Artikel laten voorlezen

Zoals verwacht besloot de Federal Reserve de beleidsrente gisteren niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien, twee minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni. Naast het gelijk houden van de rente op een relatief hoog niveau, gaat de Fed door met het afbouwen van haar obligatieportefeuille, een proces dat de balans van de centrale bank sinds juni 2022 al met zo’n $ 815 miljard heeft verminderd.

In een toelichting gaf Fed-voorzitter Jerome Powell wel aan dat er nog een renteverhoging wordt verwacht voor het einde van het jaar. Verder merkte hij op dat een zachte landing voor de economie nog steeds mogelijk was, maar dat was niet meer zijn basisscenario. Opvallend genoeg stelde de Fed wel haar economische groeiverwachtingen voor dit jaar sterk naar boven bij. Het bruto binnenlands product zal dit jaar naar verwachting met 2,1% stijgen.

In reactie op het bovenstaande drukten beleggers op de verkoopknoppen. Daarbij eindigde de S&P 500 met een verlies van 0,94% op 4.402 punten. De Nasdaq Composite verloor 1,53% bij een slot op 13.469 punten. Alphabet (-3,05%), NVIDIA (-2,94%) en Microsoft (-2,4%) behoorden tot de grote verliezers. Het aandeel Instacart dat op dinsdag naar de beurs ging, eindigde ruim 10% lager. In de nabeurshandel steeg FedEx met 5%, nadat het koeriersbedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde. FedEx boekte een aangepaste winst van $ 4,55 per aandeel voor het fiscale eerste kwartaal, terwijl analisten hadden gerekend op $3,73 per aandeel,

De 2-jarige Treasury yield handelde zojuist op 5,167%, een stijging van bijna 6 basispunten. Ondertussen steeg het rendement op de 10-jaars Treasury
bijna 3 basispunten tot 4,393%. De 2-jaars rente bereikte daarmee het hoogste punt sinds juli 2006, terwijl de 10-jaars rente een niveau bereikte dat niet meer was gezien werd sinds november 2007.

Azië dieprood en Europa opent fors lager

De markten in Azië daalden in de hele regio nadat de Amerikaanse Fed haar beleidsrente handhaafde. De Japanse Nikkei 225 daalde met 1,15%, terwijl de Bank of Japan begint aan haar tweedaagse monetaire beleidsvergadering. Op vrijdag volgt het rentebesluit. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 1,3%, terwijl de Chinese markten op het vasteland ook lager noteren.

De Europese markten stevenen af op een lagere opening in aanloop naar een reeks rentebesluiten van centrale banken in Engeland, Turkije, Zweden, Zwitserland en Noorwegen. Verder staan de wekelijke uitkeringsaanvragen in de VS en de bestaande huizenverkopen op de agenda.

Beursagenda

Donderdag 21 septemberVS – Jobles claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 22 septemberJPY – Kern inflatie (CPI)
JPY – PMI diensten
JPY – BoJ rentebesluit
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
01:30
02:30
04:30
09:30
09:30
10:00
15:45
15:45
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/09/20/fed-rate-decision-september-2023-.html

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.