Alle dividend aristocrats & een selectie van de beste aandelen

Door Wubbe Bos


Alle dividend aristocrats
Wat zijn dividend aristocrats? Een dividend aristocrat heeft het dividend 25 jaar achter elkaar verhoogd. Dit betekent dat ze meestal niet zo cyclisch zijn en doorgaans in een recessie het dividend niet hoeven te verlagen, maar zelfs kunnen verhogen.

Veel bedrijven is dit niet gegeven en hierdoor is het aantal organisaties met zo’n track record laag. In 2019 waren er slechts 57 dividend aristocrats in de S&P 500.

In dit artikel vertel ik u meer over dividend aristocraten, dividend aristocrats ETF’s, wat de beste dividend aristocrats zijn en hoe u er in kan beleggen. Bent u op zoek naar een broker om in dividend aristocrats te handelen, klik dan hier.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

 • Europese dividend aristocrats
 • Dividend aristocrats Nederland
 • Dividend aristocrats ETF
 • Dividend kings
 • Psychologie van dividend
 • Het effect van herbeleggen
 • Beste dividend aristrocrats
Dividend aristocrats

Dividend aristocrats

Dividend aristocrats Europe

De meest bekende dividend aristocrats komen uit de VS. Toch zijn er ook bedrijven uit Europa en Nederland die het dividend al een lange tijd elk jaar verhogen. Het beleid om elk jaar het dividend te verhogen is in Europa nog niet zo lang populair. In Europa wordt historisch gezien meer gekeken naar het niet verlagen van het dividend. In de VS daarentegen zien we juist vaak kleine verhogingen om het belangrijke track record niet te verpesten.

De Europese dividend aristocrats worden op een andere manier samengesteld dan de variant uit de VS. S&P Global stelt deze samen uit aandelen uit de S&P Europe 350. Hieruit selecteert het de aandelen met minimaal 10 jaar aan dividendverhogingen en kiest daar vervolgens minimaal 40 aandelen uit. Op het moment van schrijven zitten er 51 aandelen in de S&P 350 Europe dividend Aristocrats Index. Deze aandelen krijgen bij herweging dezelfde weging.

Naast de valuta is er dus nog een belangrijk verschil tussen de Europese en Amerikaanse dividend aristocrats:

Dividend Aristocrats uit Europa hebben slechts een track record van 10 jaar. Dit wordt vooral een probleem wanneer de crisis van 2009 wegvalt. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat meer cyclische aandelen onderdeel gaan worden van de index.

Dividend aristocraten Nederland

In Nederland hebben we weinig aandelen met een lange historie van dividendverhogingen. Het verhogen werd lang niet gezien als essentieel, zo lang het dividend maar niet werd verlaagd. Bedrijven met lange histories van dividendverhogingen zijn op één hand te tellen. In de AEX zitten 5 aandelen die 10 of meer jaar lang het dividend hebben verhoogd. We zetten deze aandelen voor u op een rij:

 1. Wolters Kluwer heeft het dividend de afgelopen 14 jaar verhoogd. Daarvoor bleef het dividend minimaal gelijk. Het rendement van Wolters Kluwer’s aandeelhouders over deze periode was zeer aantrekkelijk.
 2. Unilever keerde de afgelopen 13 jaar een groeiend dividend uit. In 2006 was er een herstructurering van de kapitaalstructuur en een speciaal dividend. Ook voor 2006 had Unilever al een geschiedenis van een stabiel en groeiend dividend.
 3. RELX heeft het dividend de afgelopen 11 jaar verhoogd. Het track record werd niet verpest door de crisis in 2009, maar door een speciaal dividend in 2008. Een naamverandering heeft het stabiele bedrijfsmodel van RELX (Reed Elsevier) niet aangetast.
 4. ASML keert sinds 2009 een groeiend dividend uit. Het dividendrendement en de uitbetalingsratio’s zijn laag. De sterke positie in de chip sector maakt het lage dividend wel veilig. Naast dividend geeft ASML ook geld terug aan aandeelhouders door middel van de inkoop van aandelen.
 5. Vopak heeft een mooi groeiend dividend. De verhuur van opslagcapaciteit zorgt voor stabiele inkomsten die worden geïnvesteerd en uitgekeerd. Het enige nadeel is de grote afhankelijkheid van de olie-industrie.
Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Laatste koers 1D 1M 3M
RELX PLC REL EUR 42,42 0,20 5,10 % 2,88
Wolters Kluwer N.V. WKL EUR 153,40 0,70 4,75 % 8,85
Unilever PLC UNA EUR 52,50 0,20 6,00 % 7,30
Koninklijke Vopak N.V. VPK EUR 37,40 0,82 0,43 % 4,07
ASML Holding ASML EUR 973,50 20,50 13,32 % 115,80

Dividend aristocrats ETF

In de VS heb je verschillende ETF’s die de dividend aristocrats volgen. In Europa is het aanbod door nieuwe regelgeving nog wat beperkt.

 • De ProShares S&P 500 dividend aristocrats ETF (NOBL) is daarvan de meest bekende en volgt de 54 dividend aristocrats uit de S&P 500. Door Europese regelgeving is het op dit moment niet direct mogelijk voor Nederlandse beleggers in deze ETF te beleggen.
 • De SPDR S&P dividend ETF (SDY) is een goed alternatief en volgt aandelen uit de S&P 1500 composite die het dividend minimaal 20 jaar hebben verhoogd. Deze ETF heeft wel een voor Europa toegankelijke variant. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B6YX5D40). Deze ETF is € 3,18 miljard groot, heeft een expense ratio van 0,35% en een dividendrendement van 1,9%. Zwaargewichten zijn Abbvie, AT&T en Amcor.
 • Voor Europa bestaat de S&P 350 Europe Dividend Aristocrats. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B5M1WJ87). De aandelen in deze ETF hebben het dividend minimaal 10 jaar lang verhoogd. De ETF is € 1,83 miljard groot, heeft een expense ratio van 0,30% en een dividendrendement van 3,1%. Zwaargewichten in deze ETF zijn UPM-Kymmene, EDP-Energias de Portugal en Bayer.
 • Er is ook nog een globale variant van de dividend aristocrats. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B9CQXS71). Aandelen in deze ETF hebben het dividend minimaal 10 jaar verhoogd. De ETF is vrij klein met een grootte van € 584 miljoen en heeft een expense ratio van 0,45%. Het dividendrendement van de ETF is 3,35% en daarmee het hoogste. Zwaargewichten in deze ETF zijn H&M, AT&T en Klépierre.

Dividend aandelen kings

Dividend Kings & Champions

Er zijn bedrijven die het dividend meer dan 50 jaar hebben verhoogd. Dit worden ook wel de dividend Kings genoemd. Een dividend king heeft een heel bijzonder track record en op dit moment zijn er 27 aandelen die het dividend voor meer dan 50 jaar hebben verhoogd. De dividend kings zijn:

 • Genuine Parts Company
 • Lowe’s
 • Hormel Foods
 • Lancaster Colony
 • Procter & Gamble
 • Coca-Cola
 • Tootsie Roll
 • 3M Company
 • Emerson Electric
 • Dover
 • Nordson
 • Parker-Hannifin
 • ABM Industries
 • Stanley Back & Decker
 • Farmers & Merchants Bancorp
 • Cincinnati Financial
 • Commerce Bancshares
 • Johnson & Johnson
 • Stephan Company
 • American States Water Company
 • Northwest Natural Holding Company
 • Vectren corporation
 • SJW Corp
 • California Water Service
 • Federal Realty

Psychologie van dividend

Psychologisch heeft een dividend een voordeel voor sommige beleggers. Beleggers in dividendaandelen zien regelmatig een dividend binnenkomen. Zeker beleggers die van nature de beurs een beetje wantrouwen of slechte ervaringen hebben, kunnen vertrouwen putten uit het dividend. Het dividend is bewijs van het werken van de strategie. Hoog dividend en groeiende dividenden zijn daardoor populair bij beleggers. Een hoog dividend zorgt er voor dat de inleg snel terugverdiend wordt. Een groeiend dividend beschermt tegen inflatie en de groei laat ook zien dat de portefeuille de goede kant op gaat.

