De werking van opties en de populairste optiestrategieën

Opties bieden beleggers onbegrensde mogelijkheden om in te spelen op een verwachte beweging omhoog of omlaag. Maar hoe werken opties precies? In deel 1 wordt ingegaan op een aantal basis begrippen wanneer u wilt starten met het handelen in opties. In deel 2 worden verschillende type opties besproken en aantal belangrijke kenmerken.

Vervolgens wordt dieper in gegaan op de thema’s; optiegrieken en volatiliteit. Bij het inspelen op een stijging of een daling, kunnen in de meest basale vorm put- of callopties worden gebruikt. Het nadeel is het risico tegenover alle optiegrieken. Met name over de vega en theta hebben beleggers over het algemeen geen duidelijke mening. Beleggers spelen namelijk in op een beweging van de onderliggende waarde, niet op een toe- of afname van bijvoorbeeld de volatiliteit van opties. Het opzetten van verschillende optiestrategieën is hier ideaal voor. Door opties te combineren krijgt de optiebelegger de mogelijkheid om zijn verwachting om te zetten in een concrete handelsstrategie met beperkte risico tegenover de optiegrieken. Tycho Schaaf, beleggingsspecialist bij LYNX, handelt dagelijks in opties en deelt op het LYNX Kennisportaal zijn bevindingen met praktische voorbeelden wat betreft optiestrategieën.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door uw gegevens in te vullen, gaat u akkoord dat LYNX uw gegevens opslaat en u (telefonisch) kan benaderen voor marketing doeleinden. Afmelden kan via marketing@lynx.nl.

Ongedekte call opties schrijven – Naked call

Met het ongedekt schrijven van een calloptie speelt u in op een koers van de onderliggende waarde die niet of nauwelijks meer stijgt. Om de transactie winstgevend af te sluiten, hoeft de koers van de onderliggende waarde vaak niet (hard) te dalen. Het verstrijken van de tijd is in uw voordeel, waardoor een gelijkblijvende of zelfs licht stijgende koers voldoende is om de strategie winstgevend te laten zijn. Om optimaal te profiteren van de negatieve theta wordt een out-of-the-money calloptie geschreven.

In het voorbeeld hieronder wordt de volgende transactie uitgevoerd:

  • Verkoop calloptie $ 40.

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de break-even prijs op $ 41 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder de koers van $ 41, dan maakt u winst. De winst is gemaximaliseerd tot de ontvangen premie van $ 100. Expireert de koers van de onderliggende waarde boven de $ 41, dan maakt u verlies, waarbij het verlies ongelimiteerd is.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Ongedekt call opties schrijven

Ongedekte put opties schrijven – Naked put

Met het ongedekt schrijven van een putoptie speelt u in op een koers van de onderliggende waarde die niet of nauwelijks meer daalt. Om de transactie winstgevend af te sluiten, hoeft de koers van de onderliggende waarde vaak niet (hard) te stijgen. Het verstrijken van de tijd is in uw voordeel, waardoor een gelijkblijvende of zelfs licht dalende koers voldoende is om de strategie winstgevend te laten zijn. Om optimaal te profiteren van de negatieve theta wordt een out-of-the-money putoptie geschreven.

In het voorbeeld hieronder wordt de volgende transactie uitgevoerd:

  • Verkoop putoptie $ 40.

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de break-even prijs op $ 39 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde boven de koers van $ 39, dan maakt u winst. De winst is gemaximaliseerd tot de ontvangen premie van $ 100. Expireert de koers van de onderliggende waarde onder de $ 39, dan maakt u verlies. Het verlies is gemaximaliseerd tot $ 3.900 in het geval dat het aandeel tot $ 0 daalt.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Voorbeeld ongedekt pu opties schrijven uitleg in grafiek

Gedekte call optie – Covered call

Met een Gedekte call optie of Covered call speelt u in op een gelimiteerde stijging van de onderliggende waarde. U verkoopt een gedekte calloptie op een aandeel dat u in bezit heeft. Met deze optieconstructie ontvangt u premie en heeft u een positieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. U loopt geen extra risico op de geschreven calloptie doordat deze gedekt is door de in bezit zijnde aandelen. Wel is de winst van de positie gemaximaliseerd tot de uitoefenprijs van de onderliggende aandelen.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Long: 100 aandelen op $ 40
–              Verkoop: calloptie $ 42

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de breakeven prijs op $ 39 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende boven $ 39, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 300. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 39, dan maakt u verlies, waarbij het verlies op de aandelen ongelimiteerd is.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Covered Call optiestrategie

Vertical call spread

Met het kopen van een Vertical call spread speelt u in op een stijging van de onderliggende waarde. U koopt en verkoopt dezelfde hoeveelheid callopties, waarbij de gekochte calloptie een lagere uitoefenprijs heeft dan de verkochte calloptie. Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: calloptie $ 40
–              Verkoop: calloptie $ 45

Hiervoor wordt $ 2 aan premie betaald, waardoor de breakeven prijs op $ 42 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde boven $ 45, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 300. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 42, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 200.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Vertical Call Spread optiestrategie

