Aandeel Alphabet: techreus zet stevige groei door

Het aandeel Alphabet is al jarenlang een van mijn favorieten. Alphabet (GOOGL) is niet alleen de winnaar van het internet, maar heeft ook nog eens vele interessante innovaties in de pijplijn zitten. Tevens is Google Cloud bezig om snel terrein te winnen.

Steeds meer mensen gebruiken het internet en Google is duidelijk de winnaar onder de zoekmachines. Het bedrijf weet ontzettend veel geld binnen te harken met de verkoop van onder andere advertenties. Welke divisies van dit bedrijf zijn nog meer interessant?

In dit artikel bespreken we de activiteiten van Alphabet en de laatste kwartaalresultaten van de techreus.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Aandeel Alphabet

Update 3 februari: Kwartaalcijfers aandeel Alphabet

Gisteravond heeft Alphabet prachtige cijfers bekendgemaakt over het vierde kwartaal van 2020. Het moederbedrijf van Google behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van $ 56,9 miljard, terwijl analisten rekenden op $ 53,5 miljard aan opbrengsten. In de nabeurs handel schoot de koers met 7,5% omhoog tot een nieuwe all-time high op $ 2063. Sundar Pichai, de CEO van Alphabet, meldde dat het bedrijf ook afgelopen kwartaal weer volop kon profiteren van de steeds snellere overgang naar onlinediensten en de cloud. De sterke omzetstijging was met name te danken aan het toegenomen gebruik van Google en Youtube, maar ook Google Cloud deed het geweldig.

De omzet bij de clouddivisie in het vierde kwartaal van 2020 lag 46,5% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Opvallend genoeg werd er door investeringen nog wel een operationeel verlies van $ 1,2 miljard geboekt. Er is hier overigens nog veel groei te behalen. Ter vergelijking: de clouddivisie van Amazon (AWS), draaide in het vierde kwartaal $ 3,56 miljard nettowinst op een omzet van $ 12,7 miljard.

Jaarcijfers 2020

Ondanks de coronacrisis is de omzet in 2020 met ruim 12,7% gestegen tot $ 182 miljard. De winst steeg met 17,2% tot $ 40,27 miljard. Zeker gezien de omvang van de getallen is de groei nog altijd zeer indrukwekkend te noemen. Deze sterke groei rechtvaardigt mijns inziens dan ook nog steeds de wat hogere waardering (P/E) van het bedrijf. Een positieve ontwikkeling bij het bedrijf is tevens dat de omzet steeds beter verdeeld raakt over verschillende divisies. In 2018 was Google Services (met name advertenties) nog goed voor bijna 96% van de totale omzet. In 2019 is dit aandeel gezakt tot onder de 94% en in 2020 was deze divisie nog goed voor 92,4% van de omzet.

Deze ontwikkeling is met name te danken aan de sterke groei van Google Cloud . In 2020 steeg de omzet met 46% tot $ 13,05 miljard. Alphabet investeert en innoveert er echter op los en probeert op deze manier snel meer marktaandeel te veroveren. Hierdoor kwam het operationele verlies van deze divisie vorig jaar uit op $ 5,6 miljard. In 2019 boekte het concern hier een operationeel verlies van $ 4,64 miljard. Uiteindelijk zal de stevige omzetgroei op termijn worden omgezet in mooie winsten.

De divisie Other Bets keek in 2020 tegen een operationeel verlies van $ 4,47 miljard aan, maar dit verlies lijkt nu wel terug te lopen. Bovendien lijkt vercommercialisering van enkele belangrijke producten steeds dichterbij te komen. Gisteren maakte Alphabet nog bekend dat Ford en Google gaan samenwerken. Ford gaat onder meer clouddiensten van Google afnemen en ook zullen de bedrijven kennis op het gebied van de verwerking van data, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning delen.

Alphabet heeft met Waymo ondertussen al autonome taxi’s rondrijden in Phoenix. In de komende 12 maanden zullen Waymo (Alphabet) en andere autonome voertuigontwikkelaars in steeds meer plaatsen robo-taxidiensten aanbieden, waarschijnlijk op zonnige, ruime straten in zorgvuldig gekozen delen van Californië, Florida of Nevada. Het is wachten op regelgeving en massa-adoptie van dit innovatie product, maar de toekomst oogt erg rooskleurig.

Wat doet Alphabet?

Google werd officieel in 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Google begon echter al in 1996 als een onderzoeksproject van deze twee heren die samen studeerden aan Stanford University. De studenten vonden een systeem uit waarbij servers het internet afzochten en deze sorteerden op de zoekopdracht van de gebruiker. Dit systeem noemden ze PageRank. Ze noemden hun zoekmachine in eerste instantie BackRub, maar later veranderden ze dit in Google.