Uiteindelijk is de waarde van een aandeel gelijk aan alle kasstromen. De kasstromen zijn het dividend dat aandeelhouders ontvangen. Bij hoog dividend krijg je meer dividend, maar groeit de hoogte van het dividend minder. Historisch gezien zijn hoog dividend strategieën niet perse superieur aan andere beleggingsstrategieën die focussen op dividendgroei, winstgevendheid of vrije kasstroom. Wilt u meer inzicht krijgen in het dividend dat u ontvangt? Bij LYNX hebben we zeer uitgebreide dividend rapportages.

Het effect van dividend herbeleggen

Het herbeleggen van dividend zorgt ervoor dat u steeds meer aandelen in een bedrijf in bezit krijgt in de loop der tijd. Deze nieuw verkregen aandelen keren ook weer dividend uit. Door deze nieuwe dividenduitkeringen groeit het dividend exponentieel en de onderliggende waarde ook. Dit exponentiële karakter dividend op dividend is precies hetzelfde als de “compound interest” wat Einstein het achtste wereldwonder noemde.

Beste dividend aristocraten

1. Hormel (1,84% dividend en afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei van 16%)

Hormel heeft een historie van 53 jaar lang dividend verhogen. Het bedrijf richt zich met name op vleeswaren, maar heeft zich met sterke merken altijd weten te onderscheiden. Hormel levert 65% van haar verkopen aan supermarkten, de rest levert het direct aan bedrijven. Ondanks de premium prijzen die Hormel voor haar producten kan vragen, blijft het bedrijf enigszins gevoelig voor prijsfluctuaties van zowel varkens als kalkoenen.

Een risico voor Hormel is dat meer mensen vegetarisch gaan eten. Dit heeft tot nu toe niet gezorgd voor dalende verkopen. Hormel heeft bovendien haar portefeuille uitgebreid met Skippy pindakaas en Justin’s noten. Het bedrijf richt zich met name op de VS, maar groeit ook internationaal. De balans van Hormel is met een netto kaspositie ijzersterk en biedt ruimte voor groei. Dat Hormel het dividend de afgelopen 5 jaar met 16% per jaar heeft laten groeien laat bovendien zien dat Hormel nog niet uitgegroeid is. Het lange track record, defensieve profiel, de balans en de groei zijn de redenen dat Hormel de nummer 1 positie heeft bemachtigd.

Koers Hormel dividend aristocrats

2. Parker-Hannifin (1,73% dividend en afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei van 10,4%)

Parker-Hannifin heeft 62 jaar achter elkaar het dividend weten te verhogen, daarmee is het één van de bedrijven met het beste track record. Het bedrijf richt zich op bewegingssystemen. Denk hierbij aan pompen, filters en motoren die gebruikt worden bij de aansturing van grijparmen. Parket-Hannifin heeft elektromechanische, hydraulische en pneumatische oplossingen. Industrie is doorgaans cyclisch en geen recept voor een lange historie van dividendverhogingen.

Het bedrijf haalt de meerderheid van haar omzet echter niet uit de verkoop van nieuwe machines. Dit gecombineerd met haar sterke marktpositie heeft bijgedragen aan dit uitstekende track record. De balans van Parker-Hannifin en het bedrijf heeft een A- krediet score van Standard & Poor’s. Met een koerswinstverhouding van 16,8 en een vrije kasstroom conversie van bijna 100% is er bij Parker-Hannifin ruimte om te investeren in groei door middel van overnames. Dividendgroei in de toekomst is daardoor ook zeer waarschijnlijk.

Koers Parker-Hannifin dividend aristocrats

3. Wolters Kluwer (1,61% dividend en afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei van 8,0%)

Wolters Kluwer is het enige Nederlandse bedrijf in deze lijst van dividend aristocraten. De uitgeverij heeft 30 jaar lang het dividend weten te verhogen of gelijk kunnen houden. Sinds 2006 heeft Wolters Kluwer enkel stijgingen van het dividend laten zien. Wolters Kluwer heeft de switch van papier naar digitaal uitstekend gemaakt. De organisatie richt nu vooral op informatievoorziening en is bovendien gefocust op professionals. De juiste systemen kunnen de productiviteit verbeteren en in veel gevallen is Wolters Kluwer marktleider. Deze professionals zijn gewend aan de systemen van Wolters Kluwer en stappen daardoor niet snel over.

