Is het aandeel Alphabet koopwaardig?

Alphabet is in mijn ogen een van de meest interessante bedrijven ter wereld. Steeds meer mensen gebruiken het internet en Google weet steeds meer geld te verdienen met de verkoop van onder andere advertenties. Het aandeel Alphabet is ontzettend populair en de verwachtingen voor de kwartaalcijfers waren dan ook weer hooggespannen.

De laatste kwartaalresultaten waren best indrukwekkend als je het mij vraagt. Beleggers hadden blijkbaar op meer gerekend als we naar de koersreactie kijken.

In dit artikel bespreken we in het kort de kwartaalresultaten van de techreus. Ook bekijk ik of het aandeel koopwaardig is.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Wat doet Alphabet?
  • Hoe zijn de resultaten?
  • Is het aandeel Alphabet koopwaardig?
  • Technische Analyse op het aandeel Alphabet
  • Conclusie aandeel Alphabet

Analyse jaarresultaten aandeel Alphabet

Wat doet Alphabet?

Alphabet is het op twee na grootste bedrijf ter wereld gemeten naar marktkapitalisatie. Met een beurswaarde van $ 765 miljard is het bedrijf niet meer weg te denken in de huidige tijd. Alphabet zit met zijn bedrijven verweven in onze dagelijkse bezigheden. Een aantal jaren geleden besloot Google de verschillende activiteiten in één holding onder te brengen. Sinds 2015 is het ‘aandeel Google’ daarom onderdeel van het moederbedrijf Alphabet.

In principe heeft Alphabet de activiteiten heel simpel in twee onderdelen gesplitst. Google LLC is het bedrijf achter de Google-zoekmachine. Dit is veruit het meest bekende en belangrijkste onderdeel van Alphabet. Google werd in 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Inmiddels telt het bedrijf ruim 85.000 medewerkers.

Koers aandeel Alphabet

Koers aandeel Alphabet: een technische analyse

Het Google-onderdeel is verantwoordelijk voor het grootste deel van de inkomsten. De omzet komt vooral uit advertenties via Google AdSense, Youtube en DoubleClick. Een gedeelte van deze winsten wordt weer slim geïnvesteerd in tientallen andere projecten. Deze andere activiteiten zijn vaak nog niet echt winstgevend, maar wel hoopgevend voor de toekomst.

Alphabet verwijst naar deze andere activiteiten als Other Bets. Hieronder vallen de overige activiteiten. De techgigant houdt zich bezig met een scala aan activiteiten. Een van de bekendste is Waymo, het onderdeel dat zich bezighoudt met de zelfrijdende auto: Google Driverless Car. Een ander bekend voorbeeld is de Nest theromostaat die in Nederland al vrij bekend is geworden bij Nederlandse huishoudens. Deze slimme verwarmingsregelaar is gemakkelijk te plaatsen zonder dat een installateur nodig is. Met dit product brengt Alphabet big data en het Internet Of Things naar onze woonkamers. Alphabet heeft de laatste jaren een aantal kleine IoT-bedrijven opgekocht om zijn kennis, en daarmee zijn marktaandeel te vergroten. Het bedrijf heeft grootste plannen op dit gebied. Het heeft tenslotte een zeer groot marktaandeel op het internet en we zien nu al dat het deze informatie steeds meer gebruikt om ons van alle gemakken te voorzien. Aan de andere kant wordt met deze informatie uiteraard flink verdiend door middel van gerichte advertenties.

Hoe zijn de resultaten?

Na de goede cijfers van Microsoft kon de markt een herstel inzetten. Alphabet steeg donderdag maar liefst 4,62%. Deze winst werd nabeurs volledig weggevaagd, nadat de kwartaalcijfers openbaar werden gemaakt. Deze reactie is enigszins opvallend te noemen, aangezien het bedrijf wederom een sterk kwartaal achter de rug heeft. De omzet lag in Q3 ruim 21% hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet was ruim $ 33,7 miljard, maar blijkbaar hadden analisten gerekend op nog meer. De nettowinst van $ 9,2 miljard was echter 37% hoger en dat is op zijn minst indrukwekkend te noemen. De aangepaste winst per aandeel (wpa) komt hiermee uit op $ 14,74. Analisten hadden gerekend op een wpa van $ 12,81.

Advertenties waren wederom goed voor het grootste deel van de inkomsten. Google is dus verantwoordelijk voor circa 85% van de omzet van Alphabet, de overige omzet komt uit inkomstenbronnen als de cloud en hardwareverkopen. De inkomsten van de other bets zijn, met een paar honderd miljoen dollar per jaar, nagenoeg verwaarloosbaar te noemen. Voor Alphabet zijn het dus nog geen cashcows, maar de cfo gaf wel aan dat een aantal onderdelen goed op weg is naar commercialisering.

Is het aandeel Alphabet koopwaardig? 

Veel beleggers zijn doorgaans huiverig om het aandeel Alphabet te kopen. Ze vinden het duur, je betaalt tenslotte ruim $1000 voor één aandeel. Vaak geheel onterecht, want een hoge prijs voor een aandeel betekent niet altijd dat het “duur” is. Voor de verhandelbaarheid van aandelen zien we wel vaak dat bedrijven kiezen voor een stock-split, of aandelensplitsing, om het aandeel weer beter koopbaar te maken voor de gewone belegger. Zo hebben onder andere Apple en Google al eens een stock-split doorgevoerd.

Kijken naar de fundamentele cijfers van Alphabet, dan valt ten eerste op dat het bedrijf nog steeds erg hard groeit. De vrije kasstroom is daarnaast erg sterk en komt in 2018 op ruim $ 23 miljard. In 2017 boekte de techgigant nog een nettowinst van $ 24,4 miljard. Uit de bovenstaande kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf goed op weg is om het jaar af te sluiten met een nettowinst van ruim $ 36,5 miljard. Het aandeel Alphabet heeft sinds de all-time high uit juli circa 18% aan beurswaarde verloren. Het bedrijf is momenteel nog circa $ 735 miljard waard en heeft daarbij een koers-winstverhouding van circa 25. Alphabet heeft echter een berg met geld liggen van ruim $ 106 miljard. Als we dit van de beurswaarde afhalen en de schuld van $ 3 miljard erbij op tellen, krijgen we de Enterprise Value (bedrijfswaardering). Indien we de koers-winstverhouding berekenen aan de hand van deze EV komen we op een koers-winstverhouding van slechts 22. Het aandeel Alphabet is mijns inziens dan ook een vrij goedkoop aandeel. Het marktgemiddelde van de S&P 500-bedrijven ligt momenteel ook rond de 22. Echter, Alphabet is nog steeds een enorm groei-aandeel. Andere groeibedrijven worden veelal veel duurder verhandeld.

Technische Analyse op het aandeel Alphabet

Fundamenteel lijkt Alphabet een aandeel dat u wel in de portefeuille moet hebben. Technisch gezien is het momenteel echter niet het beste moment om in te stappen. Als we de 10-jarige weekgrafiek van Alphabet erbij pakken, zien we dat de meerjarige stijgende trend is gebroken. Hiermee is het technische plaatje wat verzwakt. Rond de $ 1000 lijkt echter een zeer sterk vangnet te liggen. Wellicht kan het interessant zijn om de aandelen rond dat niveau weer op te pikken. Uiteraard is het huidige beursklimaat slecht en is het aan u om te bepalen of de bullmarkt binnenkort weer wordt hervat of dat u denkt dat we nog veel dieper gaan zakken.

Conclusie aandeel Alphabet:

Alphabet is een prachtbedrijf. Het blijft maar groeien en is fundamenteel gezien zeker koopwaardig. Technisch ziet het er iets minder uit nu de lange termijn uptrend is gebroken. In mijn ogen kunt u de aandelen voor de lange termijn prima op de plank leggen. Uiteraard kan stormachtig beursweer op de korte termijn ook bij sterke bedrijven als Alphabet zorgen voor lagere koersen.

Aandeel Alphabet kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Alphabet (ticker: GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker