Aandeel Alphabet: Advertentiereus kwetsbaar voor coronacrisis

Het aandeel Alphabet is al jarenlang een van mijn favorieten. Alphabet (GOOGL) is niet alleen de winnaar van het internet, maar heeft ook nog eens interessante innovaties in de pijplijn zitten.

Steeds meer mensen gebruiken het internet en Google is duidelijk de winnaar onder de zoekmachines. Het bedrijf weet ontzettend veel geld binnen te harken met de verkoop van onder andere advertenties.

In dit artikel bespreken we de activiteiten van Alphabet en de laatste kwartaalresultaten van de techreus.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Aandeel Alphabet

Update 3 augustus: Kwartaalcijfers aandeel Alphabet

Op 30 juli maakte Alphabet de resultaten over het tweede kwartaal van 2020 openbaar. Het bedrijf blijkt één van de weinige techbedrijven die niet weet te profiteren van de coronacrisis. Sterker nog: de resultaten vielen enigszins tegen. Voor het eerst sinds het bestaan van Google-moederbedrijf Alphabet werd een omzetdaling geboekt. Na het eerste kwartaal waarschuwde de internetreus al voor tegenvallende advertentie-inkomsten. Deze prognose blijkt werkelijkheid te zijn geworden, want de omzet daalde met 2% tot $38,29 miljard. Vorig jaar werd er in hetzelfde kwartaal namelijk nog een omzet geboekt van $38,94 miljard. De operationele (winst)marge daalde van 24% tot 17%.

Het bedrijf zag vooral de advertentie-inkomsten op Google terugvallen, terwijl deze op Youtube nog wel toenamen. Ook namen de Youtube-abonnementen toe, blijkt uit de stijging van de Google Other divisie, deze kwam uit op ruim $5,1 miljard. Door de hogere inkomsten uit Google Cloud wist Alphabet de omzet nog redelijk op peil te houden. Het operationeel inkomen daalde met ongeveer 25% naar 7,57 miljard. Alphabet sloot het kwartaal af met ruim $121 miljard aan liquide middelen op de balans.

Beleggers schrokken van de resultaten, maar deze waren nog wel beter dan de consensus. Ook kregen beleggers positief nieuws te horen van de advertentiereus. Alphabet kondigde namelijk een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van $28 miljard. Het feit dat ze ondanks de coronacrisis doorgaan met zo een programma toont wel aan dat het management vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf.

Wat doet Alphabet?

Google werd officieel in 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Google begon echter al in 1996 als een onderzoeksproject van deze twee heren die samen studeerden aan Stanford University. De studenten vonden een systeem uit waarbij servers het internet afzochten en deze sorteerden op de zoekopdracht van de gebruiker. Dit systeem noemden ze PageRank. Ze noemden hun zoekmachine in eerste instantie BackRub, maar later veranderden ze dit in Google.

In 2004 kreeg het aandeel Google een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. De IPO van Google was bijzonder geslaagd na aanvankelijke scepsis vanwege de net geklapte internetbubble. Sind de beursnotering op $85 per aandeel is de koers met circa 1350% gestegen.

Inmiddels telt het bedrijf ruim 119.000 medewerkers en is het bedrijf veel meer dan enkel een zoekmachine. Enkele jaren geleden besloot Google daarom de verschillende activiteiten in één holding onder te brengen. Alphabet bezit ruim 400 verschillende bedrijven. Sinds 2015 is het ‘Google’  een dochteronderming van het moederbedrijf Alphabet. In principe kunnen we de activiteiten van Alphabet voor het gemak in twee onderdelen splitsen: Google LLC & Other Bets. 

Google LCC is het bedrijf achter de Google-zoekmachine. Dit is veruit het meest bekende en belangrijkste onderdeel van Alphabet. Hier wordt het geld verdiend. Andere belangrijke activiteiten onder deze tak zijn Android, Youtube, Google Cloud en Google Ads. Het Google-onderdeel is verantwoordelijk voor het grootste deel van de inkomsten. De omzet komt met name uit de advertenties die worden getoond op de verschillende platformen.

Other Bets 

Other Bets zijn alle andere activiteiten die vaak nog niet echt winstgevend zijn, maar wel hoopgevend voor de toekomst. Een gedeelte van de advertentie-inkomsten investeert Alphabet al jaren in nieuwe projecten.

Waymo

Een van de bekendste projecten van Alphabet is wellicht Waymo, beter bekend als de zelfrijdende auto’s: Google Driverless Car. Al sinds 2015 worden er testritten gemaakt met deze zelfrijdende auto’s. Het ontwikkelde systeem combineert gegevens van Google Street View met kunstmatige intelligente software die input van een reeks sensoren op het voertuig verwerkt. Eerder dit jaar haalde Waymo nog $2,25 miljard op bij externe investeerders. Met het opgehaalde kapitaal wil het bedrijf verder investeren in haar personeel en technologie die het mogelijk moeten maken om de zelfrijdende auto’s van Waymo tot een succes te brengen. Wanneer de zelfrijdende auto een realiteit wordt, blijft lastig in te schatten. Sowieso is de wetgeving hier voorlopig nog niet op aangepast.

Nest

Een ander bekend voorbeeld is de Nest theromostaat die al vrij bekend is geworden bij Nederlandse huishoudens. Deze slimme verwarmingsregelaar is gemakkelijk te plaatsen zonder dat een installateur nodig is. Met dit product brengt Alphabet big data en het Internet OThings naar onze woonkamers. Alphabet heeft de laatste jaren een aantal kleine IoT-bedrijven opgekocht om zijn kennis, en daarmee zijn marktaandeel te vergroten. Het bedrijf heeft grootste plannen op dit gebied. Het heeft tenslotte een zeer groot marktaandeel op het internet en we zien nu al dat het deze informatie steeds meer gebruikt om ons van alle gemakken te voorzien. Ook kan met deze informatie geld worden verdiend door middel van gerichte advertenties.

Google Cloud Platform (GPC)

Het moederbedrijf van Google heeft de afgelopen jaren ook besloten om grote(re) stappen te maken in de cloud. In die tak wordt veel geld verdiend en Alphabet kan natuurlijk niet achterblijven bij de concurrentem Amazon en Microsoft. Onder de nieuwe clouddivisiebaas, Thomas Kurian, werden in 2018 vier bedrijven in deze sector overgenomen. Inmiddels is de omzet van deze tak opgelopen tot ruim $2,77 miljard.

Google Cloud Platform (GCP) biedt oplossingen voor opslag, analyse, big data, machine learning en app-ontwikkeling. De noodzaak van Cloud wordt steeds beter zichtbaar, zeker gedurende de huidige coronapandemie. Medewerkers kunnen door cloud-oplossingen gemakkelijker vanuit huis werken.

Google AI

Minder bekend bij het grote publiek is het gegeven dat Alphabet zich sterk focust op AI. In 2013 probeerde ze het al eens met Google Glass, een bril die de wereld en virtual reality (VR) samen zou moeten brengen. Dit werd echter geen succes en na enkele jaren trokken ze de stekker uit dit project.

Alphabet heeft in 2017 ‘Google AI’ opgericht. Dit is een divisie van Google die uitsluitend gewijd is aan kunstmatige intelligentie en machine learning. Op de website https://ai.google zien we enkele interessante innovaties, zoals Google Tensorflow. Dat is een symbolische open-source wiskundebibliotheek welke ook gebruikt wordt voor machine learning-toepassingen zoals neurale netwerken.

Bij AI kunt u ook denken aan de combinatie met augmented reality, waarbij straatborden of boeken in een andere taal kunnen worden vertaald door middel van de camera op uw telefoon. Google wil kant-en-klare AI oplossingen gaan aanbieden die bedrijven in hun producten of diensten kunnen integreren voor een hogere opbrengst en efficiëntie.

Koers aandeel Alphabet

Is het aandeel Alphabet koopwaardig? 

Veel beleggers zijn doorgaans huiverig om het aandeel Alphabet te kopen. Ze vinden het duur, je betaalt tenslotte circa $1500 voor één aandeel. Vaak geheel onterecht, want een hoge prijs voor een aandeel betekent niet altijd dat het “duur” is. Voor de verhandelbaarheid van aandelen zien we wel vaak dat bedrijven kiezen voor een stock-split, of aandelensplitsing, om het aandeel weer beter koopbaar te maken voor de gewone belegger. Zo hebben onder andere Apple en Google al eens een stock-split doorgevoerd.

Fundamenteel gezien is Alphabet alles behalve duur. Het bedrijf heeft een sterke balans en de vrije kasstroom lag in 2019 op ruim $28,4 miljard. Met een beurswaarde van circa $1000 milard en een nettowinst van $34,3 miljard (2019) komen we op een K/W van 29. Maar we kunnen het aandeel ook iets anders waarderen. Zonder de uitgaven van Other Bets zou de winst namelijk op circa $ 38 miljard uitkomen. Alphabet zit bovendien op een berg aan cash van $ 121 miljard. Als we dit van de beurswaarde afhalen en de schuld van $ 4 miljard hier weer bij op tellen, krijgen we een Enterprise Value (bedrijfswaardering) van $735 miljard.

Indien we de koers-winstverhouding berekenen aan de hand van de Enterprise Value, komen we op een K/W van slechts 21.6. Dit oogt nog altijd vrij aantrekkelijk voor een bedrijf met dubbele groeicijfers en nog vele innovaties in de pijplijn. Andere groeibedrijven zoals Amazon en Netflix worden veelal veel duurder verhandeld.

Technische Analyse van het aandeel Alphabet

De koers van het aandeel Alphabet is na de coronacrash van ruim 30% weer opgevangen door de steunzone rond de $1000. De koers werd hier de afgelopen jaren meerdere keren opgevangen en deze steun vormt dan ook een stevige bodem voor het aandeel. De afgelopen tijd herstelde de koers krachtig en werd er zelfs weer een nieuwe all-time high gevormd. De uitbraak boven de vorige high uit februari wist het aandeel echter niet vast te houden. De terugval onder de laatste top mag worden beschouwd als een valse uitbraak.

Steun zien we rond $1347, een uitbraak hieronder zal mogelijk leiden tot meer verkoopdruk. Een daling richting de steun op $1000 behoort dan tot de mogelijkheden. Een doorbraak boven de weerstand op $1586 is noodzakelijk om de stijgende trend te kunnen hervatten. Het lange termijn technische plaatje oogt gematigd positief.

Conclusie aandeel Alphabet

Alphabet is een techreus met een dominante positie op het internet en in de online advertentiemarkt. De omzet blijft groeien met dubbele cijfers, maar de coronacrisis kan mogelijk zorgen voor een krimp in de advertentiemarkt. Juist deze markt is verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet en dit maakt Alphabet op korte termijn kwetsbaar. Het aandeel is niet echt duur en correcties vormen mogelijk lange termijn koopkansen.

Aandeel Alphabet kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Alphabet (ticker: GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker