De 20 beste aandelen voor 2020 volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos deel 2

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen
2020 is een bijzonder beursjaar. De koersen begonnen het jaar met een stevige stijging, maar toen kwam COVID-19 om de hoek kijken en veranderde het beeld compleet. Veel bedrijven werden hard getroffen, maar sommige bedrijven konden juist profiteren van de veranderende omstandigheden.

Tijd dus voor de 20 beste aandelen voor 2020 deel 2. In dit artikel ga ik in op de gewijzigde omstandigheden en geef ik 20 aandelen, die het mogelijk goed kunnen gaan doen in de tweede helft van 2020.

Invloed coronavirus op beste aandelen

Het coronavirus heeft de aandelenmarkten in zijn greep. Gesloten economieën zijn het topic van 2020. Hele sectoren kwamen onverwachts in zwaar weer. Sommige sectoren profiteerden juist en andere, cyclische aandelen zagen de cyclus onverwacht drastisch veranderen.

Grote veranderingen zorgen ook voor stevige wijzigingen in de waarde en prijs van aandelen. De nieuwe 20 beste aandelen voor 2020 zijn bijna allemaal beïnvloed door COVID-19. Naar mijn mening zijn bij deze aandelen de risico’s overdreven of worden de voordelen die het coronavirus biedt voor deze bedrijven nog onvoldoende in de prijs verwerkt.

Olie in 2020

De olieprijs heeft een flinke tik gehad in 2020. Meer hierover is uiteraard te lezen in het artikel over de olieprijs verwachting.

Deze tik en zelfs kortstondige negatieve prijs voor een vat olie in de VS hebben oliemaatschappijen sterk onder druk gezet. Zo nam Shell de historische stap het dividend te verlagen. De olieprijs is nog steeds laag en dit maakt de situatie voor veel partijen die afhankelijk zijn van de olieprijs erg lastig. Toch heb ik in de lijst enkele aandelen opgenomen die gevoelig zijn voor de olieprijs.

Monetair beleid in 2020

Zeer ruim monetair beleid is de reactie geweest van de centrale banken op het coronavirus. De centrale bank in de VS heeft de meest dramatische maatregelen genomen en hierdoor is de rente nu zoals bijna alle grote ontwikkelde economieën gedaald tot het nulpunt.

Daarnaast werden er ook opnieuw enorme inkoopprogramma’s opgestart. Hiermee werd de crash op de beurzen opgevangen. Wat opviel was dat banken die in Europa erg te lijden hebben onder de lage rente nu deels werden ontzien. Dit is een goed teken voor financials. Toch zijn er grote risico’s die het coronavirus meebrengt. Veel bedrijven hebben het zwaar en hierdoor zullen ook bepaalde leningen niet terug worden betaald.

Er zijn dus meer risico’s bij banken, maar in de selectie van de aandelen heb ik toch een aantal financiële bedrijven opgenomen. Deze bedrijven hebben echter andere kwaliteiten, waardoor ik denk dat ze deze crisis zeer goed kunnen doorstaan. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal verzekeraars, die minder getroffen worden door de huidige omstandigheden.

Fiscaal beleid in 2020

Opvallend is dat niet alleen de centrale banken ingrepen, maar ook de overheden de fiscale doelen hebben laten varen. Sommige landen hechtten eerder veel waarde aan een sluitende begroting, maar deze eisen zijn snel verdwenen.

De reactie van veel overheden is vergelijkbaar met enorme extra investeringen. De verschillende startposities maken echter een groot verschil. Veel opkomende landen hebben geleend in vreemde valuta’s en dit maakt deze economieën extra kwetsbaar.

Daarnaast hebben ook ontwikkelde economieën veel verschillende posities. Sommige landen zijn harder getroffen door het coronavirus, zoals Italië, Spanje en Frankrijk.

Ook de overheidsfinanciën verschillen behoorlijk. Het meest opvallend is mogelijk die van de VS. Enorme belastingverlagingen heeft de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven verhoogd, maar de overheidsfinanciën zien er nu beroerd uit. De overheidsschuld is opgelopen tot 106,9%, maar het tekort is mogelijk nog een groter probleem. In 2019 was het tekort al 4,6%. Nederland had vorig jaar ter vergelijking bijvoorbeeld nog een overschot had van 1,7%. Dit betekent dat de Amerikaanse overheid eigenlijk veel minder ruimte heeft om tegenvallers op te vangen.

Ook is ook de pensioensituatie in de VS veel zorgelijker. Al met al lijkt het land van de sterkst presterende beurzen in bepaalde opzichten bijzonder kwetsbaar. De technologieaandelen zien echter nog steeds zeer sterke groei en dit is dan ook de grote kwaliteit van de Amerikaanse beurs.

Beste sectoren van 2020

De beste sector tot nu toe was duidelijk de technologiesector. Met name software bedrijven profiteerden juist van het lamleggen van het normale leven. Mensen zijn genoodzaakt veel met digitale oplossingen te werken en dit kan mogelijk de adoptie van veel van dit soort tools versnellen.

Groeiaandelen in 2020

Aandelen die groeien zijn in 2020 in trek. Vooral omzetgroei wordt gezien als erg belangrijk. Bedrijven die verlies maken, maar veel investeren voor de toekomst worden omhoog gepraat, terwijl bedrijven die iets snijden om de winsten hoog te houden juist klappen krijgen. Deze tweedeling is zelfs zo sterk dat deze enigszins op die van de internetrally in 1999 begint te lijken.

Cyclische aandelen 2020

Sterk gestegen werkloosheid en minder economische activiteit is natuurlijk zeer slecht voor cyclische aandelen. Daar komt nog bij dat de reisbranche ook nog eens onder de cyclische sectoren valt. Deze sector wordt natuurlijk het zwaarste getroffen.

Een pandemie treft de cyclische aandelen dus het sterkste. Dit zie je ook bij restaurants die gesloten worden, terwijl supermarkten juist omzetstijgingen zien. Niet alle cyclische aandelen worden echter even hard geraakt door het virus. In de lijst met 20 aandelen zitten dan ook enkele cyclische aandelen. Deze aandelen hebben wat meer risico in zich, maar bieden ook veel opwaarts potentieel.

Kansen voor de rest van 2020

Er zijn op de beurs grote verschuivingen geweest tot nu toe in 2020. Zeker technologieaandelen presteren uitstekend, terwijl veel andere aandelen forse klappen kregen. Zo zijn cyclische aandelen hard getroffen, maar kunnen sommige cyclische aandelen mogelijk herstellen.

Andere, meer defensieve aandelen hebben ook een aantrekkelijke waardering en zijn goed gepositioneerd.

Oplettende lezers zal opvallen dat in deze editie wat meer Nederlandse aandelen verwerkt zitten. Ik heb 7 Nederlandse aandelen geselecteerd en 2 Belgische. Dit heb ik gedaan omdat het overgrote deel van de lezers van de artikelen Nederlander of Belg is. Daarnaast is het gemakkelijker om lokale informatie te vergaren.

De meerderheid van de aandelen komt echter nog steeds uit internationale markten. De Amerikaanse aandelenmarkt blijft ondanks hoog opgelopen koersen en recente onrust ook nog steeds interessant en blijft daarmee hofleverancier in de top 20.

Top 20 beste aandelen 2020

Lijst van 20 beste aandelen voor 2020 deel 2

1.       Berkshire Hathaway

Mijn focus heeft altijd gelegen op waarde beleggen. Berkshire Hathaway combineert op het moment van schrijven een combinatie van een aantrekkelijke waardering, een sterke balans en potentiële groei. Door de meer aantrekkelijke waardering is het aandeel waar superbelegger Warren Buffett de scepter zwaait, zelfs op de eerste plaats terecht gekomen.

Hier vindt u een zeer uitgebreide analyse van het aandeel Berkshire Hathaway. Een samenvatting en update staat hieronder

Berkshire Hathaway bestaat uit een aantal onderdelen. De belangrijkste zijn verzekeringen, bedrijven die Berkshire Hathaway 100% bezit, aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway en kasreserves.

Dochterondernemingen

De dochterondernemingen maakten in 2019 $ 17,7 miljard winst. Bedrijven met een controlerend belang  voegen nog eens $ 480 miljoen toe. De nutsbedrijven worden niet getroffen door COVID-19, de spoorwegen wel, maar zullen nog steeds winst maken. De kleinere activiteiten lopen in sommige gevallen meer risico. De activiteiten zijn gericht op de VS en de waarderingen van vergelijkbare bedrijven blijven hoog. 15 maal de winst is aanzienlijk goedkoper dan de markt en de meeste vergelijkbare bedrijven. Dit komt neer op een waardering van $ 272 miljard.

Schulden

De schulden van Berkshire Hathaway zitten wat mij betreft bij de dochterondernemingen. Gezien de relatief lage waardering van slechts 15 maal de winst, vind ik het niet terecht om deze schulden weer van de waardering af te trekken. Andere beleggers kunnen natuurlijk een andere keuze maken.

Aandelenportefeuille

Het grootste aandeel in de portefeuille van Berkshire Hathaway is Apple en de koers van Apple is sterk hersteld. De waarde van de portefeuille was eind maart $ 180,8 miljard. Het aandeel Apple is sindsdien 33% gestegen en de positie in Apple is op dit moment ruim $ 80 miljard waard.

Cash

Kasreserves zijn $ 136 miljard, beschermen het bedrijf en zijn een optie om gebruik te maken van toekomstige kansen. De positie in vastrentende bezittingen is $ 17,9 miljard.

Verzekeringen

De winst uit de verzekeringsactiviteiten waardeer ik conservatief op $ 16,2 miljard, maar de grootste waarde van de verzekeringsactiviteiten komt uit de float die Berkshire Hathaway zonder vergoeding kan beleggen. Aangezien de hoeveelheid float groeit, is een conservatieve waardering naar mijn mening het optellen bij eigen vermogen en voegt dus $ 130 miljard aan de boekwaarde toe.

COVID-19 creëert zorgen voor de verzekeringsmarkt, maar ook kansen. Berkshire Hathaway is met de ijzersterke balans in mogelijk de beste positie om hiervan te profiteren. Mijn waardering komt uit op ongeveer $ 623 miljard, terwijl de marktwaarde $ 447 miljard is. Een koopje dus met uitstekend management in tijden van relatief grote onzekerheid.

Beste aandelen 2020: Berkshire Hathaway

2.       Heijmans

Het eerste cyclische aandeel staat op plaats 2. Bouwer Heijmans is in de corona crisis hard weggezakt. Het bedrijf besloot zelfs het nieuwe dividend niet uit te keren. Toch zijn de directe gevolgen voor Heijmans relatief beperkt gebleven. Bouwvakkers konden gewoon blijven werken en de orderportefeuille is zeer goed gevuld. Op de langere termijn zijn er wel zorgen over nieuwe orders.

Naar mijn mening zullen die orders op een gegeven moment toch komen. De reden is het tekort aan woningen, iets wat vorig jaar nog als één van de grootste problemen in Nederland werd gezien. De huizenmarkt loopt ook nog steeds goed en gezien de lage rente zijn huizenprijzen naar mijn mening niet landelijk in een bubbel.

Waardering

Het aandeel Heijmans is naar mijn mening bizar goedkoop. In 2019 was de nettowinst € 30 miljoen en liep de netto kaspositie op tot € 56 miljoen. De huidige waardering van € 137 miljoen is naar mijn mening erg laag. Natuurlijk zijn er in 2020 wat problemen, maar in 2021 denk ik dat de winst hoger is dan in 2019. Het aandeel Heijmans wordt op dit moment gewaardeerd op 4,5 maal de winst, terwijl de helft van de marktwaarde netto kasgeld is.

Een dividend zit eraan te komen. Het grootste risico is dat de lage marges verder dalen. Een stijging biedt echter enorme kansen. In 2019 was de winst 1,9% van de omzet. Een marge die meer richting de 3% loopt lijkt mij niet onrealistisch en in dat geval zal de lage waardering ongetwijfeld zorgen voor een hogere koers.Beste aandelen 2020: Heijmans

3.       Ahold Delhaize

COVID-19 biedt kansen. Dit blijkt duidelijk uit de kwartaalresultaten van Ahold Delhaize. In de laatste weken van maart namen de verkopen explosief toe en hierdoor steeg de winst met 40%. Onderliggend doet Ahold Delhaize het eigenlijk al jaren verrassend goed. Hier vindt u meer informatie over het aandeel Ahold Delhaize. Hieronder een samenvatting waarom nu mogelijk een goed moment is.

De synergievoordelen van de fusie worden gerealiseerd en het concern blijft een sterke vrije kasstroom genereren. De zorgen dat concurrentie van Amazon het bedrijf veel schade gaat toebrengen, zijn tot nu toe ongegrond. Online is een enorme markt en er is voldoende ruimte voor meerdere spelers. Zelfs als de online groei wat af zou nemen, blijven de resultaten uitstekend.

Waardering

Het aandeel keert met 3,3% een mooi dividend uit en is met een waardering van 13 maal de winst niet duur. Nu thuis koken als alternatief dient voor een restaurantbezoek, kan Ahold Delhaize hiervan profiteren met meer omzet en hogere marges. Kortom Ahold Delhaize is een defensief aandeel dat profiteert van de coronacrisis en zeer redelijk gewaardeerd wordt.

Beste aandelen 2020: Ahold Delhaize

4.       Shinoken Group

Shinoken is een bouwer en manager van met name appartementen. Een schandaal bij een concurrent heeft ervoor gezorgd dat de positie van Shinoken in Japan is versterkt.

Daarnaast werkt de bouwer aan verschillende aantrekkelijke manieren om de groei van de activiteiten te versnellen. Op dit moment bouwt Shinoken vooral appartementen in Tokyo voor de verhuur of verkoopt deze als investering aan individuen.

Dit zijn aantrekkelijke investeringen aangezien de rente in Japan al langere tijd rond het nulpunt is blijven steken. Het onderhoud, verhuur en management wordt vervolgens ook door Shinoken gedaan, waardoor investeerders er zelf weinig moeite in moeten steken.

Al jaren haalt Shinoken goedkope werknemers uit Indonesië om deze op te leiden en in te zetten in de werkzaamheden. Momenteel wil Shinoken ook uitbreiden naar Indonesië en daar zijn de eerste activiteiten gestart.

Naast groei in Indonesië wil Shinoken ook meer institutionele partijen en gewone beleggers aanspreken. Dit gaat Shinoken doen met een nieuw op te richten REIT. Deze vastgoeduitbater gaat vastgoed van Shinoken kopen en verhuren, terwijl het management en onderhoud in handen van Shinoken blijft.

Waardering

Shinoken is fundamenteel gezien erg goedkoop. Het concern keert een dividend uit van 4,3%. Ondanks het zwakke eerste kwartaal blijft de koers-winstverhouding laag met 7,1. Shinoken heeft bovendien in 2019 de balans aanzienlijk versterkt door vastgoed in eigen bezit te verkopen en schulden af te lossen. De balans is daardoor veilig en het aandeel wordt verkocht voor 0,85 maal de boekwaarde.

Verdere groei, een mooi dividend en een meer redelijke waardering werken bij deze positie samen om een mooi totaalrendement mogelijk te maken in de tweede helft van 2020 en daarna.

Beste aandelen 2020: Shinoken Group

5.       International Seaways

International Seaways is een eigenaar van tanker schepen. Deze schepen worden gebruikt voor het vervoer van olie en verwerkte olieproducten, zoals benzine en kerosine.

Door contango gingen de prijzen voor verhuur van schepen door het dak. Hierdoor hebben verhuurders van schepen, zoals International Seaways, waanzinnig veel geld verdiend. Nu zakken de tarieven weer, maar de kans op opnieuw hoge prijzen is naar mijn mening aanzienlijk.

Wegens nieuwe regelgeving en onzekerheid in de markt worden er nauwelijks nieuwe schepen besteld. Banken hebben in het recente verleden ook veel geld verloren met het financieren van schepen en zijn op dit moment niet bereid tegen gunstige tarieven te lenen. Dit creëert naar mijn mening een situatie waar er een tekort aan schepen ontstaat en waardoor de tarieven hoger blijven.

Het concern bezit 42 schepen, waarvan het grootste deel VLCC schepen zijn voor het vervoer van onverwerkte olie. Het bedrijf werd in 2016 afgesplitst en heeft sindsdien slimme beslissingen genomen. Het concern heeft naast schepen ook lightering activiteiten en belangen in pools die schepen en klanten samenbrengen. Dit helpt International Seaways om de beste prijzen te krijgen voor de verhuur van de schepen.

International Seaways heeft een relatief sterke balans vergeleken met concurrenten, met een schuld ten opzichte van kapitalisatie van slechts 33%. Dit is belangrijk, want deze sterke balans biedt de mogelijkheid om goedkoop schepen te kopen van concurrenten die mogelijk door de volatiele prijzen in de problemen komen. Historisch gezien heeft International Seaways verstandig gebruik gemaakt van deze ruimte. Door slimme aankopen en het goed timen van verkopen.

Waardering

De boekwaarde van International Seaways in ruim $ 1,0 miljard, maar de marktwaarde van International Seaways is $ 617 miljoen. Dit is erg goedkoop, zeker omdat de zeer goede cijfers van het tweede kwartaal nog moeten worden verwerkt.

Beleggers krijgen dus een mooi dividend en volatiele winsten. Uitschieters naar boven zijn zeker de moeite waard en beleggers zouden daarom een kleine positie in International Seaways kunnen overwegen voor een kans op een hoog rendement.

Beste aandelen 2020: International Seaways

6.       ASR

ASR is een Nederlandse verzekeraar die afgesplitst werd van het genationaliseerde Nederlandse deel van Fortis. De verzekeraar ASR is anders dan NN Group en Aegon, omdat het zich niet richt op standaard levensverzekeringen. Schaalgrootte kan belangrijk zijn, maar ASR presteert beter dan NN Group en Aegon ondanks de kleinere grootte.

De lage combined ratio komt doordat ASR zich niet richt op standaard producten. ASR richt zich op een combined ratio tussen de 94% en 96%. In 2019 wist ASR zelfs een combined ratio van 93,5% neer te zetten.

Een lagere combined ratio betekent dat ASR niet enkel afhankelijk is van de rendementen uit de investeringen die gedaan worden met de ontvangen premies. Het geeft bovendien een marge. Iets minder goede resultaten zorgen voor minder winst in plaats van een verlies.

Het rendement op eigen vermogen was 15,1% in 2019 en nu zijn de aandelen te koop tegen 0,92 maal de boekwaarde. ASR heeft het dividend door corona uitgesteld, maar is nog steeds van plan het uit te keren. Beleggers kunnen van deze situatie gebruik maken door de aandelen nu met een korting op te pikken.

Beste aandelen 2020: ASR

7.       Microsoft

Microsoft is één van de bedrijven die duidelijk profiteert van de coronacrisis. Hele grote bedrijven hebben doorgaans veel moeite te blijven groeien, maar deze wet lijkt niet voor Microsoft te gelden. De enorme vraag naar nieuwe softwareoplossingen en de extreem snelle groei van de cloud zorgen ervoor dat Microsoft in 2019 de omzet met 14% zag stijgen, ondanks een sterke dollar. In 2020 gaat het mogelijk zelfs nog beter en in het meest recente kwartaal van het gebroken boekjaar nam de omzet met 15% toe.

Het belangrijkste is echter dat Microsoft niet enkel de omzet laat groeien, maar ook vooral de winstgevendheid. In 2019 nam de operationele winst met 22,5% toe en in het meest recente kwartaal met 28%. Daarnaast koopt Microsoft ook nog aandelen in en keert het een klein, maar snel groeiend dividend uit van 1,12%. Hier vindt u een uitgebreide analyse van het aandeel Microsoft.

Waardering

Met een waardering van 30,5 maal de winst is het aandeel Microsoft niet goedkoop, de waardering is echter niet bizar hoog. Microsoft profiteert van de steeds meer digitale economie en heeft een stabiel bedrijfsmodel met langlopende contracten en producten die essentieel zijn voor haar klanten. Wanneer Microsoft de snelle groei vast kan houden, is het totaalrendement al snel aantrekkelijk. Het risico is een lagere waardering, maar zelfs wanneer de koerswinstverhouding wat wegzakt, is het aandeel aantrekkelijk. Bovendien is de waardering heel redelijk wanneer je deze vergelijkt met meer populaire technologie-aandelen. Zelfs vergeleken met defensieve aandelen met een veel zwakker groeiprofiel is de waardering niet buitensporig.

Koers Microsoft Beste aandelen 2020

8.       CK Hutchison

CK Hutchison is een belangrijke spil in de bedrijven die door superman (Li Ka-Shing) worden gecontroleerd. In tegenstelling tot CK Asset richt CK Hutchison zich niet op vastgoed en zijn er relatief weinig activiteiten in Hongkong. CK Hutchison haalt met 57 % zelfs het grootste deel van de winst uit Europa. 23% van de winst komt echter wel uit het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat voor CK Hutchison de problemen rond brexit belangrijker zijn dan de onrust in Hongkong.

De onrust in Hongkong en Covid-19 hebben het aandeel van CK Hutchison stevig naar beneden gedrukt. De resultaten in 2019 waren echter uitstekend en de belangrijkste activiteiten worden niet hard getroffen door Covid-19.

Met 32% van de vrije kasstroom is telecommunicatie niet getroffen door Covid-19. Retail is 24% van de omzet, maar bestaat voornamelijk uit Watsons, wat onder andere Kruitvat en vergelijkbare winkelconcepten in bezit heeft. Deze bedrijven hebben waarschijnlijk juist net als Ahold Delhaize geprofiteerd van Covid-19.

17% komt van havens, die wel worden getroffen door corona. Toch lijken de gevolgen voor havens minder extreem dan voor luchthavens. Daarnaast zijn uitbaters van schepen, net als bij vliegtuigen, veel harder getroffen. Havens vallen onder essentiële infrastructuur en de vraag naar zeetransport zal niet snel drastisch veranderen.

22% is infrastructuur. Deze activiteiten gebruiken relatief weinig schulden en zijn om die reden naar mijn mening aantrekkelijk. Bij deze activiteiten is er echter ook een groot risico. Ze krijgen meestal een door de overheid gegarandeerd rendement. Deze afspraken lopen meestal voor een periode van 5 jaar. De trend bij deze activiteiten is dat het gegarandeerde rendement wordt verlaagd, omdat ook de rente enorm is gezakt.

Dit zorgt ervoor dat de winstgevendheid wat af kan nemen. De lage waardering ten opzichte van concurrenten, en het feit dat sommige contracten nog vrij lang doorlopen, maken de activiteiten echter aantrekkelijk. Bovendien kunnen de tarieven ook weer gaan stijgen wanneer de rente oploopt.

