Artikel laten voorlezen

Gisteren, ondanks dat het paasmaandag was, bleven de Amerikaanse beurzen geopend. Er werden belangrijke economische gegevens gepubliceerd, waaronder de productie-PMI en de ISM-productie-PMI. Beide indicatoren overtroffen de verwachtingen en toonden aan dat de economie in een expansiefase verkeert, wat positief is voor de Amerikaanse economie.

Als gevolg van deze sterke macro-economische cijfers, namen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties toe. Beleggers interpreteerden dit als een teken dat de Federal Reserve geen haast heeft om de rentetarieven te verlagen, gezien de robuuste staat van de economie. Dit resulteerde in een lichte daling van de S&P 500 met 0,20%, tot een slot van 5.243 punten, terwijl de Nasdaq 100 met 0,21% steeg tot 18.293 punten. De Dow Jones kende een vroege rally naar een nieuw recordniveau, maar sloot uiteindelijk 0,70% lager op 39.709 punten. De gezondheids- en vastgoedsectoren presteerden het minst, terwijl de energie- en communicatiesectoren weerstand boden en de beursdag positief eindigden.

De goudprijs bereikte ook een nieuw record van ongeveer $2.265 per ounce. Joseph Cavatoni van de World Gold Council wees op de grote aankopen van goud door centrale banken als reactie op geopolitieke spanningen en meldde dat Chinese investeerders massaal goud kopen als alternatief voor de riskante vastgoedmarkt. In 2023 kochten centrale banken een aanzienlijke hoeveelheid goud, terwijl zilver achterbleef bij goud, wat historisch gezien vaak het geval is. Toch is een inhaalslag van zilver niet uit te sluiten.

https://www.gold.org, World Gold Council

Op de macro-economische agenda van vandaag staan de JOLTS-vacatures, met de verwachting dat er in maart ongeveer 8,76 miljoen nieuwe vacatures zijn bijgekomen.

Shein, de fast-fashion gigant, wacht op goedkeuring van Beijing voor een beursnotering in de VS of Londen. Het bedrijf heeft indrukwekkende resultaten geboekt, met een winst van meer dan $2 miljard en een omzet van $45 miljard in 2023. Een van de grootste voordelen van Shein’s kleding zijn de lage prijzen, hoewel concurrenten beweren dat dit ten koste gaat van de werkomstandigheden van de werknemers die de kleding produceren.

Blik op Azië en Europa

In China is het optimisme onder beleggers toegenomen nadat de Caixin PMI het hoogste niveau in dertien maanden bereikte. Ook de productie-PMI en de niet-productie-PMI overtroffen de verwachtingen en bevinden zich in het expansiegebied, wat bijdraagt aan een sterke Hang Seng-index. Vandaag noteerden de aandelen in Hong Kong ongeveer 2,28% hoger, terwijl de Shanghai Composite een lichte daling van 0,23% liet zien.

Het aandeel Xiaomi kende een opvallende stijging en was op een bepaald moment 16% hoger, alvorens te stabiliseren rond een winst van 10%. Deze enthousiaste reactie van beleggers is te danken aan de lancering van de elektrische voertuig (EV) SU7, die $4.000 goedkoper zou zijn dan de Tesla Model 3. Xiaomi beweert bovendien dat de SU7 een grotere actieradius heeft dan zijn Tesla-tegenhanger.

In Europa bleven de markten gesloten vanwege paasmaandag, maar de focus ligt nu op de aankomende economische gegevens. Vandaag wordt er met name uitgekeken naar de inflatiecijfers uit Duitsland, terwijl ook diverse Europese PMI-cijfers op de agenda staan. Morgen worden de inflatiecijfers voor geheel Europa gepubliceerd, en op vrijdag volgen de Duitse fabrieksorders.

Bij de opening van vandaag lijken de Europese beurzen een positieve start te maken, met winsten tot 0,20%. Dit suggereert een voorzichtig optimisme onder Europese beleggers, gedreven door de sterke economische signalen uit China en de anticipatie op belangrijke economische updates binnen Europa.

Beursagenda

Maandag 1 aprilPaasmaandag
VS – Productie PMI
VS – Bouwuitgaven
VS – ISM Productie PMI
Euronext gesloten
14:45
15:00
15:00
Dinsdag 2 aprilDE – Productie PMI
VS – Fabrieksorders
VS – JOLT’s vacatures
VS – FOMC-lid Mester spreekt
VS – FOMC-lid Daly spreekt
08:55
15:00
15:00
17:05
18:30
Woensdag 3 aprilJPY – PMI diensten
CNY – Caixin services PMI
EUR – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
01:30
02:45
10:00
13:15
14:45
15:00
Donderdag 4 aprilEUR – S&P Globals samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Mester spreekt
09:00
12:30
14:30
19:00
Vrijdag 5 aprilDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Werkloosheidscijfers
07:00
11:00
13:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

www.theguardian.com/business/2024/apr/01/fast-fashion-retailer-shein-more-than-doubles-profits-as-it-awaits-ipo-approval

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.