Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Elke week de Technische Analyse AEX in uw mailbox

Wilt u wekelijks de Technische Analyse AEX in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het registratieformulier onder aan deze pagina.


AEX index rijp voor verdere daling & aandeel Amazon topt

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

In de afgelopen weken hebben we op deze plek constant gewaarschuwd voor verzwakkingen. Veelvuldig noemden we de voormalige bodems rond de 748 punten als belangrijk obstakel. Elke herstelpoging de afgelopen weken strandde rond dit niveau. Want ook de 200-daags en 55-daags gemiddelden weerhielden de Nederlandse beurs van een verdere stijging. Dit resulteert in twee lagere toppen en dit geeft aan dat de verkoopdruk verder toeneemt.

Op dit moment staat de steunzone rond de 729,6 punten onder druk. Het slot van afgelopen vrijdag was er nog vlak boven, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de AEX index definitief onder deze steunzone zakt. Daarmee zal de dalende trend worden hervat. We zien dan in eerste instantie ruimte richting de steun op 710,9 punten (bodem 20 maart 2023). Omdat de recente consolidatie de karakteristieken van een bear pennant / bear flag vertoont, mag een diepere koersdaling echter niet worden uitgesloten. Het koersdoel op basis van deze technische patronen ligt eerder in de buurt van de steun op 688,24 punten (bodem 30 december 2022).

Later deze week zal de EMA55 vermoedelijk ook de EMA200 neerwaarts doorkruisen. Zo’n kruising staat binnen de technische analyse bekend als een ‘death cross’ en vormt doorgaans een negatief signaal. Enkel bij een terugkeer en slotstand boven de 749,27 punten klaart de lucht wat op. Een doorbraak boven de top op 754,76 van 4 september is noodzakelijk voor een nieuw koopsignaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Amazon (AMZN)

E-commerce gigant Amazon meldde op maandagochtend dat het $ 4 miljard zal investeren in Anthropic en een minderheidsbelang in het bedrijf zal nemen. Anthropic werd ongeveer twee jaar geleden opgericht door voormalige OpenAI-onderzoekers en heeft onlangs zijn nieuwe AI-chatbot Claude 2 gepresenteerd. Amazon hoopt met de investering de strijd aan te kunnen gaan met ChatGPT.

Beleggers moeten echter goed naar de grafiek kijken voordat ze besluiten te beleggen in het aandeel Amazon. Want de rally van de afgelopen maanden lijkt afgebroken. De koers strandde precies op de weerstand rond $ 146,5, nadat de RSI-indicator negatieve divergentie vertoonde. Vervolgens werd de stijgende trendlijn doorbroken en ook is het aandeel nu al 2 dagen onder de steun rond $ 130,58 gesloten.

Hiermee is het aandeel Amazon technisch verzwakt en komt er ruimte vrij voor een grotere correctie. Eerst zal de koers waarschijnlijk het 200-daags gemiddelde rond de $ 122 gaan testen. En na een doorbraak kan het aandeel verder omlaag richting de $ 114, waar we eerdere toppen en bodems zien liggen. Rond dit niveau zullen vermoedelijk de eerste kopers weer actief worden. Voor een technische verbetering is een doorbraak boven de $ 130,6 noodzakelijk. Dan kan de koers van Amazon verder omhoog richting de top op ruim $ 170 per aandeel.

Technische analyse aandeel Amazon (AMZN)

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Sinds de technische analyse van vorige week is er niet zo bijster veel veranderd. De Nederlandse beurs was wel in beweging, maar dit speelde zich af tussen de eerder besproken steun- en weerstandszones. Boven de steun op ongeveer 730 punten wist de AEX op te veren, maar op vrijdag ketst de index vervolgens weer af op het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hiermee lijkt er wederom een lagere top te worden achtergelaten onder de voormalige koersbodems uit juni en juli. Deze in het rood gemarkeerde zone wordt hiermee een steeds sterkere weerstandszone.

Nu ook de moving averages steeds verder omlaag krullen, neemt de neerwaartse druk toe. Bovendien is een neerwaartse kruising van de EMA55 onder de EMA200 nog steeds aanstaande. Zo’n kruising staat binnen de technische analyse bekend als een ‘death cross’ en vormt doorgaans een negatief signaal.

Een eventuele doorbraak onder de 729,6 punten maakt ruimte vrij voor een daling richting de steun op 710,9 punten. Daaronder kan de AEX zelfs verder omlaag richting de steun op 688 punten. Enkel bij een terugkeer en slotstand boven de 749,2 punten klaart de lucht wat op. Een doorbraak boven de top op 754,76 van 4 september is noodzakelijk voor een nieuw koopsignaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel ING (INGA)

ING weet volop te profiteren van het huidige renteklimaat. Dit bleek uit de recente kwartaalcijfers, maar dit is ook terug te zien in het aandeel. De koers liep de afgelopen maanden behoorlijk op, maar de stijging kwam begin augustus tot stilstand. Rond € 13,55 ligt namelijk een behoorlijke weerstand waar ING tot dusver niet boven wist te breken.

Inmiddels werd ook de stijgende trendlijn gebroken en zien we nu een zijwaarts trendkanaal. Aan de onderkant ligt steun rond de € 12,70. Een eventuele doorbraak hieronder maakt ruimte vrij voor een grotere correctie. Dan zien we nog wel steun rond € 12,17, waar de koers op 6 juli een bodem vormde. En bovendien ligt rond dit niveau het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Indien ING hieronder zakt komt er ruimte vrij voor een daling richting de steun op € 11,50.

Bij een doorbraak boven de € 13,55 wordt de stijgende trend hervat. Dan krijgt ING ruimte voor een stijging richting de volgende weerstanden die zich op € 14 en € 16,64 bevinden.

Technische analyse aandeel ING (INGA)
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week maandag veerde de AEX stevig op, maar we waarschuwden al voor te veel optimisme en schreven het volgende: Toch moeten we de komende dagen waakzaam zijn. Ten eerste moeten we het slot nog afwachten, maar ook het feit dat de Verenigde Staten dicht zijn maakt deze beweging iets minder betrouwbaar. We bekijken de huidige opleving dus argwanend en letten op omkeersignalen. Indien de AEX bijvoorbeeld weer sluit onder de 749 geeft dat een bearish signaal.

Het slot van vorige week maandag was dan ook onder de eerder genoemde weerstandszone. Voormalige bodems rond de 748 punten zorgen nu namelijk voor flink wat weerstand. Bovendien zijn zowel de 55-daags als 200-daags voortschrijdende gemiddelden neerwaarts gedraaid. De index’ staat is vorige week duidelijk afgeketst op de EMA200 en noteert al sinds 17 augustus onder dit belangrijke gemiddelde. Daarmee is de technische conditie negatief.

De opleving van vorige week heeft opnieuw een lagere top achtergelaten op de grafiek van de AEX index. Daarmee blijft de korte- en middellangetermijn trend neerwaarts gericht. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de Nederlandse beurs onder de steunzone rond 730 punten zakt. Na een doorbraak onder de bodem van 18 augustus op 729,6 punten wordt de dalende trend hervat. We zien de steun op 710,9 punten (bodem 21 maart) dan als volgende koersdoel, maar hieronder gaat het luik verder op en kan de index richting de steun op 688,24 punten (bodem 30 december 2022) gaan bewegen.

Een neerwaartse kruising van de EMA55 door de EMA200 lijkt in de komende periode ook aanstaande. Zo’n kruising staat binnen de technische analyse bekend als een ‘death cross’ en is doorgaans een negatief signaal.

Enkel bij een terugkeer en slotstand boven de 748 punten klaart de lucht wat op. Een doorbraak boven de top op 754,76 van vorige week is noodzakelijk voor een nieuw koopsignaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Prosus (PRX)

Het aandeel Prosus was de afgelopen maanden niet vooruit te branden. Beleggers hebben nog altijd vragen over de toekomst van het bedrijf nu het belang in het Chinese Tencent wordt afgebouwd. Dat belang is nog altijd goed voor ongeveer 75% van de totale beurswaarde. Afgelopen zomer maakte Prosus tegenvallende cijfers bekend, als gevolg van een kleiner belang in het Chinese internet- en gamebedrijf.

Vandaag gaat Prosus aan kop in een licht hogere AEX en daarmee veert het aandeel weer eens op vanaf de steunzone rond de € 62. Per saldo beweegt het aandeel namelijk al sinds medio maart in een zijwaartse bandbreedte tussen pakweg € 62 en € 73. Voor actieve handelaren kan het interessant zijn om binnen deze range te handelen. Zo kan men kopen aan de onderkant van de trading range en weer verkopen rond de bovenkant. Beleggers die liever iets meer bevestiging willen, kunnen wachten op een doorbraak boven de € 66,29 (top 4 september).

Voor een duurzame technische verbetering moet Prosus sluiten boven de weerstand op € 72,83. Na een slot hierboven komt er ruimte vrij voor een stijging richting de € 79, waar een belangrijk weerstandsniveau ligt. Daarboven kan Prosus zelfs verder stijgen naar € 87 en hoger. Een eventueel slot onder de steun op € 61,30 levert echter een technische verzwakking op. Dan kan Prosus verder omlaag richting de € 55 of lager.

Technische analyse aandeel Prosus (PRX)
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Wall Street blijft op maandag 4 september gesloten vanwege Labor Day. Dat weerhoudt de Europeanen niet van een knalgroene beursdag. Onze eigen AEX index staat vandaag 1% hoger en lijkt daarmee technisch licht te verbeteren, maar toch kan de vlag nog niet uit.

Nadat de AEX was opgevangen in het steungebied rond de 730 punten volgde een opleving. Vorige week zagen we dat de index zichtbaar moeite had met de voormalige koersbodems rond de 749 punten. Bovendien zorgde het 200-daags voortschrijdende gemiddelde voor verkoopdruk. Vandaag opent de index echter boven deze weerstand en dat maakt het technisch beeld iets minder negatief.

Toch moeten we de komende dagen waakzaam zijn. Ten eerste moeten we het slot nog afwachten, maar ook het feit dat de Verenigde Staten dicht zijn maakt deze beweging iets minder betrouwbaar. Technisch nadert de AEX nu ook het dalende 55-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit korte gemiddelde kan mogelijk voor een lagere top zorgen. Bovendien is ook de EMA200 licht neerwaarts gedraaid.

Een neerwaartse kruising van de EMA55 door de EMA200 lijkt in de komende periode ook aanstaande. Zo’n kruising staat binnen de technische analyse bekend als een ‘death cross’ en is doorgaans een negatief signaal.

We bekijken de huidige opleving dus argwanend en letten op omkeersignalen. Indien de AEX bijvoorbeeld weer sluit onder de 749 geeft dat een bearish signaal. Na een doorbraak onder de bodem van 18 augustus op 729,6 punten wordt de dalende trend hervat. We zien de steun op 710,9 punten (bodem 21 maart) dan als volgende koersdoel. Maar hieronder gaat het luik verder op en kan de index richting de steun op 688,24 punten (bodem 30 december 2022) gaan bewegen.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Apple (AAPL)

Het aandeel Apple heeft in 2023 een mooie stijging laten zien van ruim 50%. Begin mei brak de koers uit het dalende trendkanaal (oranje lijnen) en kort daarna brak Apple boven de toppen uit 2022. Medio juli vormde het vervolgens een nieuwe all-time high.

Tussen maart en juli liep het aandeel gestaag op met steeds hogere toppen en bodems. Deze trend werd afgebroken na de bekendmaking van de kwartaalcijfers begin augustus. De koers brak uit de korte termijn stijgende trend en viel met ongeveer 12,5% omlaag. Maar Apple werd vervolgens opgevangen rond de koerstop van augustus 2022 rond de $176. Ook vormde het aandeel daarmee een hogere bodem boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Het recente herstel oogt zeer sterk, maar loopt nu mogelijk tegen weerstand aan. Tijdens de koersval begin augustus werd namelijk een gap (koershiaat) gevormd. Deze gap tussen $ 190,69 en $187,38 zal vermoedelijk voor verkoopdruk gaan zorgen. Beleggers dienen dus rekening te houden met een lagere top op dit niveau. Vervolgens lijkt een nieuwe test van de bodem rond $ 176 en de EMA200 voor de hand te liggen. Een doorbraak hieronder en een terugkeer binnen het voormalige dalende trendkanaal maakt ruimte vrij voor een correctie richting de steunzone rond de $ 155.

Boven de $ 190 krijgt Apple echter ruimte voor een aanval op de all-time high op $ 198,23. Een doorbraak hierboven maakt ruimte vrij voor nog hogere koersen.

Technische analyse aandeel Apple (AAPL)
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week hebben we de technische verzwakkingen van de AEX uitvoerig besproken. Zo is de Nederlandse beurs door de onderkant van de stijgende trendlijn gezakt. En ook werd daarbij de steunzone rond 748 punten doorbroken en is de index onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde gezakt. Op vrijdag 18 augustus werd echter het voorlopige dieptepunt gevormd op 729,6 punten. De AEX toonde vorige week enig herstel, maar dat werd op donderdag tenietgedaan toen de index met 0,91% daalde, nadat deze eerder die dag nog bijna 1% hoger had gestaan.

We schreven vorige week maandag dan ook het volgende:

De technische verzwakkingen hebben ruimte vrijgemaakt voor een daling richting de steun op 710,9 punten (bodem 21 maart). Maar beleggers moeten tussentijds rekening houden met oplevingen. Een scenario waarbij de index de voormalige bodems op 747,6 punten en de EMA200 terug test is goed mogelijk. Daar moeten beleggers dan weer rekening houden met de vorming van een nieuwe lagere top.

Exact dit gebeurde op donderdag toen de AEX een hoogtepunt van 749,2 bereikte. Daarmee werden niet alleen de bodems van mei t/m juli teruggetest, maar ook het 200-daags gemiddelde bleek de beurs tegen te houden. Mogelijk is hiermee een lagere top gevormd en vermoedelijk gaan we de komende weken nog verder corrigeren. Na een doorbraak onder de bodem van 18 augustus op 729,6 punten wordt de dalende trend hervat. We zien de steun op 710,9 punten (bodem 21 maart) dan als volgende koersdoel. Maar hieronder gaat het luik verder op en kan de index richting de steun op 688,24 punten (bodem 30 december 2022) gaan bewegen.

Bij een eventueel slot boven de high van vorige week op 749,2 punten klaart het technische beeld weer wat op. Dan kan de AEX opnieuw een poging doen om de weerstandszone rond 777/778 punten te doorbreken. Maar voorlopig lijkt dit een minder plausibel scenario.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla presteert dit jaar goed. We zien op middellange termijn een patroon van hogere toppen en bodems. In de afgelopen weken viel de koers stevig terug, maar voorlopig lijkt deze te worden opgevangen door de toppen van begin dit jaar. Bovendien heeft het stijgende 200-daags gemiddelde voor steun gezorgd.

Mogelijk kan Tesla zijn rally vervolgen. Een trigger daarvoor zou een doorbraak boven de top van vorige week rond de $ 240,82 zijn. Bovendien breekt Tesla dan ook boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde, wat de uitbraak kan bevestigen. Er komt dan ruimte vrij voor een stijging richting de toppen van vorig jaar zomer rond de $ 313. Vorige maand bleken deze koersen echter een brug te ver, toen het aandeel een top vormde op $ 299. Deze top kan uiteraard opnieuw voor verkoopdruk gaan zorgen.

Het positieve scenario wordt teniet gedaan bij een eventuele doorbraak onder de steun op $ 212,36 (bodem 18 augustus). Als dit gebeurt dan start een dalende trend en krijgt Tesla veel meer ruimte om te dalen. We zien dan tussentijds wat steun rond de $ 190, maar in principe ligt de weg dan vrij voor een daling richting de bodem van 27 april op $ 152.

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse AEX index (EOE)

In de technische analyse van vorige week stonden we stil bij signalen van topvorming bij de AEX. Het werd een slechte beursweek, waarbij de Nederlandse beurs ongeveer 4% verloor. Daarbij zijn nieuwe technische verzwakkingen ontstaan, waardoor de komende periode rekening moet worden gehouden met aanhoudende verkoopdruk.

Op donderdag eindigde de AEX 2,5% lager, mede door de zwakke resultaten en de ongekende koersval van het aandeel Adyen. Daarbij zakte de AEX onder de eerdergenoemde steun op 747,6 punten, de bodems van juni en juli. Hiermee is het patroon van hogere toppen en bodems definitief geschonden. De grafiek van de AEX begint nu contouren te vertonen van een dalende trend, waarbij lagere bodems en lagere toppen worden gevormd. Ook zakte de index onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wat de technische verzwakking bevestigt.

De technische verzwakkingen hebben ruimte vrijgemaakt voor een daling richting de steun op 710,9 punten (bodem 21 maart). Maar beleggers moeten tussentijds rekening houden met oplevingen. Een scenario waarbij de index de voormalige bodems op 747,6 punten en de EMA200 terug test is goed mogelijk. Daar moeten beleggers dan weer rekening houden met de vorming van een nieuwe lagere top.

Een eventuele terugkeer en slot boven de 747,6 punten moet met argusogen bekeken worden. De AEX heeft namelijk ook de stijgende trendlijn (oranje) gebroken, waardoor een eventuele pullback naar deze lijn ook mogelijk blijft. We kunnen pas weer positief worden over de grafiek van de AEX als er hogere bodems worden gevormd en de index boven de 200EMA en de 55EMA terugkeert.

Technische analyse aandeel Adyen (ADYEN)

Het aandeel Adyen is vorige week keihard afgestraft. Na de publicatie van de cijfers ging de koers met bijna 40% onderuit. Op vrijdag eindigde de koers weer 3% lager en vandaag gaat er nog eens 5% af. Speculanten vragen zich uiteraard af waar de bodem ligt en of een opleving aanstaande is. Vanaf maart 2020 is de koers ontzettend hard opgelopen en het volgende steunniveau ligt dan ook pas rond € 683, waar Adyen in maart 2020 steun vond.

De RSI-indicator laat met een stand van ongeveer 13 in ieder geval zien dat er sprake is van een behoorlijke oversold-conditie. Het probleem is echter dat dit niet direct een blind koopmoment oplevert. Een terugkeer van de RSI boven de 20 kan wel meer bevestiging geven van een tijdelijke bodem. Men kan ook letten op signalen van candlestick-patronen.

Als er signalen zijn geweest van bodemvorming dan zien we vervolgens wel redelijk veel ruimte voor herstel. Het is goed mogelijk dat Adyen de bodem van 13 juni gaat opzoeken rond € 1148. Iets hoger richting de bodems tussen € 1200 a € 1250 is ook mogelijk. Vervolgens zal hier veel verkoopdruk plaatsvinden. Beleggers moeten in deze zones dan ook rekening houden met de vorming van een lagere top.