Technische Analyse AEX


AEX vindt steun aan onderkant stijgende trend & technische analyse van AMG

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Vorige week bespraken we het rising wedge patroon op de grafiek van de AEX-index. Met de forse daling op dinsdag werd dit patroon geactiveerd en al snel werd de besproken steunzone op 800 punten bereikt. Op woensdag en donderdag wist de Nederlandse beurs nog keurig boven het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) te blijven, maar op vrijdag openden de beurzen fors lager.

Daarbij werd de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal getest. Deze trendlijn ligt momenteel vlak boven de 780 punten en loopt iedere dag iets op. Vandaag opende de AEX index ruim 1% hoger en daarmee lijkt de beurs in het eerste geval op te veren vanaf de onderkant van de stijgende trend. Toch is het gevaar voorlopig nog niet geweken.

De correctie van 830 punten naar 780 is vrij steil verlopen, met maar weinig tekenen van herstel. Op de weg naar boven komt de AEX nu wel een aantal hordes tegen. Vooral in de regio 800-810 punten ligt veel weerstand gevormd door voormalige toppen en bodems. Ook de EMA55 ligt vlak onder de 800 punten. Een doorbraak boven de weerstand op 810 punten lijkt noodzakelijk om de bodem definitief te kunnen bevestigen. Tussen circa 810 en 185 punten zien we eveneens een gap op de grafiek die mogelijk gesloten kan worden, maar ook voor weerstand kan zorgen.

Tot die tijd moet men alert zijn op de stijgende trendlijn. Bij een eventuele doorbraak hieronder lijkt een verdere daling richting de steun op 750 punten van 6 oktober aannemelijk. Hier ligt ook het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) en deze zal dan ongetwijfeld steun kunnen bieden aan de AEX index.

Technische analyse aandeel Advanced Metallurgical Group (AMG)

Deze week bespreken we het in Nederland gevestigde AMG. Dit bedrijf produceert metalen en mineralen producten. Op de grafiek hebben we vanaf eind 2020 tot april 2021 een mooie rally gezien van €14 tot circa $35. Rond die €35 werd weerstand ondervonden door voormalige toppen en bodems uit 2018 en 2019.

Vervolgens is de koers in een dalend trendkanaal terechtgekomen en probeert AMG nu steun te vinden rond koerstoppen van eind 2019 en begin 2020. Ook probeert de 200EMA op de weekgrafiek wat steun te bieden. Voor een technisch koopsignaal willen we echter een uitbraak zien uit het dalende trendkanaal. Een doorbraak en slotstand boven de top van 19 november op €27,36 kan een eerste verbetering geven. Een doorbraak afwachten boven de weerstand op € 29,24 is misschien nog beter.

na een doorbraak kan de koers van AMG weer stijgen richting de weerstandszone rond €35. Mocht het de koers ook lukken om daar doorheen te breken dan wacht weerstand rond €46 en de all-time high op €53. De toenemende vraag naar lithium en vanadium voor batterijen in elektrische auto’s kan daarbij helpen.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De AEX index bevindt zich nog altijd in een stijgende trend, maar op korte termijn lijkt de kracht af te nemen. De afgelopen weken zien we slechts licht hogere toppen ontstaan en de bewegingen worden steeds kleiner. In de grafiek hieronder hebben we een rising wedge patroon ingetekend. Deze stijgende driehoek is doorgaans een negatief patroon en kan een draai van de markt signaleren.

Voor de activatie van dit patroon kijken we naar de low van afgelopen vrijdag. Na een doorbraak en slotstand onder 820,45 punten moet men rekening houden met meer verkoopdruk. Het koersdoel van een rising wedge vinden we doorgaans aan de onderkant van dit patroon. Een daling richting de steunzone op 800 punten wordt dan dus mogelijk. Hier vinden we ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) dat steun kan bieden aan de korte termijn trend.

De lange termijn stijgende trend blijft ondanks deze eventuele correctie gewoon intact. Op de grafiek zien we dat de gele stijgende trendlijn momenteel rond de 775 punten ligt. Deze trendlijn loopt iedere week een aantal punten op. Daaronder zien we nog het 200-daags voortschrijdend gemiddelde op 745 punten. Deze stijgende rode lijn bevestigt de sterke lange termijn conditie van de beurs.

Technische analyse aandeel NIO (NIO)

De koers van Tesla is naar grote hoogtes gestegen, maar die van concurrent NIO is de laatste tijd fors achtergebleven. Vrijdag nabeurs werd bekend dat de elektrische autobouwer uit China meldde dat het aandelenverkoopprogramma was afgerond. De koers van NIO boekte in de nabeurshandel een winst van ruim 3%.

Op de grafiek wordt het steeds spannender, want binnenkort moet de koers uit de steeds krapper worden driehoeksformatie breken. In het blauw zien we de bovenkant van de driehoek gevormd worden door de toppen van het afgelopen jaar. Een doorbraak boven deze lijn en de weerstand op $44,27 is noodzakelijk om een technische verbetering te laten zien. Na een opwaartse uitbraak kan de koers oplopen richting de top van begin juli vlak boven de $54.

Beleggers moeten de steun rond $37 goed in de gaten houden, want een doorbraak hieronder kan de koers richting de onderkant van de driehoek brengen. Daar bevindt de blauwe steunlijn zich momenteel op circa $34. Een neerwaartse uitbraak kan uiteraard een veel diepere correctie veroorzaken.

De schrijver heeft op het moment van publicatie aandelen NIO in bezit.

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Na een aantal sterke weken zagen we vorige week een aantal rode candles. De wereldwijde aandelenbeurzen namen duidelijk even een adempauze om de hoge inflatiecijfers een plekje te geven. In de analyse van 8 november wezen we al op de gravestone doji die op vrijdag 5 november werd gevormd. Voorlopig heeft deze candle de top op 824,72 gemarkeerd.

Vervolgens zagen we afgelopen week een beperkte terugval, maar deze daling van minder dan 2% was zeker nog geen reden tot paniek. Op 10 november werd een bodem op de grafiek gevormd op 808,80 punten en vervolgens kregen we weer twee hersteldagen te zien. Daarmee blijft de stijgende trend op korte termijn nog altijd intact. Een doorbraak en slotstand onder deze steun kan wel voor een eerste verzwakking zorgen. Belangrijker blijft de steun die we vlak daaronder zien op 801,26 punten (bodem 29 oktober). Bij een doorbraak (slotstand) hieronder moet men pas rekening houden met een diepere correctie. Een daling richting de gap tussen 779 en 784 punten behoort dan tot de mogelijkheden. Maar ook dan zal de lange termijn stijgende trend intact blijven, gelet op het gele trendkanaal en de stijgende 200 EMA die op 740 punten ligt.

Voorlopig kijken we dus gewoon nog opwaarts en daarbij is de weerstand op 824,74 van belang. Een doorbraak hierboven kan een verdere stijging richting 840 uitlokken. Daar ligt momenteel de bovenkant van het stijgende trendkanaal.

AEX-index 15-11-2021

Technische analyse aandeel Just Eat Takeaway (TKWY)

Beleggers in het aandeel Just Eat Takeaway lijden honger. Het bedrijf dat onder Nederlanders beter bekend staat als thuisbezorgd ziet zijn koers steeds verder afglijden. De koers bevindt zich al het gehele jaar in een dalende trend, gekenmerkt door lagere toppen en bodems.

Op dit moment staat de koers aan de onderkant van het ingetekende dalende trendkanaal. Ook heeft het aandeel hier een belangrijk steunniveau bereikt. Mogelijk kan de koers vanaf hier dus gaan opveren en dat biedt kansen voor speculatieve beleggers. Een eerste herstel richting de bovenkant van het dalende trendkanaal vlak boven de € 70 lijkt mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de koers daar weerstand zal ondervinden van de dalende trend, alsmede van het dalende 200-daags gemiddelde. Een doorbraak boven de weestand op € 72,63 (top 20 oktober) zou een verbetering van de technische conditie kunnen betekenen.

Beleggers moeten wel extra goed letten op de steun rond € 58,80 die werd gevormd op 16 maart 2020. Een eventuele doorbraak en slotstand onder dit steunniveau kan een verdere verzwakking inluiden. Dalingen richting de steun op € 52 of zelfs richting de bodems op € 42 behoren dan tot de mogelijkheden.

Just Eat Takeaway 15-11-2021

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

Wall Street blijft maar nieuwe records vestigen en ook de meeste beurzen in Europa doen mee. We zagen afgelopen week nieuwe all-time highs in Duitsland en België. Ook in Frankrijk en Italië zien we nieuwe records op de borden, maar onze eigen AEX-index is dit jaar met een winst van ruim 31% toch echt het beste jongetje van de klas. De vraag is dan ook hoeveel rek er nog in zit.

De daggrafiek wijst al het gehele jaar de weg omhoog met alsmaar hogere toppen en bodems. Daarbij blijven de 55EMA (blauwe lijn) en 200EMA (rode lijn) alsmaar stijgen en elke correctie wordt snel weer opgekocht. Afgelopen week zagen we de index op vrijdag een hoogtepunt van 824,72 punten bereiken. Op diezelfde dag viel de koers echter ook weer hard terug en eindigde de AEX zelfs lager. Op de grafiek is daardoor een gravestone doji candle achtergebleven, wat mogelijk een tijdelijke adempauze signaleert.

Deze eenzijdige candle is overigens nog geen reden tot paniek. De trend blijft voorlopig nog opwaarts gericht en we moeten voornamelijk de steun op 801,26 punten in de gaten houden. Hier ligt de laatste bodem en pas als de AEX hieronder sluit moeten we rekening houden met een grotere correctie. Een daling richting de gap tussen 779 en 784 punten behoort dan tot de mogelijkheden. Opwaarts lijkt de ruimte op korte termijn beperkt tot 830/835 punten, waar de bovenkant van het stijgende trendkanaal loopt.

AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Uber (UBER)

Taxi- en bezorgdienst Uber heeft vorige week prima resultaten laten zien. Uber wist voor het eerst in tien jaar zwarte cijfers te schrijven als men keek naar de ebitda. Als men de verliezen door de herwaardering van het belang in de Chinese taxidienst Didi buiten beschouwing laat, was er sprake van winst. Beleggers reageerden de volgende dag enthousiast op de cijfers en de koers van Uber sloot op vrijdag 4,24% hoger.

Op de grafiek zien we een interessant bodempatroon. Eerst brak het aandeel Uber eind september al uit het dalende driehoeks-patroon. Vervolgens ging de koers weer omlaag, maar daarbij werd steun gevonden boven de $42. Hierdoor is er een hogere bodem op de grafiek gevormd.

Nu is het de taak aan Uber om de weerstand op $48,88 te doorbreken. De potentiële uitbraak zal een nieuwe periode van duurzame koersstijgingen inluiden. Na een uitbraak zien we als eerste weerstand rond $52, maar een stijging richting de toppen boven de $60 lijken ook goed mogelijk.

Grafiek Uber | LYNX Beleggen

De schrijver heeft op het moment van publicatie aandelen Uber in bezit.

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

De aandelenbeurzen in New York hebben afgelopen week weer nieuwe all-time highs laten zien. In Europa blijven de meeste beurzen wat achter, maar de Nederlandse beurs oogt ijzersterk. De AEX-index profiteert van de sterke prestaties van aandelen als Adyen en ING, maar uiteraard ook van de chipbedrijven ASMI, ASMI en BESI.

Op lange termijn beweegt de AEX omhoog in een stijgend trendkanaal. We zien steeds weer hogere toppen en bodems die het positieve sentiment bevestigen. Ook vorige week bereikte de index met ruim 818 punten weer een nieuw record. Op vrijdag viel de index stevig terug, maar werd deze keurig opgevangen door de toppenreeks uit september. Een sterk intraday herstel volgde en mogelijk heeft de AEX dus op 801,26 punten een hogere bodem gevormd.

Een doorbraak boven de weerstand op 818,31 is nodig om de stijgende trend te kunnen hervatten. Binnen het stijgende trendkanaal is er in eerste instantie ruimte tot circa 830/832 punten. Als de AEX echter onder de steun op 801,26 sluit, dan moet men mogelijk rekening houden met een diepere correctie. Tussen circa 779 en 784 punten staat tenslotte nog een gap open in de grafiek.

Het feit dat de AEX boven de stijgende 55EMA (blauwe lijn) en 200EMA (rode lijn) beweegt is zeer positief. Deze bevestigen de sterke lange termijn conditie van de beurs.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla blijft menigeen verbazen. Sinds de bodems van eerder dit jaar is de koers weer eens verdubbeld. Op onze Tesla pagina leest u meer achtergrond informatie. In dit artikel bekijken we uiteraard enkel de grafiek. Waar stopt deze stijging?

De koers van Tesla bewoog eerder tussen de $900 en pakweg $550. Na de uitbraak boven de $900 is er een duidelijke technische verbetering opgetreden. De koers bevindt zich echter in uncharted territory. Een mogelijk koersdoel kunnen we bepalen door de range tussen $550 en $900 op te tellen bij het uitbraakniveau. Indien we $350 optellen bij $900 dan komen we op een koersdoel van $1250.

Nog circa 10% potentieel dus, maar dit lijkt mijns inziens echter niet het juiste moment om nog in te stappen. De RSI indicator staat ruim boven de 90 en wijst op een extreme overbought situatie. De kans op een correctie op korte termijn neem dus toe. Een eventuele terugval naar de oude weerstand op $900 lijkt aannemelijk. Zo’n pullback zien we vaker en dan zal de oude weerstand als steun fungeren. Dat is dus ook een mooie plek om eventuele kooporders te plaatsen.

Grafiek Tesla | LYNX Beleggen

Korte termijn analyse AEX index (EOE): daggrafiek

In de laatste analyse van twee weken geleden hebben we gewezen op de gap tussen de 764,09 en 767,64 punten. Deze gap werd vervolgens al snel gesloten en de AEX gebruikte dit gebied als steunniveau. Ook wezen we op de weerstand op 777,85 en dat een uitbraak hierboven zou kunnen leiden tot een herstel richting de 800 punten. Na de uitbraak hierboven zagen we dan ook een krachtig herstel. Inmiddels heeft de AEX index dit gebied van weerstand rond de 800/804 punten doorbroken. Wat staat de Nederlandse beurs nu te wachten?

De uitbraak heeft een nieuwe all-time high en een technische verbetering opgeleverd. Het stijgende trendkanaal is nog altijd leidend en bevestigd de lange termijn stijgende trend. Bevestiging krijgen we van de stijgende EMA55 en EMA200. Het potentieel lijkt op korte termijn beperkt, want rond de 825-827 punten ligt momenteel de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Uiteraard komt deze trendlijn iedere dag een stukje hoger te liggen.

Mogelijk gaat de AEX eerst wat meer consolideren, waardoor de opwaartse ruimte weer toeneemt. Het is daarbij belangrijk dat de index bij een eventuele terugval boven de 800 punten weet te blijven. Een terugval onder deze voorgaande toppen kan namelijk een failure betekenen. Zo’n valse uitbraak kan een verzwakking inluiden en dan wordt een daling richting de 780 punten ook mogelijk. Daar ligt momenteel een gap en de 55EMA.

AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse iShares Global Clean Energy ETF (INRG)

Interesse in schone energieaandelen lijkt de afgelopen weken weer te zijn toegenomen. Aandelen als Tesla, Plug Power en Vestas zijn in oktober fors gestegen. Met de iShares Global Clean Energy ETF kunt u inspelen op een breed scala aan aandelen die actief zijn in de productie van schone energie of de levering van apparatuur en technologie voor schone energie uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. De grootste wegingen in deze ETF komen van Vestas, Enphase Energy, Orsted en Plug Power, maar in totaal belegt de ETF in 154 aandelen.

Op de grafiek van de ETF zagen we net als bij de aandelen in oktober een sterk herstel. Nu heeft de koers van deze ETF zijn hoofd opnieuw gestoten op de weerstand rond de $11,69. Het lukt de kopers nog niet om een slotstand boven deze weerstand te forceren. Een eventuele uitbraak zal wel de interesse van meer kopers wekken en dus kunnen zorgen voor een duurzame stijging.

De afgelopen maanden bewoog de ETF zijwaarts tussen circa $10,30 en $11,70. Na een uitbraak kan men deze bandbreedte van $1,40 optellen bij het uitbraakniveau en dus minimaal een koersdoel van $13,10 hanteren. Op de grafiek zien we weerstand vlak onder de $13, maar daarna liggen grotere hordes pas tussen de $15 en $16.

Kortom; veel potentieel voor deze ETF na een eventuele uitbraak. Een doorbraak onder de steun op $10,30 kan echter voor forse koersdalingen zorgen.

iShares Global Clean Energy ETF (INRG) | LYNX Beleggen