Door middel van samenwerkingen met andere partijen wil Wolters Kluwer verder groeien in aangrenzende markten. Het aandeel Wolters Kluwer lijkt duur, wanneer we enkel naar de koerswinstverhouding van 29 kijken. De vrije kasstroom van Wolters Kluwer is echter aanzienlijk hoger en historisch ook altijd hoger geweest. Daarom is het waarschijnlijk beter om een veelvoud van de vrije kasstroom te gebruiken. Deze is met 21,2 een stuk minder hoog. Gezien het defensieve karakter en het groeipotentieel, is Wolters Kluwer op plek 3 terechtgekomen.

Koers Wolters Kluwer beste dividend aandelen

4. Linde PLC (1,73% dividend en afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei van 6,1%)

Linde is een industrieleider in de markt voor industriële gassen. Het Duitse concern heeft door de fusie met Praxair het marktaandeel verder vergroot. Het Duitse bedrijf Linde heeft 25 jaar achter elkaar het dividend verhoogd. De fusie brengt schaalvoordelen met zich mee en de oligopolistische markt heeft goede vooruitzichten. Speciale gassen worden namelijk steeds meer gebruikt in industriële processen en de gezondheidszorg.

Het aandeel is met een koerswinstverhouding van 28,8 zeker niet goedkoop, maar de zeer sterke marktpositie in een groeiende markt is aantrekkelijk. De vrije kasstroom kan naast het dividend gebruikt worden voor verdere expansie en de inkoop van eigen aandelen.

Koers Linde Plc dividend aristocraat

5. Chubb (1,98% dividend en afgelopen 5 jaar een jaarlijkse groei van 2,95%)

Nieuw in de lijst van dividend aristocrats is verzekeraar Chubb. De verzekeraar verhoogde in mei haar dividend voor de  26ste keer. Het bedrijf richt zich met name op schade- en ongevallenverzekeringen. De focus op niches zorgt ervoor dat Chubb zeer winstgevend is. Dit blijkt onder meer uit de samengestelde ratio van 90%. Deze score is zeer goed, want de meeste verzekeraars zitten rond de 100. Dit betekent dat Chubb niet enkel afhankelijk is van de resultaten van de beleggingen.

Een reden voor Chubb’s goede resultaten is de diepe kennis over risico’s gecombineerd met sterke marktposities. De hoge marges zorgen ervoor dat Chubb, ook in zware tijden voor verzekeraars, het dividend kan verhogen. Op dit moment heeft Chubb een koerswinstverhouding van 15,6. Dit is niet per se goedkoop vergeleken met het verleden, maar vergeleken met de markt blijven verzekeraars bijzonder scherp geprijsd. Chubb heeft een beperkte hoeveelheid schulden met een A krediet score van Standard & Poor’s. Verzekeraars hebben doorgaans weinig last van een recessie. Het inkopen van aandelen helpt bovendien de resultaten per aandeel te verbeteren.

Koers Chubb dividend aristocrats
Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Valuta Laatste koers 1D 1M 3M
Parker Hannifin Corp. PH USD 503,30 -25,60 -36,19 -32,12
Hormel Foods Corp. HRL USD 30,48 -0,17 -5,61 -3,66
Wolters Kluwer N.V. WKL EUR 153,40 0,70 6,95 8,85
Chubb Ltd CB USD 259,46 -3,75 -5,42 3,17

Meer artikelen over dividend beleggen?

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen, Europese dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen. Meer weten over dividend? Hier vertel ik alles over dividend.

Beleggen in de beste dividendaandelen via LYNX?

LYNX biedt u de mogelijkheid om in de beste dividendaandelen te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

 Editorial credit: ZARIN ANDREY / Shutterstock.com