In 2004 kreeg het aandeel Google een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. De IPO van Google was bijzonder geslaagd na aanvankelijke scepsis vanwege de net geklapte internetbubble. Sind de beursnotering op $85 per aandeel is de koers met circa 1350% gestegen.

Inmiddels telt het bedrijf ruim 119.000 medewerkers en is het bedrijf veel meer dan enkel een zoekmachine. Enkele jaren geleden besloot Google daarom de verschillende activiteiten in één holding onder te brengen. Alphabet bezit ruim 400 verschillende bedrijven. Sinds 2015 is het ‘Google’  een dochteronderming van het moederbedrijf Alphabet. In principe kunnen we de activiteiten van Alphabet voor het gemak in twee onderdelen splitsen: Google LLC & Other Bets. 

Google LCC is het bedrijf achter de Google-zoekmachine. Dit is veruit het meest bekende en belangrijkste onderdeel van Alphabet. Hier wordt het geld verdiend. Andere belangrijke activiteiten onder deze tak zijn Android, Youtube, Google Cloud en Google Ads. Het Google-onderdeel is verantwoordelijk voor het grootste deel van de inkomsten. De omzet komt met name uit de advertenties die worden getoond op de verschillende platformen.

Other Bets 

Other Bets zijn alle andere activiteiten die vaak nog niet echt winstgevend zijn, maar wel hoopgevend voor de toekomst. Een gedeelte van de advertentie-inkomsten investeert Alphabet al jaren in nieuwe projecten.

Waymo

Een van de bekendste projecten van Alphabet is wellicht Waymo, beter bekend als de zelfrijdende auto’s: Google Driverless Car. Al sinds 2015 worden er testritten gemaakt met deze zelfrijdende auto’s. Het ontwikkelde systeem combineert gegevens van Google Street View met kunstmatige intelligente software die input van een reeks sensoren op het voertuig verwerkt. Eerder dit jaar haalde Waymo nog $2,25 miljard op bij externe investeerders. Met het opgehaalde kapitaal wil het bedrijf verder investeren in haar personeel en technologie die het mogelijk moeten maken om de zelfrijdende auto’s van Waymo tot een succes te brengen. Wanneer de zelfrijdende auto een realiteit wordt, blijft lastig in te schatten. Sowieso is de wetgeving hier voorlopig nog niet op aangepast.

Nest

Een ander bekend voorbeeld is de Nest theromostaat die al vrij bekend is geworden bij Nederlandse huishoudens. Deze slimme verwarmingsregelaar is gemakkelijk te plaatsen zonder dat een installateur nodig is. Met dit product brengt Alphabet big data en het Internet OThings naar onze woonkamers. Alphabet heeft de laatste jaren een aantal kleine IoT-bedrijven opgekocht om zijn kennis, en daarmee zijn marktaandeel te vergroten. Het bedrijf heeft grootste plannen op dit gebied. Het heeft tenslotte een zeer groot marktaandeel op het internet en we zien nu al dat het deze informatie steeds meer gebruikt om ons van alle gemakken te voorzien. Ook kan met deze informatie geld worden verdiend door middel van gerichte advertenties.

Google Cloud Platform (GPC)

Het moederbedrijf van Google heeft de afgelopen jaren ook besloten om grote(re) stappen te maken in de cloud. In die tak wordt veel geld verdiend en Alphabet kan natuurlijk niet achterblijven bij de concurrentem Amazon en Microsoft. Onder de nieuwe clouddivisiebaas, Thomas Kurian, werden in 2018 vier bedrijven in deze sector overgenomen. Inmiddels is de omzet van deze tak opgelopen tot ruim $2,77 miljard.

Google Cloud Platform (GCP) biedt oplossingen voor opslag, analyse, big data, machine learning en app-ontwikkeling. De noodzaak van Cloud wordt steeds beter zichtbaar, zeker gedurende de huidige coronapandemie. Medewerkers kunnen door cloud-oplossingen gemakkelijker vanuit huis werken.

Google AI

Minder bekend bij het grote publiek is het gegeven dat Alphabet zich sterk focust op AI. In 2013 probeerde ze het al eens met Google Glass, een bril die de wereld en virtual reality (VR) samen zou moeten brengen. Dit werd echter geen succes en na enkele jaren trokken ze de stekker uit dit project.

Alphabet heeft in 2017 ‘Google AI’ opgericht. Dit is een divisie van Google die uitsluitend gewijd is aan kunstmatige intelligentie en machine learning. Op de website https://ai.google zien we enkele interessante innovaties, zoals Google Tensorflow. Dat is een symbolische open-source wiskundebibliotheek welke ook gebruikt wordt voor machine learning-toepassingen zoals neurale netwerken.

Bij AI kunt u ook denken aan de combinatie met augmented reality, waarbij straatborden of boeken in een andere taal kunnen worden vertaald door middel van de camera op uw telefoon. Google wil kant-en-klare AI oplossingen gaan aanbieden die bedrijven in hun producten of diensten kunnen integreren voor een hogere opbrengst en efficiëntie.

Koers aandeel Alphabet

Is het aandeel Alphabet koopwaardig? 

Veel beleggers zijn al jaren huiverig om het aandeel Alphabet te kopen. Ze vinden het duur, je betaalt inmiddels circa $ 2000 voor één aandeel. Vaak geheel onterecht, want een hoge prijs voor een aandeel betekent zeker niet altijd dat het “duur” is. De prijs voor een aandeel is hoog, maar dat zegt uiteraard niks over de waardering. Voor de verhandelbaarheid van aandelen zien we wel vaak dat bedrijven kiezen voor een stock-split, of aandelensplitsing, om het aandeel weer beter koopbaar te maken voor de gewone belegger. Zo hebben onder andere Apple en Google al meerdere stock-splits doorgevoerd.

Fundamenteel gezien is Alphabet in mijn ogen nog altijd een prima aandeel voor in de portefeuille. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans en de nettowinst in 2020 kwam uit op ruim $ 40,2 miljard. Met een beurswaarde van $ 1365 milard en een nettowinst van $ 40,2 miljard komen we op een K/W van 34. Op het eerste oog lijkt het aandeel daarmee iets prijzig, maar vanwege de stevige omzetgroei valt het reuze mee. De verwachte K/W voor 2021 ligt namelijk op 30 en voor 2022 zelfs op 27 bij een nettowinst van $ 50 miljard.

Niet slecht, maar we kunnen het aandeel ook op een andere manier waarderen.  Zonder de verliezen van Google Cloud en Other Bets zou de winst namelijk nog zo’n 11 miljard hoger uitkomen op $52 miljard. Alphabet zit bovendien op een berg aan cash van $ 136 miljard. Als we dit van de beurswaarde afhalen en de schuld van $ 14 miljard hier weer bij op tellen, krijgen we een Enterprise Value (bedrijfswaardering) van $ 1243 miljard.

Indien we de koers-winstverhouding berekenen aan de hand van de Enterprise Value en een nettowinst van $ 52 miljard, komen we op een K/W van slechts 23,9. Met deze waardering oogt het aandeel ineens weer vrij aantrekkelijk voor een bedrijf met dubbele groeicijfers en nog vele innovaties in de pijplijn. Andere groeibedrijven zoals Amazon en Netflix worden veelal veel duurder verhandeld. Daarom ben ik al jaren enthousiast over het aandeel en zal ik dat gezien de recente ontwikkelingen nog steeds blijven.

Technische Analyse van het aandeel Alphabet

De koers van het aandeel Alphabet is na de coronacrash van ruim 30% weer opgevangen door de steunzone rond de $ 1000. De koers werd hier de afgelopen jaren meerdere keren opgevangen en deze steun vormt dan ook een stevige bodem voor het aandeel. Sinds de bodem is de stijging bij Alphabet gaan versnellen en inmiddels is de koers zelfs verdubbeld. We zien een patroon van steeds hogere toppen en bodems en de trend lijkt nu ook te versnellen.

Zolang de koers boven de steun op $ 1700 noteert mag opwaarts worden gekeken. Aangezien het aandeel Alphabet zich in uncharted territory bevindt is het momenteel lastig om een koersdoel te geven. Op korte termijn lijkt $ 2200 een mogelijk koersdoel te kunnen zijn, gebaseerd op de bullflag die voorafging aan de huidige stijging. Zelf mik ik op wat langer termijn op een koers van $ 2500, maar voor de komende jaren denk ik zelfs dat $ 3000 een aantrekkelijk en haalbare prijs is.

Conclusie aandeel Alphabet

Alphabet is een techreus met een dominante positie op het internet en in de online advertentiemarkt. De omzet blijft groeien met dubbele cijfers en de groei in de Cloud divisie oogt veelbelovend.  De kans dat Alphabet in de nabije toekomst een klapper gaat maken met Waymo of een andere Other Bet neemt toe. De waardering valt nog steeds goed te verantwoorden en op lange termijn is Alphabet een prachtig aandeel voor in de portefeuille.   

Aandeel Alphabet kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Alphabet (ticker: GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×