Waardering

De waarderingen voor bepaald soort bedrijven ligt in Azië aanmerkelijk lager dan in Europa of de VS. In het geval van CK Hutchison zijn de meeste activiteiten echter in Europa en zouden de activiteiten dus vergeleken moeten worden met Europese concurrenten.

CK Hutchison wordt gewaardeerd op 5,4 maal de winst en heeft een dividend van 5,7%. De koerswinstverhouding van 5,4 is extreem laag. Watsons lijkt nog het meeste op het Amerikaanse Dollar General, dat een waardering heeft van 24 keer de winst. National Grid uit het Verenigd Koninkrijk wordt gewaardeerd op 21,7 maal de winst en KPN wordt gewaardeerd op 16 maal de winst.

Dit is een bizar verschil, zeker omdat de balans van CK Hutchison zeer sterk is en een A kredietscore krijgt van S&P. Beleggers krijgen dus een mooi dividend, waar geen dividendbelasting over betaald moet worden en daarnaast heeft CK Hutchison nog ruim voldoende winst over om de organisatie organisch en via overnames verder te laten groeien.

Koers CK Hutchison 08-06-20

9.       Bolloré

Bolloré is de holding van waaruit de Fransman Vincent Bolloré een groot deel van zijn bezittingen beheert. Het belangrijkste bezit zijn de aandelen Vivendi, maar daarnaast bezit het bedrijf ook transport infrastructuur in Afrika en een producent van batterijen en elektrische systemen. Verder zijn er nog wat kleinere posities in andere aandelen zoals Mediobanca en verschillende agriculturele plantages.

De belangrijkste redenen om aandelen Bolloré te kopen is echter het belang in Vivendi en de typische structuur, die de aandelen goedkoop maakt.

Vivendi

Vivendi is een Frans mediaconcern met een beurswaarde van € 26,8 miljard. De belangrijkste activiteiten zijn muziekrechten via UMG, betaaltelevisie in Europa en Afrika via Canal+, advertentiebureau Havas en de overgenomen uitzender Editis. Daarnaast bezit Vivendi nog aandelen in Telecom Italia en Mediaset ter waarde van € 3,9 miljard.

Canal+ realiseerde een EBITA van € 342 miljoen in 2019. Havas zette een EBITA neer van € 225 miljoen en Editis realiseerde € 52 miljoen en werd recent overgenomen voor € 900 miljoen. Betaaltelevisie lijkt te profiteren van Covid-19. Samen zou ik deze activiteiten dan ook minimaal waarderen op € 6 miljard.

De kroonjuweel is echter UMG. Universal Music Group is de grootste eigenaar van muziekrechten wereldwijd. Door online streamen groeit de omzet en winst snel. In 2019 nam de EBITA met 25% toe tot € 1,1 miljard, terwijl de omzet met 19% steeg.

Door de sterke groei zijn deze bezittingen aantrekkelijk. In 2020 slot Vivendi een deal met Tencent om 10% te verkopen voor € 3 miljard. Door deze samenwerking wordt het bovendien gemakkelijker de Chinese markt te betreden. Dit geld moet Vivendi nog ontvangen, maar een waardering van € 30 miljard is dus niet onrealistisch.

De nettoschuld van Vivendi is € 4,2 miljard. De totale waardering van Vivendi is dus € 31 miljard, wat betekent dat aandeelhouders van Vivendi eigenlijk alle andere bezittingen behalve UMG gratis krijgen. Een beursnotering van UMG zit bovendien in de pijplijn.

Waardering Bolloré

Bolloré bezit 27% van Vivendi en dit heeft op de beurs dus een waarde van € 7,2 miljard.

De transport en logistieke activiteiten realiseerden in 2019 een EBITA van € 630 miljoen en hebben dus een conservatieve waarde van € 6,3 miljard.

De plantage activiteiten en andere aandelen zijn zo’n € 0,9 miljard waard

De blue solutions activiteiten zijn nog in de opstartfase. Elektrisch rijden heeft natuurlijk een veelbelovende toekomst, maar de waardering van deze activiteiten is onzeker.

Bolloré heeft een schuld van € 8,6 miljard en veel sites geven een marktwaarde van € 8,9 miljard aan. Dit lijkt niet bijzonder goedkoop, maar Bolloré bezit via een ingewikkelde constructie heel veel aandelen in zichzelf. Op deze manier is het daadwerkelijk aantal uitstaande aandelen veel lager. Publieke aandeelhouders van Bolloré hebben hierdoor uiteindelijk een belang van 74% in plaats van 36%. De totale waarde van Bolloré is dus € 8,6 miljard in schulden en € 4,5 miljard in marktwaarde.

Zelfs met het gebruik van relatief conservatieve waarderingen zou de waarde van Bolloré op in ieder geval € 17,4 miljard uit moeten komen. De stevige schuldenlast en exposure naar Afrika is mogelijk een reden tot zorg, maar bieden ook de kans op juist een uitstekend rendement op de lange termijn.

Vincent Bolloré lijkt dezelfde kansen te zien en door middel van een groot aandeleninkoopprogramma worden zowel aandelen Bolloré als Vivendi ingekocht. Zo daalde het aantal uitstaande aandelen Vivendi vorig jaar met 10%.

Koers Bolloré beste aandelen 2020

10.       Farmer Mac

Beleggen in landbouw en landbouwgrond wint aan populariteit. Het nadeel daarvan is dat het rendement fors is gedaald of je moet beleggen in landen met een minder solide juridisch systeem.

Farmer Mac biedt in dit geval een aantrekkelijke oplossing. Farmer Mac biedt namelijk leningen aan gesteund door de Amerikaanse overheid. Net zoals Freddie Mac en Fannie Mae voor de huizenmarkt helpt Farmer Mac het platteland met kredietvoorziening.

