Moneyness van opties: uitleg en berekening

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

In the money optie moneyness uitleg | moneyness berekening
Moneyness is een belangrijk begrip uit de optiehandel. Het verwijst naar de verhouding tussen de uitoefenprijs van een optie en de marktprijs van de onderliggende waarde.

In dit artikel leggen we uit wat moneyness is en bespreken we de verschillende niveaus van moneyness. Uiteraard maken we ook duidelijk waarom dit belangrijk is bij het handelen in opties.

Moneyness betekenis

definitie
wat is moneyness?

De term moneyness verwijst naar de verhouding van de uitoefenprijs van de optie tot de koers van de onderliggende waarde.

Als een optie in-the-money (ITM) is, betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs (bij call-opties) of lager (bij put-opties). Als een optie out-of-the-money (OTM) is, betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs (bij call-opties) of hoger (bij put-opties). En als een optie at-the-money (ATM) is, betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde gelijk is aan de uitoefenprijs van de optie.

Verschillende niveaus

We onderscheiden drie niveaus van moneyness: in the money, out of the money en at the money. Hoe zijn de waarde van deze opties opgebouwd?

  • “In the money” opties hebben intrinsieke waarde en worden meestal tegen een hogere prijs verhandeld dan at- en out-of-the-money opties. Dit komt omdat de koper van de optie het recht heeft om het onderliggende effect te kopen of te verkopen tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs.
  • “Out of the money” opties hebben geen intrinsieke waarde en worden meestal tegen een lagere prijs verhandeld dan in-the-money opties. Dit komt omdat de kans kleiner is dat de optie zal worden uitgeoefend en daarom is de premie die betaald wordt voor de optie lager. De waarde van deze opties bestaat voornamelijk uit tijdswaarde.
  • “At the money” opties hebben ook geen intrinsieke waarde en worden meestal tegen een iets hogere prijs verhandeld als out-of-the-money opties. Dit komt omdat de kans ongeveer gelijk is dat de optie zal worden uitgeoefend of niet.
 Soort  In-the-money At-the-money Out-the-money
 CALL  Koers > uitoefenprijs Koers = uitoefenprijs Koers < uitoefenprijs
 PUT  Koers < uitoefenprijs Koers = uitoefenprijs Koers > uitoefenprijs

Moneyness berekening

Stel dat de huidige marktprijs van een aandeel $ 50 is en u overweegt een call-optie te kopen voor $ 2 met een uitoefenprijs van $ 55. In dit geval is deze optie out-of-the-money, omdat de huidige marktprijs lager is dan de uitoefenprijs. Deze optie heeft geen intrinsieke waarde en de $ 2 bestaat vrijwel volledig uit tijdswaarde (theta).

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een call optie met een uitoefenprijs van $ 45. Dan is uw optie in-the-money, omdat de huidige marktprijs hoger is dan de uitoefenprijs. Echter betaalt u dan waarschijnlijk $ 7 voor deze optie. De optie bestaat dan voor $ 5 uit intrinsieke waarde en $ 2 uit tijdswaarde.

Deep-in-the-money opties bieden interessante mogelijkheden voor handelaren. Zo kan het kopen van een deep-in-the-money call-opties, dezelfde winstkansen bieden in reëel termen als de aankoop van het eigenlijke aandeel, maar met een kleinere investering. Dit vertaalt zich in een veel hoger rendement.

Het schrijven (verkopen) van gedekte deep-in-the-money calls biedt een handelaar de mogelijkheid om extra rendement te genereren op de aandelen die een belegger in bezit heeft. Vooral bij veel beweging kan deze strategie nuttig zijn, omdat de intrinsieke waarde en vaak ook de tijdswaarde stijgen door de toegenomen volatiliteit.

Waarom is moneyness belangrijk?

Het begrijpen van de moneyness van een optie is belangrijk bij het evalueren van de potentiële winstgevendheid van de optie. Opties die in-the-money zijn, hebben over het algemeen een hogere prijs dan opties die out-of-the-money zijn vanwege het intrinsieke waarde dat ze vertegenwoordigen. Echter, opties die out-of-the-money zijn, kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun enorme potentieel als de onderliggende waarde sterk stijgt of daalt. Tegenover hogere winkansen staan uiteraard ook hogere risico’s. De kans op verlies bij out-of-the-money opties is aanzienlijk groter.

Opties handelen via LYNX

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties te handelen.  U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

Moneyness van een optie beschrijft de relatie tussen de huidige prijs van het onderliggende effect en de uitoefenprijs van de optie. Het beïnvloedt de prijs van de optie en helpt bij het bepalen van het risico en de potentiële opbrengst.

Een call-optie met een uitoefenprijs van € 50 en een huidige marktprijs van het onderliggende effect van € 60. De moneyness van deze optie kan als volgt berekend worden:

Moneyness = (Nieuw-oud) / oud = ( € 60-€ 50) / € 50

Moneyness = 20%

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties