt door OTC Markets Group. Deze partij verschaft prijs- en liquiditeitsinformatie voor bijna 10.000 aandelen. Zij hebben de markt onderverdeeld in 3 beurzen: OTCQX, OTCQB en OTC Pink. Voor elke markt gelden bepaalde criteria. De OTC Markets Group probeert op deze manier het niveau aan te geven van de financiële en bedrijfsinformatie van een bedrijf.

  • OTC Pink is de meest toegankelijke markt. Vrijwel elk aandeel kan hier een notering krijgen. Er zijn geen financiële normen of rapportageverplichtingen. De aandelen van bedrijven op de pink markt hoeven niet te worden geregistreerd bij de SEC. Ondernemingen in deze categorie worden verder gecategoriseerd naar het niveau en de tijdigheid van de informatie die zij aan de beleggers verstrekken. Vaak is er geen actuele openbare informatie aanwezig, soms is de informatie beperkt en vaak is er helemaal geen openbare informatie beschikbaar.
  • De OTCQB markt bestaat uit aandelen die tenminste een bod van $ 0,01 in het orderboek hebben liggen. Elk bedrijf verifieert via een jaarlijkse OTCQB-certificering, ondertekend door de CEO of CFO van het bedrijf, dat hun bedrijfsinformatie actueel is. Ook moeten deze bedrijven informatie over bijvoorbeeld het bedrijfsprofiel, informatie over management en raden van bestuur, grote aandeelhouders, advocatenkantoren verlenen en adequaat updaten. Bedrijven betalen jaarlijks $ 12.000 om op deze markt te staan.
  • De OTC-markt met de meeste status is de OTCQX. De bovenstaande criteria gelden hier sowieso. Daarnaast moet een bedrijf in dit geval wel financiële informatie overleggen met de OTC Markets Group om op deze beurs te mogen staan. Verder mag het bedrijf niet failliet zijn verklaard en moet het nog actief opereren. Bedrijven hoeven in tegenstelling tot een normale listing, ook hier geen registratie of verslag af te leggen bij de SEC.

Zie ook: OTC-handel: over-the-counter betekenis & uitleg over kansen & risico’s

De relevantie voor bedrijven

Voor veel startups en kleinere bedrijven kan het een uitdaging zijn om kapitaal aan te trekken. De kosten en eisen om te noteren op grote beurzen zijn vaak een onoverkomelijke hindernis. De OTC Markets Group biedt deze bedrijven een platform om toegang te krijgen tot investeerders zonder de zware financiële lasten. Hierdoor kunnen ze sneller groeien en zich eventueel voorbereiden op een toekomstige notering op een grotere beurs.

De relevantie voor beleggers

Voor beleggers biedt OTC Markets Group de mogelijkheid om in kleinere, potentieel opkomende bedrijven te investeren die nog niet ontdekt zijn door de mainstream markt. Hoewel er risico’s zijn, kunnen de rendementen aanzienlijk hoger zijn dan bij meer traditionele investeringen.

Risico’s

Zoals eerder vermeld, komt het handelen op OTCBB met verhoogde risico’s. Vanwege de lagere reguleringsvereisten is er een verhoogd risico op onder meer fraude en manipulatie. Ook is er doorgaans minder informatie beschikbaar over deze bedrijven en is inzicht in financiële prestaties beperkt. Beleggers moeten daarom extra goed onderzoek verrichten voordat ze besluiten te beleggen in aandelen die op de OTC-markten genoteerd staan.

Regelgeving en toezicht

Hoewel minder gereguleerd dan traditionele beurzen, valt de OTC Markets Group nog steeds onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Bedrijven zijn verplicht om financiële verslagen en andere belangrijke informatie te publiceren, waardoor enige mate van transparantie wordt gegarandeerd.

Beleggen in OTC-aandelen via LYNX?

Via online broker LYNX is het mogelijk om te beleggen in aandelen via de Over-the-Counter markten. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.