Dit doet Farmer Mac door het afsluiten van veilige leningen, maar gebruikt hierbij een grote hefboom. De afgegeven leningen hebben doorgaans een waarde van slechts 40 % tot 45% van de onderliggende waarde. Dit betekent dat afgezien van een enorme bubbel in de prijzen de lening zelfs bij een faillissement afgelost kan worden.

De kwaliteit van de portefeuille bleek ook in de financiële crisis. Veel banken werden toen hard getroffen, maar bij Farmer Mac waren de verliezen zeer beperkt.

Waardering

Farmer Mac weet zijn portefeuille van leningen de afgelopen jaren met gemiddeld zo’n 6,7% te groeien en keert daarnaast een stevig groeiend dividend uit van 4,5%.

Met een rendement op eigen vermogen van 17% en een koerswinstverhouding van 9,3 lijkt het aandeel aantrekkelijk. Zeker gezien het feit dat de leningen zeer veilig zijn vergeleken met die van andere banken en de verdere groei die nog mogelijk is op het Amerikaanse platteland.

11.       Tessenderlo

Chemische concerns zijn doorgaans behoorlijk cyclisch. Tessenderlo richt zich echter met name op niet cyclische activiteiten. Agri en bio valorization zijn eigenlijk niet zo gevoelig voor economische schokken.

Enkel de industriële oplossingen die goed zijn voor 30% van de omzet worden deels getroffen. Deze activiteiten zijn echter goed voor slechts 15,5% van de EBITDA. De meeste van deze industriële toepassingen zijn bovendien voor niet cyclische toepassingen zoals de afvoer van rioolwater.

Tessenderlo heeft met Luc Tack goed management, dat dappere keuzes durft te maken. De overname van T-Power is zo’n beslissing. T-Power is een energiecentrale die al op het terrein van Tessenderlo stond, maar Tessenderlo was slechts voor 20% eigenaar.

Tessenderlo betaalde € 138 miljoen voor de resterende aandelen en nam € 190 miljoen aan schulden over. T-Power werd in 2011 in gebruik genomen en heeft nog een leveringscontract tot 2026. T-Power leverde in 2019 een EBITDA op van € 51,2 miljoen. België wil mogelijk de nucleaire reactoren sluiten. In dat geval kan de gasturbine van T-Power nog veel langer mee en profiteren de aandeelhouders van Tessenderlo.

Waardering

Door de economische onzekerheid is de koers van Tessenderlo weggezakt. Het bedrijf heeft echter een relatief kleine blootstelling aan cyclische sectoren. Het dividend werd niet uitgekeerd, maar dit geeft Tessenderlo in de toekomst juist meer slagkracht. Met een waardering van 12,1 maal de winst is het concern niet duur en de nettoschuld van € 350 miljoen is geen enkel probleem gezien de onderliggende winstgevendheid van Tessenderlo.

Aandeel Tessenderlo - beste aandelen 2020 door Wubbe Bos

12.       Chubb

Chubb is wereldwijd één van de leidende schadeverzekeraars. Schadeverzekeraars onderscheiden zich van levensverzekeraars door de gedifferentieerde en gepersonaliseerde verzekeringen die ze aanbieden.

Dit maatwerk biedt ruimte voor hogere marges en sterk marktaandeel in bepaalde niches. Chubb haalt 59% van de omzet uit de VS, maar heeft ook sterke posities in alle andere werelddelen. De producten zijn verdeeld over alle segmenten binnen deze markt. Zowel rijke personen als multinationals zijn klant van Chubb.

Deze sterke positie in verschillende niches en aantrekkelijke markten zorgt ervoor dat de samengestelde ratio van Chubb de afgelopen 10 jaar gemiddeld 90,7% is geweest. Dit betekent dat Chubb niet alleen afhankelijk is van het beleggen van ontvangen premies, maar ook onderliggend goed presteert. S&P geeft Chubb dan ook een AA kredietscore.

Natuurlijk creëren de rellen in de VS en Covid-19 problemen voor verzekeraars. Juist in moeilijke tijden kunnen de beste verzekeraars echter marktaandeel winnen omdat de minder efficiënte concurrenten zich noodgedwongen terugtrekken. Dit biedt kansen voor aandeelhouders van Chubb.

Dividend aristocrat Chubb wordt op dit moment gewaardeerd op 13 maal de winst van 2019. Dit is aantrekkelijk en beleggers krijgen bovendien een groeiend dividend van 2,6%.

Aandeel Chubb - beste aandelen 2020 door Wubbe Bos

13.       Hunter Douglas

Hunter Douglas is één van de minder bekende Nederlandse aandelen. Dit komt met name door de beperkte free float, omdat het bedrijf gecontroleerd wordt door Ralph Sonnenberg. De oprichter heeft van Hunter Douglas de marktleider gemaakt in raamdecoratie met merken zoals Luxaflex.

Het coronavirus heeft mogelijk invloed gehad op Hunter Douglas en als voorzorgsmaatregel trok Hunter Douglas het dividend in. Hierdoor bespaart het concern geld. Daarnaast profiteert het concern ervan dat de uitgaven binnenshuis een boost lijken te krijgen nu mensen meer thuis zijn.

Waardering

De onzekerheid die het cornavirus met zich meebrengt wordt gecompenseerd door de lage waardering. Het concern wordt gewaardeerd op slechts 6,1 maal de winst en de vrije kasstroom is doorgaans uitstekend. Enig mogelijk puntje van kritiek is dat door verschillende overnames de schulden zijn opgelopen tot € 500 miljoen. Dit is niet echt een reden tot zorg, maar in 2015 was de balans met minder schulden en meer kasgeld wel een stuk sterker.

Dat neemt niet weg dat de waardering sterk gezakt is en nu mogelijk weer een uitstekend instapmoment is.

Aandeel Hunter Douglas - beste aandelen 2020 door Wubbe Bos

14.       Prosus

Prosus is een nieuw aandeel in de AEX. Het bedrijf dat voortkomt uit het Zuid-Afrikaanse Naspers is een interessante technologie-investering. Hier vindt u een uitgebreid artikel over het aandeel Prosus.

Het grootste deel van de waardering komt uit het belang in Tencent. Tencent heeft een zeer sterke positie in China en weet deze met samenwerkingen met internationale bedrijven te versterken.

Naast het belang in Tencent zijn er nog veel andere veelbelovende investeringen. Zo heeft Prosus een sterke positie in online marktplaatsen in opkomende landen. Een sterke positie in het bezorgen van maaltijden en investeringen in fintech.

Waardering

Prosus heeft een waardering van € 125 miljard op de beurs. Enkel het belang van 31% in Tencent heeft al een waardering van € 148,5 miljard.

Daarnaast krijgen aandeelhouders € 4,8 miljard aan netto kasreserves en de andere investeringen. De classifieds divisies werden samengesteld door acquisities voor $ 5,6 miljard en volgens sommige analisten zijn ze $ 12 miljard waard. In fintech werd $ 1 miljard geïnvesteerd en enkel het belang in Delivery Hero van 22% is al $ 3,7 miljard waard.

Veel van deze extra investeringen zijn risicovol. Het voordeel is echter dat je niet voor deze investeringen betaalt. Mogelijk pakken ze goed uit, zoals eerder al gebeurde met de investering in het Indiase Flipkart.

Aandeel Prosus - beste aandelen 2020 door Wubbe Bos

15.       Melcor Developments

Canadees vastgoed lijkt misschien een bubbel. Na de crash in de VS zijn de prijzen in plaatsen als Vancouver en Toronto door het dak geschoten. Melcor richt zich echter met name op Alberta. Deze streek is onder meer afhankelijk van de oliewinning en heeft het hierdoor de afgelopen jaren niet gemakkelijk. De prijzen voor vastgoed zijn hierdoor laag en van bubbelvorming is geen sprake.

Mochten de prijzen aantrekken aantrekken dan kan Melcor profiteren. Niet alleen door stijgende huurinkomsten, maar ook met de ontwikkeling van bouwgrond tot nieuwe woonwijken, winkelcentra of kantoren. De bevolking groeit namelijk nog steeds in Alberta en hiervoor is op de lange termijn nieuw vastgoed nodig.

Waardering

De boekwaarde van een aandeel Melcor is aan het einde van het eerste kwartaal opgelopen tot CAD 34,88 per aandeel, terwijl de prijs na een recent herstel CAD 8,25 per aandeel bedraagt. Dit laat zien hoeveel waarde eigenlijk wordt gekocht. Natuurlijk kan je zeggen dat bepaalde winkelcentra of landbouwgrond in waarde is gedaald, maar het is zeer lastig om de waarde onder de CAD 20 per aandeel te krijgen zonder extreme aannames.

Het dividend werd door Covid-19 verlaagd, maar bedraagt nog steeds zo’n 3,9% op jaarbasis. In 2019 was de vrije kasstroom CAD 1,15 per aandeel. Wat mij de huidige koers neerkomt op een rendement van 13,9%. Een uitstekend rendement, terwijl beleggers wachten op herstel van de huizenmarkt in Alberta.

Melcor Developments beste aandelen 2020

16.       Aercap

Luchtvaartmaatschappijen zijn door corona in grote problemen gekomen. Veel maatschappijen worden gered door de overheid of krijgen in ieder geval steun. Historisch gezien is deze steun niet ongewoon. Dit is één van de redenen waarom vliegtuigmaatschappijen lang geen goede investeringen voor aandeelhouders zijn gebleken. Toch is er een manier om geld te verdien in de luchtvaart

Aercap koopt vliegtuigen en verhuurt deze aan luchtvaartmaatschappijen. De vliegtuigen zijn essentieel en zelfs tijdens een faillissement ontvangen lease maatschappijen doorgaans nog steeds inkomsten. Zeker wanneer overheden ingrijpen blijven vluchten vaak doorgaan en ontvangt Aercap de huurinkomsten.

Waardering

Natuurlijk heeft het coronavirus een behoorlijke klap aan Aercap uitgedeeld. Toch blijven de inkomsten binnenkomen. Het aandeel wordt op dit moment gewaardeerd op 3,6 maal de winst over de afgelopen twaalf maanden en half de tastbare boekwaarde. Natuurlijk komen er tegenvallers, maar op termijn zal de luchtvaartsector herstellen. De zeer aantrekkelijke waardering biedt kansen, maar Covid-19 brengt ook veel risico’s met zich mee.

Aercap beste aandelen 2020

17.       Lukoil

De Olieprijs is voor een deel hersteld. Toch blijft de prijs laag en hier hebben oliemaatschappijen vele last van. Lukoil heeft een sterke balans en oliebronnen met lage kosten en een lange levensduur. Sterker nog met 18 jaar heeft het concern langer bewezen reserves dan de bekende olie majors. Dit moet het concern helpen om beter uit deze oliecrisis te komen. De goedkopere ruble is een voordeel dat veel internationale oliemaatschappijen bovendien niet hebben. Veel van het succes van deze investering hangt echter af van de olieprijs. Lees hier meer over de olieprijs verwachtingen.

Waardering

De hoge kwaliteit oliebronnen zorgen ervoor dat Lukoil een enorme vrije kasstroom kan generen. Per vat moet het concern enkel het goed geïntegreerde Exxon Mobil achter zich laten. Zelfs met de zwakke resultaten van het eerste kwartaal wordt het aandeel van Lukoil nog steeds gewaardeerd op slechts 8,3 maal de winst en net onder de tastbare boekwaarde.

