YM | De Dow Jones future

Door Justin Blekemolen


Dow Jones
ISIN: US2605661048
|
Ticker: INDU --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

dow jones futures - dow futures - dow jones futures live
Dow Jones Futures zijn een belangrijke indicator voor de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt. Daarom is de future erg populair onder particuliere beleggers.

In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van Dow Jones Futures. Uiteraard bespreken we ook de contractspecificaties van de Dow Jones future.

Na het lezen weet u hoe Dow Jones Futures werken en hoe u erin kunt handelen. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Dow Jones futures

De populariteit van Dow Jones futures is voornamelijk te verklaren aan de bekendheid die de onderliggende Dow Jones index geniet. In de media wordt de Dow Jones index met grote regelmaat aangehaald om de stand van zaken op de Amerikaanse financiële markten weer te geven. Sinds 1896 wordt de stand van de index gepubliceerd en het is daarmee de oudste aandelenindex van Amerika.

Het handelen in de Dow futures kent enkele nadelen, waaronder dat de Dow Jones index slechts opgemaakt is uit 30 aandelen. Bovendien is het een prijs gewogen index, wat betekent dat de weging van het aandeel bepaald wordt door de koers. Dit is ook de reden dat professional doorgaans niet in Dow Jones futures handelen, maar juist in S&P 500 futures. Desondanks bieden Dow futures enkele voordelen, die we gaan bespreken na eerst kort de contractspecificaties met u te doorlopen.

Contractspecificaties Dow Jones future (YM)

De contractspecificaties van futures kunnen onderling aanzienlijk verschillen, vandaar dat het belangrijk is om deze goed te begrijpen voordat u gaat handelen in dit soort derivaten. De angst die veel beleggers hebben voor het handelen in futures is grotendeels te verklaren door de onbekendheid met het instrument. Belangrijk om hierbij te realiseren is dat futures, of het nou AEX futures of Dow Jones futures zijn, met name als geschikte instrumenten worden gebruikt door de korte termijn speculant.

Futures op de Dow Jones worden verhandeld via de ECBOT, een elektronisch handelsplatform van de Chicago Board of Trade (CBOT). De CBOT is de oudste optie- en futurebeurs ter wereld en is opgericht in 1848. Er kan gehandeld worden in meer dan 50 onderliggende waardes, waaronder veel agrarische termijncontracten die jarenlang fysiek in de pits van Chicago zijn gehandeld. In 2007 is de CBOT gefuseerd met de Chicago Mercentile Exchange (CME) waardoor het sindsdien onderdeel uitmaakt van de CME Group.

E-mini Dow Jones Industrial Average (YM)

Aan de hand van de bovenstaande informatie kunnen beleggers beslissen of de Dow Jones future een aantrekkelijk contract is om in te spelen op koersbewegingen in Amerika. De kleine spread is in ieder geval het belangrijkste voordeel, waarmee de indirecte kosten laag blijven. Bij het handelen van grote aantallen is de liquiditeit echter al snel onvoldoende en kan beter gekozen worden voor de S&P 500 future. Bovendien moeten beleggers realiseren dat de Dow Jones een prijs gewogen index is in plaats van een index gebaseerd op marktwaarde zoals de S&P 500. Dit kan betekenen dat het verloop van de indices verschilt op dagbasis, al zijn de afwijkingen op de lange termijn kleiner.

De multiplier van de Dow future bedraagt 5, waarmee de waarde per punt $ 5 bedraagt. In vergelijking met andere futures is dit absoluut gezien een lage multiplier. Daarentegen is het wel zo dat de onderliggende Dow Jones index op ruim 33.000 punten noteert, dus dat betekent dat de nominale waarde van de futures $ 165.000 (33.000 * $ 5) bedraagt. Dit is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de S&P 500 en de NASDAQ future. De vereiste margin voor het aangaan van een positie overdag komt uit op ruim $ 6800. Dow Jones futures worden verhandeld in cycli van 3 maanden en expireren op de derde vrijdag in de maand bij het slot van de Amerikaanse markten.

FutureE-mini Dow Jones Industrial Average future
SymboolYM
BeursECBOT
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halted)
Ticksize1
Multiplier5
Initial Margin6.858
Overnight Margin9.797

Micro E-mini Dow Jones Industrial Average Index

De Micro E-mini Dow Jones Industrial Average is een kleinere versie van de E-mini Dow Jones-futures. Het is speciaal ontworpen voor individuele beleggers die met een kleinere accountgrootte willen handelen.

Een groot verschil is dat de contractgrootte van Micro E-mini Dow Jones-futures slechts 1/10 van de E-mini is. Dit betekent dat de handelskosten lager zijn en het risico beter beheersbaar is voor beginnende beleggers. Beleggers hebben met de Micro E-mini Dow Jones Industrial Average meer flexibiliteit omdat ze posities kunnen aanpassen in stappen van 1 indexpunt.

FutureMicro E-mini Dow Jones Industrial Average future
SymboolMYM
BeursECBOT
ValutaUSD
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden00:00 - 23:00 CEST
Zondag - Vrijdag
23:00 - 00:00 (halted)
Ticksize1
Multiplier0.5
Initial Margin686
Overnight Margin980

Voordelen Dow Jones Futures

Liquiditeit Dow Jones futures

Het gemiddelde volume op een dag bedraagt ongeveer 150.000 Dow futures. Dit is, zeker in vergelijking met de AEX future, een behoorlijk aantal. Vergelijken we deze aantallen met bijvoorbeeld de S&P 500 future, dan is het slechts 1/10 van het verhandelde volume. Dit is niet direct een nadeel, want de gemiddelde transactiegrootte is met 2 contracten laag. In de bied- en laat liggen meestal rond de 15 contracten.

Diepteboek Dow Jones futures - futures Dow

Dit is ruim voldoende voor de gemiddelde handelaar in de Dow future die een aantal contracten wil kopen of verkopen. Bij de S&P zijn de aantallen een veelvoud, vandaar dat instituten en grote handelaren een sterke voorkeur hiervoor hebben.

Kleine spread

Het belangrijkste voordeel van de Dow future tegenover veel andere futures is de kleine spread. Het verschil tussen de bied- en laatprijs is met een minimale afwijking van 1 punt, de ticksize, klein. Uiteraard kan het zo zijn dat tijdens volatiele tijden de spread toeneemt tot bijvoorbeeld 2 punten, maar over het algemeen is een spread van 1 punt gangbaar. Dit betekent dat de indirecte kosten voor het handelen klein zijn.

De openingstijden van de Dow Jones futures

De handel in Dow Jones futures gaat, net als bij andere Amerikaanse indexfutures verhandeld via de CME en ECBOT, bijna 24 uur per dag door. Vanaf zondagnacht om 0:00 uur opent de handel en deze gaat door tot en met 23:00 uur. Daarna wordt de handel voor één uur stilgezet, waarna deze om 0:00 uur weer van start gaat.

Voor een futurehandelaar is dit een belangrijk voordeel, aangezien ruime openingstijden meer handelsmogelijkheden bieden en het gebruik van stoploss orders optimaliseren. Mocht een positie meegenomen worden naar de volgende handelsdag, dan is het een voordeel dat ook ’s nachts de stoploss actief is waarmee grote gaps uit te sluiten zijn bij onverwachte gebeurtenissen.

Grafiek Dow Jones futures - dow futures - Dow Jones futures koersen

Nadelen en risico’s Dow Jones futures

Hoge volatiliteit

Net als andere aandelenindex-futures is de YM future onderhevig aan volatiliteit. De DJIA kan gevoelig zijn voor economische en politieke gebeurtenissen, wat kan leiden tot snelle en grote prijsbewegingen. Beleggers moeten zich bewust zijn van deze volatiliteit en kunnen worden blootgesteld aan aanzienlijke verliezen als gevolg van ongunstige marktbewegingen. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

Hefboomrisico

Hoewel hefboomwerking een voordeel kan zijn, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Aangezien future-contracten een kleinere initiële investering vereisen, kan een kleine prijsbeweging in de onderliggende Dow Jones index een disproportioneel effect hebben op de waarde van het contract. Beleggers moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van hefboomwerking en zich bewust zijn van de potentiële verliezen die dit met zich mee kan brengen.

Futures zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen verhandelen. Beleggers moeten daarom de nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze futures.

Index opties Dow Jones

Nederlandse beleggers zijn over het algemeen zeer actief in opties, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Opties op de Dow Jones index zijn echter niet liquide, waarmee het niet aan te raden is om hierin te handelen. De lage liquiditeit zorgt voor grote spreads waarmee een belegger beter zijn zinnen kan zetten op de S&P 500 index. Daarbij staan de opties op ETF’s, waaronder die op de SPY, QQQ en IWM, als zeer liquide te boek.

Dow Jones futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

Bekijk KID Informatie

FAQ

Via online broker LYNX is het mogelijk om te handelen in Dow Jones futures, zoals de e-mini Dow Jones Industrial Average (YM) en Micro E-mini Dow Jones Industrial Average Index (MYM).

Dow Jones futures worden verhandeld via de ECBOT. De handelstijden zijn van zondagavond tot vrijdagavond tussen 00:00 – 23:00 CEST.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.