Vertical put spread

Met het kopen van een Vertical put spread speelt u in op een daling van de onderliggende waarde. U verkoopt en koopt dezelfde hoeveelheid putopties, waarbij de gekochte putoptie een hogere uitoefenprijs heeft dan de verkochte putoptie. Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: putoptie $ 40
–              Verkoop: putoptie $ 35

Hiervoor wordt $ 2 aan premie betaald, waardoor de breakeven prijs op $ 38 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 35, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 300. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde boven $ 40, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 200.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Vertical Put Spread optiestrategie

Iron Condor

Met een Iron Condor speelt u in op een beperkte beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Om de transactie winstgevend af te sluiten, moet de koers van het aandeel bij deze optieconstructie binnen een bepaalde bandbreedte blijven. De constructie is opgebouwd uit vier opties en heeft een gelijk aantal calls en puts. Als totaal is het te vergelijken met een short vertical put spread en een short vertical call spread. U ontvangt premie en heeft een positieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Het risico is beperkt tot het verschil tussen de uitoefenprijzen van de opties.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: putoptie $ 35
–              Verkoop: putoptie $ 40
–              Verkoop: calloptie $ 50
–              Koop: calloptie $ 55

Hiervoor wordt $ 1 aan premie ontvangen, waardoor de breakeven prijs op $ 39 en op $ 51 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 39 en $ 51, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 100. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 39 of boven $ 51, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 400.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Iron Condor optiestrategie

Butterfly

Met een Butterfly speelt u in op een koers van de onderliggende waarde die op expiratie binnen een bepaalde bandbreedte expireert. Om de transactie winstgevend af te sluiten, moet de koers van het aandeel bij deze optieconstructie binnen de bandbreedte van de gekochte opties blijven. De constructie is opgebouwd uit vier opties, waarvan twee gekocht en twee verkocht worden. U betaalt voor het aangaan van de optieconstructie een  premie. De constructie heeft een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie van de opties.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: putoptie $ 35
–              Verkoop: 2 putoptie $ 40
–              Koop: putoptie $ 45

Hiervoor wordt $ 1 aan premie betaald, waardoor de breakeven prijs op $ 36 en op $ 44 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u winst, waarbij de winst is gemaximaliseerd tot $ 400. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 36 of boven $ 44, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 100.

Het kan voorkomen dat het verschil tussen de verkochte putoptie en de gekochte putoptie met de lagere uitoefenprijs kleiner/groter is dan het verschil tussen de verkochte putoptie en de gekochte putoptie met de hogere uitoefenprijs. Dit wordt een gebroken Butterfly genoemd.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Butterfly optiestrategie

Straddle

Met het kopen van een Straddle speelt u in op een grote beweging in de koers van de onderliggende waarde, zowel omhoog als omlaag. U koopt een gelijk aantal call- en putopties tegen dezelfde uitoefenprijs. Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: putoptie $ 40
–              Koop: calloptie $ 40

Hiervoor wordt $ 4 aan premie betaald, waardoor de break-even prijs op $ 36 en $ 44 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 36 of boven $ 44, dan maakt u winst, waarbij de winst ongelimiteerd is. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 400.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Straddle Optiestrategie

Strangle

Met het kopen van een Strangle speelt u in op een grote beweging in de koers van de onderliggende waarde, zowel omhoog als omlaag. U koopt een gelijk aantal call- en putopties tegen verschillende uitoefenprijzen. Met deze optieconstructie betaalt u premie en heeft u een negatieve theta, wat inhoudt dat het verstrijken van de tijd in uw nadeel is. Het risico is beperkt tot de betaalde premie.

In het voorbeeld hieronder worden de volgende transacties uitgevoerd:
–              Koop: putoptie $ 38
–              Koop: calloptie $ 42

Hiervoor wordt $ 2 aan premie betaald, waardoor de break-even prijs op $ 36 en $ 44 ligt. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde onder $ 36 of boven $ 44, dan maakt u winst, waarbij de winst ongelimiteerd is. Eindigt de prijs van de onderliggende waarde tussen $ 36 en $ 44, dan maakt u verlies, waarbij het verlies is gemaximaliseerd tot $ 200.

De getoonde resultaten in dit fictieve voorbeeld zijn exclusief transactiekosten.

Strangle optiestrategie
Beleggen bij LYNX: één platform, vele voordelen
  • Professioneel handelsplatform: snel, stabiel en betrouwbaar
  • Zeer lage tarieven
  • Beleg waar en wanneer u wilt met de LYNX Apps
  • Tips en educatie van professionele beleggingsexperts
  • Persoonlijke begeleiding van het LYNX service team
Beste Online Broker volgens Vergelijkbroker.nl
Beste Online Broker
volgens VergelijkBrokers.nl
2016 & 2017
Beste Online Broker volgens de Gouden Stier
Winnaar Gouden Stier
“Beste Online Broker”,
2013 & 2016
Beste Online Broker volgens Beleggers Belangen
Beste Online Broker
volgens Beleggers Belangen
2009 t/m 2013 & 2018
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27