Deze goedkope waardering is deel te wijten aan het feit dat het bedrijf in Rusland actief is. Toch is het met de huidige waardering één van de beste manieren om te investeren in een herstel van de olieprijs. Dit komt met name door de hoge kwaliteit van de oliebronnen en de ijzersterke balans. Hierdoor kan Lukoil de oliecrisis goed doorstaan en profiteren van herstel.

Lukoil beste aandelen 2020

18.       Aalberts

Aalberts is naar mijn mening het beste Nederlandse industrie concern. Door de zorgen rond Covid-19 is het aandeel bovendien in de aanbieding. Natuurlijk levert Covid-19 op de korte termijn problemen op. Dit geeft het bedrijf zelf ook ruiterlijk toe. In de eerste vijf maanden van 2020 daalde de omzet met 12%. Toch zijn er ook lichtpunten. Zo bleef de vrije kasstroom hoog, waardoor de netto schuld met 15% daalde en bleef het orderboek op peil.

Aalberts richt zich op lucratieve niches die essentieel zijn voor de klanten. Aalberts innoveert met de klant en weet zo te groeien, terwijl de marges aantrekkelijk blijven.

Waardering

Het rendement op ingezet kapitaal was 14,1% in 2019 en 16,6% in 2018. Dit is aantrekkelijk voor een industrieel concern. De koers is alweer sterk hersteld, maar met een waardering van 14,6 maal de winst is het concern nog steeds aantrekkelijk.

De sterke vrije kasstroom gekoppeld aan groei maakt het concern aantrekkelijk voor de lange termijn. De meeste eindmarkten zoals de bouw en installatie markt lijken snel te herstellen. De industriële niches en materials technology worden harder getroffen. De beperkte positie in opkomende markten is nu bovendien een voordeel nu de gevolgen van Covid-19 groter lijken in deze markten.

Aalberts beste aandelen 2020

19.       Holly Energy Partners

De Amerikaanse oliewinning heeft een forse klap gehad, maar gaat niet helemaal verdwijnen. Holly Energy Partners beheert pijpleidingen en andere infrastructuur voor het opslaan en vervoeren van olie. Holly Frontier is de grootste klant en heeft een sterke balans. Belangrijk is bovendien het feit dat Holly Frontier niet zelf naar olie boort, maar enkel raffinaderijen bezit. Raffinaderijen zijn hard getroffen door Covid-19, maar niet afhankelijk van de olieprijs.

De vraag komt langzamerhand weer op gang en de essentiële infrastructuur van Holly Energy Partners is nodig om de raffinaderijen te laten werken.

Waardering

Holly Energy Partners werd dankzij langlopende take or pay contracten tot nu toe goed beschermd tegen de corona crisis. Op de lange termijn zijn er echter wel zorgen ontstaan. Het concern keerde historisch gezien altijd de winst uit en haalde nieuw kapitaal op met de uitgifte van nieuwe aandelen om groei te financieren.

Holly Energy Partners heeft het dividend verlaagd en is daardoor niet meer op dezelfde manier afhankelijk van de kapitaalmarkten. Het aandeel is alweer wat hersteld, maar keert nog steeds een dividend uit van 9,6%. Dit is zeer aantrekkelijk gezien de lage rente.

Daarnaast heeft de dividendverlaging ervoor gezorgd dat het concern met een marktwaarde van $ 1,6 mrd jaarlijks zo’n $ 130 miljoen overhoudt om te investeren in groei.

Holly Energy Partners Beste aandelen 2020

20.       Nutrien

De tweede lijst van de beste 20 aandelen voor 2020 sluit ik af met Nutrien. Veel Nederlandse beleggers zien potentie in het aandeel OCI. Een groeiende vraag naar stikstof en kunstmest moet deze bedrijven namelijk uit het slop trekken.

Te hoge investeringen hebben echter voor een overschot gezorgd, waardoor veel bedrijven in deze sector met een te hoge kostenbasis verlies maken.

Nutrien heeft echter wel een lage kostenbasis van $ 50-55 per mt en verkoopt bovendien direct aan boeren. Dit zorgt ervoor dat Nutrien in deze lastige tijden toch gewoon winst blijft maken.

Het bedrijf keert een dividend uit van 5,4% en beloont beleggers dus terwijl ze wachten op herstel van de prijzen voor onder meer Potash.

Waardering

Met een koerswinstverhouding van 21,4 lijkt het aandeel niet goedkoop. De vrije kasstroom is echter uitstekend en de levensduur van de mijnen is erg lang. Zo heeft de Cory mijn in Canada nog een levensduur van 58 jaar. De vrije kasstroom zou dus zelfs met deze lage prijzen zo’n 10% van de marktwaarde zijn. Naast het dividend wordt er geld uitgegeven aan het groeien van de retailactiviteiten en een aandeleninkoopprogramma.

In tegenstelling tot andere producenten blijft Nutrien dus winstgevend en beleggers kunnen als bonus profiteren van hogere prijzen in plaats daarvan compleet afhankelijk te zijn.

Nutrien beste aandelen 2020

Conclusie beste aandelen 2020

2020 is tot nu toe een zeer roerig jaar geweest. Het coronavirus heeft de markten enorm in beweging gebracht. Sommige aandelen profiteren, terwijl andere aandelen zeer hard zijn afgestraft. Dit biedt specifieke kansen en risico’s voor de rest van 2020. Hopelijk biedt deze lijst van 20 beste aandelen voor 2020 deel 2 inspiratie om zelf de juiste keuzes te maken. Alle aandelen in deze lijst zijn vanzelfsprekend te koop via het bekroonde LYNX Handelsplatform.

De 20 beste aandelen voor 2020 kopen via LYNX?

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. Ook kunt u beleggen in andere Nederlandse, Europese en Amerikaanse (dividend)aandelen.